• Milyen sportot ajánlana?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktornő! Jelenleg 16 hetes várandós vagyok. Nőgyógyászom tachycardia gyanujával beutalt szívultrahangra és kardiológiára. A kardiológus szerint minden a legnagyobb rendben, szervi bajom nincs azonkívül hogy rendkívül magas a pulzusom. (védőnőm mért egyszer 144-et is). Elküldött pajzsmirigy hormon vizsgálatra de ott is jók lettek az eredmények tehát nincs pajzsmirigy hormon túlműködésem. Ezeknek tudatában ön milyen sportot ajánlana nekem? Jelengleg 55 kg vagyok de nem szeretnék nagyon meghízni és ellustulni sem ezért szeretnék valamilyen mozgást végezni rendszeresen de mivel mindenki azt mondja hogy a kismamáknak nem mehet 140-nél feljebb a pulzusok mozgás közben így sajnos még a séta sem a legjobb ötlet. Gyógyszert nem írtak tachycardiámra.

        Dr. Pétervári László válasza a sport témában

        Egészséges terhesség alatt is kerülendők azok a sportok, amik rázkódással, rúgás vagy esés veszélyével járnak (pl. lovaglás, síelés, ejtőernyőzés, küzdősportok). Nem tanácsosak azok a mozgásformák sem, ahol a hasizmok erőteljes munkát végeznek. Javasolt sportok viszont például a gyaloglás, a séta. Legjobb, ha nem egyedül, hanem a leendő apukával végezzük, ilyenkor még beszélgetésre is adódik alkalom. Előnye még, hogy nem igényel speciális felszerelést, ráadásul teljesen ingyen van. Az úszás is kifejezetten egészséges a várandósság alatt, mert tehermentesíti az ízületeket, jót tesz a gerincnek. Ebben az esetben is fokozott figyelmet kell fordítani a hüvelyi fertőzések megelőzésére vagy esetleg kezelésére. Léteznek olyan jógafoglalkozások is, amiket kifejezetten kismamák számára ajánlanak, ezek speciális elemekből épülnek fel. Sok fitnesz teremben tartanak kismamatornát, ehhez nem szükséges sportmúlt vagy különleges kondíció. Nem különösebben fárasztó mozgásforma ez, feladata inkább az, hogy felfrissítse a kismamát. Manapság elterjedőben levő sport a fitball torna. Ez szintén nem megerőltető, kíméli az amúgy is nagyobb terhelésnek kitett ízületeket és nem utolsósorban biztonságos.


        Kérdés: 2015. március 10., 23:46; Megválaszolva: 2015. március 12., 19:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: