Bőrgyógyászati szűrés videodermatoszkóppal

szerző: Dr. Ph.D. Hatvani Zsófia, bőrgyógyász - Dr. Rose Magánkórház
megjelent:

A bőrrák gyógyítható, ha időben észlelik. A szűrésre többféle módszer áll rendelkezésünkre: a klasszikus dermatoszkópon túl manapság nagyon korszerűnek számít a videodermatoszkópos anyajegyszűrés. Ismerjük meg a videodermatoszkóppal történő szűrővizsgálatok előnyeit és a vizsgálat folyamatát.

A melanoma malignum agresszív, rosszindulatú bőrdaganat. Az éves szűrővizsgálatok segítségével az időben felismert és eltávolított rosszindulatú elváltozások nagyon jól gyógyíthatóak, ezzel szemben a későn felismert esetekben akár áttétképződésig is juthat a kialakult rosszindulatú folyamat.

A videodermatoszkóp nyújtotta innovatív technológiával az anyajegyek legapróbb változásai is pontosan követhetők. Az eltérő időben full HD felbontásban rögzített anyajegyek összehasonlításával még pontosabban megállapítható az esetleges rosszindulatú elváltozás. A vizsgálat során az anyajegyek mellett az érintett testrészek is rögzítésre kerülnek, ezzel lehetővé téve az anyajegyek még alaposabb hosszú távú megfigyelését és az új képletek követését.

A videodermatoszkópos vizsgálat előnyei

  • a teljes bőrfelület és minden anyajegy hosszú távú és teljes dokumentálása, nyomonkövetése
  • a teljes test vizsgálata és az elváltozások kezdeti elemzése
  • a rendszeres vizsgálatok az új és megváltozott anyajegyeket már korai szakaszban kimutatják
  • kevesebb a szükségtelen anyajegy-eltávolítás

A videodermatoszkópos vizsgálat menete

A vizsgálat során először áttekintő képeket készítünk a bőrről, átnézeti képben rögzítjük az adott helyzetet: az anyajegyek számát és méretét. Ezután a videodermatoszkóppal nagyított felvételeket készítünk az atípusos anyajegyekről, melyek kiértékelhetők és elemezhetők. A dermatoszkópos fej 10-20-, akár 50-szeres nagyítást is lehetővé tesz számunkra. A nagyítás segítségével olyan struktúrákat láthatunk, amelyek szakmailag segítik az orvost annak megítélésében, hogy a képlet jóindulatú, kérdéses vagy pedig esetleg rosszindulatú, így a megfelelő kezelés időben elkezdhető. A bőrről készült képek digitális tárolása lehetővé teszi a korábbi és az aktuális vizsgálatok objektív összehasonlítását a rendszeres ellenőrzések során, így a legkisebb változásokat is időben észleljük.

A bőrgyógyászati szűrések szempontjából nagyon fontos, hogy évente egyszer történjen anyajegyvizsgálat mindenkinél, hogy időben fel tudjuk ismerni a rosszindulatú változást és a lehető leghamarabb sebészi megoldást tudjunk nyújtani.

Tovább

(Dr. Rose Magánkórház - Dr. Ph.D. Hatvani Zsófia, bőrgyógyász)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.