• Hogyan fussak cukorbetegen?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jó napot! Szeretnék tanácsot kérni.2017.01.10. napon 1- es típusú (LADA) cukorbetegséget diagnosztizáltak nálam. Rendszeresen járok futó versenyekre és edzek. Általában minden másnap 10 km futok. Mióta haza jöttem a kórházból voltam 4 alkalommal persze nem olyan intenzitással futottam mint korábban. Többnyire mindig 3.8-3.6 a cukorszintem futás után abban kérnék tanácsot, hogy esetleg futas közben egyek valamit, vagy közvetlenül előtte és ha igen mit? Eddig reggeli vagy vacsora után indultam futni 1- másfél órával. Volt olyan, hogy 6.5 cukorral indultam el és 3.8 volt mikor utana megmértem de a futas intenzitása nem is olyan erős mint korábban, ha elkezdenék intenzívebben edzeni úgy gondolom akkor még jobban lemenne a vércukorszintem.

        Dr. Rakk Erika válasza a sport témában

        Kedves Kérdező! Önnek jelenleg még csak minimális inzulinigénye van. Az Actrapid hatástartama kb. 5 óra, és a csúcshatás 2, 5 óránál van. Ezért jobb lenne vagy étkezés előtt futni, vagy étkezés után 2, 5 órával, tehát amikor már kevésbé hat az Actrpid. Ha futni fog, ehet többet, vagy pedig azokon a napokon, amikor fut, jelentősen csökkentheti az inzulindózisát akár csak 3x2E-ra.Ilyenkor a tanácsokat egyénre kell szabjuk, ugyhogy mindenképpen keressen fel diabetológust, aki segít az ön mozgásához igazitani az inzulinadást és az étkezést.


        Dr. Rakk Erika
        diabetológus, endokrinológus, belgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Rakk Erika

        Kérdés: 2017. január 15., 08:11; Megválaszolva: 2017. január 29., 22:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: