• Endorfin termelődés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdv! 2 éve sportolok, futás, itthoni súlyzós gyakorlatok. Összes edzés száma 3-5 / hét. 2 hete kezdtem el úszni, első kérdésem ehhez kapcsolódna, de lenne több is, a 2 év alatt összegyűlt orvosi kérdések. 1: Tegnap 2250 métert úsztam, elkezdett fájni az ízület a jobb térdemben, és a vállamban. Gondoltam elmúlik mára, ráúsztam még 1500 at, 2 részletben, mert az első 750 után nem bírta már a lábam. De izomlázat még a 2500 se tudott csinálni, ez azt jelentené, hogy izomzatilag fejlett vagyok hozzá, de az ízületnek még sok? Menny idő ennek megszokása? 2: Normális-e az, hogy egy hosszúfutás (15-30km), vagy egy hosszabb úszás, 1500-2500 m megtétele után a bizonyos endorfin termelődés még másnap is jelen van? Szinte 2 napon át úszok a boldogságban. 3: Megéri-e az alábbi multivitamint szedni a B-komplex tartalma miatt, vagy elég ennek a fele is? Nem tudom, nem -e csak marketing fogás ez a nagy tartalom. (már a felétől is rikító neonzöld a vizeletem). Vitamin B1 (Thiamine HCl) 100 mg Vitamin B2 (Riboflavin) 100 mg Niacin (Niacinamide) 100 mg Pantoténsav(Calcium Pantothenate) 100 mg Vitamin B6 (Pyridoxine HCl) 25 mg Vitamin B12 (Cobalamin Concentrate) 200 µg Illetőleg mennyi C-vitamint érdemes bevinni ez a terhelés mellé? (emellett tanulok is). Hallani 1-től egészen 8 grammig. 4: Mi okozza azt a furcsa érzést a testben, amikor pl. már 8-10 km óta futok, és egyszercsak ilyen bizsergető (egész testre kiterjedő) jó érzés önt el, ami fokozott tempónál (pl. egy sprint) még jobban, még intenzívebben érződik? Mi történik iylenkor a szervezetben? (ezt sokszor tapasztalom, hihetetlenül jó érzés) 5. L-karnitin és tejsavófehérje (izolátum+koncentrátum) együttes fogyasztásáról hallottam, hogy hatástalanítják egymást. Azaz súlyzós edzés vége után megiszom a fehérje turmixot, és nem ihatom rá az ez után 1 órával következő futás előtti L karnitint? Illetőleg, mennyi az, amennyi hasznosul ebből? Tényleg elég az 1 gramm? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Roli

        Dr. Veress Dóra válasza a sport témában

        Kedves Roli! 1. Az izületek fájdalma a rossz technikára, vagy a hirtelen és egyenetlen terhelésre utal. "Ráúszás" helyett hagynia kellene pihenni az izületeket és csak akkor folytatni, ha elmúlt a fájdalom. Ebben az esetben is kisebb terhelésnek kellene kitenni a szervezetét és fokozatosan emelni a leúszott távolságot. 2. Lehet, hogy a mozgás okozta élmény még másnap is endorfin felszabadulást eredményez, de valószínűbb, hogy lassabban bomlik le és ürül ki a molekula, ezért érzi a hatását hosszabb távon is. 3. Megterhelő mozgásformákhoz specifikusan több B-vitaminra nincs szüksége, így nincs is értelme többet szedni belőle. Ráadásul a vizeletével kiürül a felesleges mennyiség. Amire viszont oda kellene figyelnie, az a víz és ásványianyag bevitel. De ezt gondolom, nem kell magyarázni. 4. Endorfin 5. Ennek a kérdésnek nem vagyok szakértője, de elviekben lehet őket egy időben szedni.


        Kérdés: 2012. február 17., 23:54; Megválaszolva: 2012. február 22., 23:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Fiam 14 éves, utánpótlás futbalista.Heti négy edzése van. A sportorvostól nem volt alkalmam megkérdezni ezért itt teszem fel a kérdésem:hány éves kortól lehet elkezdeni a súlyzós edzéseket? Illetve még egy...
        Jó napot! 2 héttel ezelőtt egy súlyemelő versenyen, rosszul ütöttem hozzá szakítás közben a rudat a csípőmhö és azóta fáj, valamikor kevésbé, valamikor jobban. A törzs forgatására szúró fájdalmat érzek. Olyan érzés, mintha az...
        Tisztelt Dr. nő! 34 éves férfi vagyok aki rengeteget sportol heti hat nap edzés diéta nagyon figyelek az étkezésre napi 5 étkezés háromóránként. Testépítés, állóképesség edzés naponta séta. Irodában dolgozom sokat ülök de...
        Tisztelt Doktor! A jobb vállamban "Arthrosis, k.m.n."-t diagnosztizáltak, ha mozgatom a vállam hallhatóan ropog, de nem fáj. Cartilamin kúrát írt fel az orvos. A kérdésem az, amit a címben is olvashatott: Milyen edzőtermi gyakorlatokat/sportot...
        Üdvözletem! Ezúton szeretnék Boldog Új Évet kívánni az oldal üzemeltetőinek! A kérdésem a sport karrieremmel kapcsolatos, mely kérdésem a következő. 38 éves vagyok és 19 éve foglalkozom profi testépítéssel. Az elmúlt évek során...
        Tisztelt Asszonyom! 15 éves fiam (182 cm, 77 kg) futballista, kapus (heti 4 edzés), emellett edzőteremben is edz (heti 5x). A táplálkozásával kapcsolatban kérdeznék. Okozhat-e gondot az egészségében, ha sok csirkét eszik (350 g /nap, főleg...
        Jó napot Doktor Úr/Nő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy fiatal korban(16éves) ártalmasak lehetnek az egészségemre a táplálékkiegészítők? Hetente 5x végzek súlyzós edzést, és küzdősportot is űzök. A szervezetem fokozott...
        Tisztelt Doktor Úr! 30 éves, gyermekbénulás miatt kerekesszékben élő nő vagyok. Nagyon görbe a gerincem, Balra konvex scoliosisom, lordosisom és jelentős fokú gibbusom van. December 28-án menstruáltam utoljára, január 24-én kellett volna...
        Idén márciusban kezdtem el futni, és heti rendszerességgel szoktam azóta is, nagyjából 2-3 alkalommal. Soha semmilyen bajom nem volt eddig tőle, egy kis izomlázat leszámítva. 186 cm magas vagyok és 67 kg. Az utóbbi időben azonban rendszeresen...
        Kedves Doktornő! A barátom nevében írok. Nagyon alacsony a vérnyomása, 80-90/40-50. A szíve környékén szokott szurkálást érzni és nagyon gyakran (főleg sportolás közben) ájulás kerülgeti, felemelkedni csak óvatosan mer, csillagokat...