• 5 hónapos csecsemő - Eltérő pupillák

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő / Úr! A most 5 hónapos fiamnak két hónapja begyulladt picit a bal szeme. Rendszeresen dörzsölte is. Kicsit be is pirosodott a szeme körül. Majd pár nap után elmúlt. A háziorvos azért írt fel szemcseppet rá. Az első cseppentés előtt(! ) észrevettük, hogy a bal pupillája - amelyik be volt gyulladva - kicsit tágabb, mint a másik. A korábbi fotókat megnézve úgy tapasztaltunk, hogy korábban még egyforma méretűek voltak a pupillái. Ekkor bejelentkeztünk a szemészetre, ahol azt mondták, ha reagál a fényre rendesen, akkor semmi komoly, így 2 hónapra előre adott időpontot. Most - egyéb okokból kifolyólag - kicsit későbbre szerettük volna rakatni az időpontot, viszont most azt mondták - a tüneteket hallva -, hogy jobb lenne ha minél előbb mennénk. Úgyhogy emiatt most egy kicsit megijedtünk, hiszen korábban azt mondták nem probléma, most meg, hogy minél előbb menjünk. A picinél megnéztük a pupillái reagálnak a fényre és a sötétre. Mindegyik egyformán gyorsan. Egyedül normál fényben lehet látni, hogy bal pupilla kicsit nagyobb. Nagyobb fényben vagy szürkületben a különbség alig észrevehető. Ez vajon milyen problémára utal? Van esetleg valami otthon végezhető vizsgálat, amivel többet tudhatunk meg? Természetesen megyünk a szemészetre, viszont addig is jó lenne valamilyen információ, mert igencsak összezavartak minket. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Papp Júlia válasza a pupilla témában

        Tisztelt kérdező! A pupilla méret kérdése nagyon érdekes kérdéskör. Egyrészt az emberek nagy hányadánál különbség észlelhető a két pupilla mérete között, minden egyéb tünet, következmény nélkül. Nagyon fontos az is, amint leírták, hogy egyformán reagálnak a fényre és a méretükbeli különbség sem jelentős adott környezeti körülmények között. Ugyanakkor, azt a kollégát is megértem aki szerint pusztán az elmondottak alapján érdemes lenne minél hamarabb megvizsgálni a kicsit, mert előfordulhat helyi szemészeti eltérés DE idegrendszeri, egyéb szabályozó rendszeri probléma is amelyet csak vizsgálatokkal lehet pontosan behatárolni. A vizsgálatig nagyon pontosan járnak el, ha különböző fényviszonyok mellett, illetve közelre nézetéskor figyelik a pupillák méreteit, hogy majd tapasztalataikról be tudjanak számolni.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 09., 14:43; Megválaszolva: 2012. január 10., 16:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: