• Dr. Gál Mónika

        bőrgyógyász-allergológus

        757

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Bemutatkozás:

      • legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Az Ön által megjelölt készítmény nincsen forgalomban a hazai vényköteles készítmények között. Webáruházakban érdemes rákeresni, de ha bőrgyógyászhoz fordul, a tünetek alapján biztosan tudja helyettesíteni más készítménnyel.
        Kedves Kérdező! Ha a tünetek viszketnek és terjednek, allergiás reakció valószínű, mely kialakulhat már régóta használt készítményektől is. Forduljon bőrgyógyász-allergológushoz!
        Kedves Kérdező! Az Ureaplasma fertőzés kizárólag nemi úton terjed. Azonban korántsem biztos, hogy Ön fertőzte meg a partnerét, lehet ő is a forrás, mivel az a betegség férfiakon tünetmentesen vagy tünetszegényen zajlik. Mindkettőjüket- egyszerre- kezelni szükséges.
        Kedves Kérdező! Sajnos nem részletezte, hogy hogyan néznek ki ezek a kiütések (színük, méretük), valamint a pontos elhelyezkedésüket. Ezen információk hiányában csak találgatni lehetne. Azonban mindenképpen STD szakrendelést keressenek fel közösen. Ilyen nemi úton terjedő betegségekkel foglalkozó szakrendelés található minden bőrgyógyászati klinikán.
        Kedves Kérdező! Maga a diabétesz, melyben a lábjegyzet szerint szenved, is okozhat száraz, berepedező bőrt, ugyanakkor irritáció miatt is kialakulhat, allergiás túlérzékenység nélkül is. De az ilyen esetekben a gombás fertőzést is ki kell zárni.
        Kedves Kérdező! Előfordulhat, hogy egy kezdődő lichen sclerosussal állunk szemben. Azt javaslom, hogy urológushoz forduljon problémájával. Ha egyéb területeken is jellemző a száraz bőr, endocrinológiai, ha esetleg nyálkahártya szárazsága is van, immunológiai kivizsgálás indokolt.
        Kedves Kérdező! A szisztémás szteroidok rövidtávon, megfelelően adagolva nem okoznak jelentősebb mellékhatásokat. Lassan leépítve, a betegség fellángolásához sem vezetnek. Licjen ruber planusban helyi szteroidokat és fényterápiát szoktunk alkalmazni első választandóként.
        Kedves Kérdező! A foltos szőrzetvesztés neve alopecia areata. Előfordulhat a hajas fejbőrön, szakálltájon és a testszőrzet bármely területén. Beindítója a legtöbb esetben valamilyen gyulladás a szervezetben. Oka immunológiai, de csak a hajhagymák érintettek, melyek nem pusztulnak el, csak átmenetileg nem működnek.Teljes kivizsgálásában segíthet háziorvosa, kezelésében pedig bőrgyógyász illetékes.
        Kedves Kérdező! Az ujjak bőrén kialakuló fájdalmatlan csomók gyakran ízületi betegségre, például köszvényre utalnak. Reumatológiai vizsgálat lenne célszerű ennek tisztázása céljából.
        Kedves Kérdező! A kialakult folt lehet anyajegy, de egyéb pigmentrendellenesség is, például gyulladás után visszamaradó hyperpigmentáció. Javasolt lenne egy dermatoszkópos vizsgálat, amely a folt pigmenteredetét tisztázhatja vagy kizárhatja. Ezt bármelyik bőrgyógyászati szakrendelésen kérheti. Anyajegy esetén évenkénti kontrollra lehet szükség.
        Kedves Kérdező! A visszatérő körömágy-gyulladás hátterében leggyakrabban a körömlemnez gombás fertőzése áll, de okozhatja a körömágy bőrének vegyszerek által kiváltott macerációja, akár allergia is. Mindenképpen bőrgyógyászati szakvizsgálat javasolt.
        Kedves Kérdező! A pattanásbetegség kezelésének "nagyágyúját" jelenti a szájon át szedendő isotretinoin kezelés. Időtartamát a beteg testsúlya határozza meg. Az összesen beszedendő adag 120 mg szorozva a testtömeg kilogramokkal (pl. 50 kgx120mg= 6000mg, ami napi 30 mg szedése esetén valóban 6-7 hónapot jelent), mellékhatásai viszont a megfelelő alkalmazás mellett elhanyagolhatóak. Terhesség tervezésére nem éveket, hanem hónapokat kell várni a kúra befejezését követően. Azt, hogy valóban indokolt-e a kezelő bőrgyógyász szakorvosnak kell megítélnie.
        Kedves Kérdező! A Demodex atka jelenléte ronthat bizonyos bőrbetegségeket, de ilyen fonákérzést nem idéz elő. Jelenlétét egyes magánrendeléseken tudják vizsgálni, igazolni. Tünetei valószínűleg seborrhoeás gyulladásnak köszönhetőek. A különböző vény nélküli samponok mellett szüksége lehet gyulladáscsökkentő oldatokra is, melyek viszont csak receptre szerezhetőek be.
        Kedves Kérdező! Krónikus telogén effluviumról akkor beszélünk, ha a haj diffúzan hullik, illetve megritkul. Az ok megszűntével azonban visszanövés tapasztalható. Az ön esetében azonban lehetséges, hogy a kezelést követő hormonterápia is befolyásolja a haj visszanövekedését. Minden Bőrgyógyászati Klinikán van alopecia szakrendelés vagy hajhullással foglalkozó kozmetológiai szakrendelés. Keresse a lakhelyéhez legközelebb esőt!
        Kedves Kérdező! A bőr sok esetben reagál a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokra. Sok esetben maga a bőr jelzi azok meglétét. Az Ön esetében is lehet szó egy reaktív bőrreakcióról. Mindenképpen mutassa meg tüneteit bőrgyógyásznak!
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés