• Stroke utáni állapot

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        84 éves nagymamám úgy 3 hete esett át stroke-on. Miután a kórházból hazaengedték, anyukám volt vele egy hétig, mialatt némi bizonytalansággal, de önállóan mozgott, beszélt... Aztán, mivel anyukám dolgozik, és 180 km-re lakunk a mamámtól, bevitte egy otthonba - most már tudjuk, nem volt jó döntés... Ott 4 nap elteltével, mikor a gyógytornász ment hozzá, már sokat romlott az állapota. Az ott töltött 2 hét alatt teljesen leépült, mostanra már nem tud járni, nem beszél, szinte egész nap csak alszik, nagyon nehezen és keveset eszik, természetesen azt sem önállóan, anyukám eteti... Most elhozta az otthonból, és szeretnénk a számára legideálisabb megoldást megtalálni. Amire kíváncsi vagyok, az az, hogy ez normális-e, hogy ha valaki a stroke után közvetlen viszonylag jó állapotban van, utána ennyire leépül. Mi lehet ennek az oka (esetleg egy következő stroke, amit talán észre sem vettek?) és van-e esély arra, hogy ebből a gödörből kimozduljon. Ha igen, akkor ennek érdekében mit tegyünk, és mi a jobb; az otthoni gondozás, vagy speciális intézményi ápolás? Esetleg, van-e a gondozással kapcsolatos tanácsa anyukám számára?

        WEBBeteg szakértő válasza a stroke témában

        Kedves Kérdező!

        Sajnos előfordulnak hasonló esetek, melyek során az állapotrosszabbodást nem egy újabb stroke okozza. Leggyakrabban kiszáradás szokott a probléma hátterében állni, esetleg hangulati zavar okozta negativisztikus viselkedés, melyet az intézeti elhelyezés váltott ki. Mindenképpen szükséges lenne labor vizsgálat, mely a kiszáradás mértékét meghatározza. amennyiben ez igazolódik, akkor folyadékot kell pótolni infúziós formában, hogy az egyensúly helyreálljon. Ebben a háziorvosuk tud segíteni. Meg kell nyugtatni a mamát, hogy nem akarják eldobni maguktól és ha lehet az ápolását inkább otthon megoldani. A legfontosabb a napi kb. 2 liter folyadék bevitele, a rendszeres forgatás a felfekvések megelőzése miatt, ültetgetés. Házi betegápolás keretében is igénybe lehet venni gyógytornát, masszást, ami a mozgás javítása szempontjából fontos lenne. Ehhez neurológiai javaslat szükséges, és utána a háziorvoson keresztül lehet intézni. Kérjék háziorvosuk segítségét.



        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-05-31 10:38:36; Megválaszolva: 2011. március 01., 17:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés