Terhesen koncert

Tisztelt Webbeteg! A feleségem állapotos, jelenleg a 6. hetében van. A nőgyógyásza azt mondta, hogy a koncertek veszélyesek lehetnek a magzat számára, mert az erős basszushangok összenyomják a sejteket. Ezt mi nem tudtuk korábban, és a 4. és 5. hetében összesen 4 rockkoncerten voltunk, ebből 3 nagykoncert volt, a negyedik pedig kisebb, de erős hangosítással és zárt térben volt, a hangfal előtt hallgattuk a zenét. Milyen károsodást okozhat ez a magzatban? Mire számíthatunk? Mit tegyünk? Válaszukat előre is köszönjük! Tisztelettel: Rockrajongó Egy aggódó leendő apa.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza a terhesség témában

Tisztelt Kérdező! Tartósan (napi több órában, pl. munkahely miatt) 90-100 decibel feletti hangterhelés valószínűleg okozhat kárt a magzatnak, elsősorban a 2. trimeszter második felétől, sőt, akár halláskárosodást is. Hasonlóan problémás lehet a nagyobb intenzitású (125-150 decibel) hanghatás rövid ideig, de ehhez pl. egy éppen induló repülőgép hajtóműve mellé kellene állni. A halláskárosodás lehetőségén túl esetleg fokozhatja jelen ismereteink szerint a vetélési, koraszülési kockázatot az extrém zaj, de szerencsére a magzatvíz és az anya teste jótékony tompító hatással bír. Az, hogy nagy hangerő mutációt okozna, és ilymódon eredményezne magzati rendellenességet, nem valószínű. Az Ön által említett "sejtek összenyomása" kicsit nehezen értelmezhető. Mindenesetre egy olyan korai terhességben, amit említ, specifikus hallórendszer még nincs, így legfeljebb vetélésben nyilvánulna meg a káros hatás, de ennek sem nagy az esélye. Ilyesmi nyilván Önökkel sem történt. Tehát szerintem ne aggódjanak, viszont a terhesség alatt az igen nagy hangterheléssel járó helyzeteket érdemes kerülni, egy hangosabb koncert esetén a kismama semmiképpen ne a hangfal előtt hallgassa a zenét (rockkoncerten a hallgatóság meglehetősen aktív mozgásokra is képes, arra is figyeljenek, hogy felesége nehogy elessen, megüsse magát - szóval csak óvatosan mindennel! ). Üdvözlettel,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2010. szeptember 05., 15:12; Megválaszolva: 2010. szeptember 12., 18:14
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Ciszta vagy petefeszekrak?
Fertőzés lehet
Mell elváltozása
Késői pete érés , PCOvagy...
Hüvelyi folyás