Lelet kiértékelés

Tisztet Dr. Farkas Ágnes! Szeretném kiértékeltetni a leletünket, hogy kell-e aggódnunk? Jelenleg a párom a 27. hétben várandós és elküldött minket a genetikus TORCH vérvizsgálatra. A picinél már megállapítottak ajak hasadékot amit valószínűleg tőlem örökölt. Kérdésem hogy a kimagasló lelet eredményekkel kapcsolatban mit kell tudnunk? Nagyon aggódunk és szükségem lenne mielőbbi válaszra. Ami nem látszik a mellékleten a Rubeola IgG 32,5 IU/ml DE engem ami nagyon aggaszt a CMV IgG 176,7 AU/ml Várom mielőbbi válaszát! Köszönettel: V.Norbert

Dr. Farkas Ágnes válasza terhesség témában

Kedves Norbert!

A lelet alapján biztosan elmondható, hogy a párja átesett a citomegalovirus fertőzésen. Az IgG szintje ezért magasabb. Az IgG a fertőzést követően kb. 3-4 hónappal jelenik meg. Így azt nem tudom megmondani, hogy a terhesség alatt történt-e a CMV fertőzés, panaszokról nem írt. Talán ennek érdemes utánanézni, hogy a párjának voltak-e CMV fertőzésre utaló jelei, ez már segíthet.

Amit fontos tudnia: A terhesség során előforduló CMV fertőzés okozhat úgynevezett veleszületett CMV fertőzést, így, amennyiben valóban felmerül a gyanú, születés után 2-3-en belül csinálnak a babánál vizsgálatot. Vannak olyan tünetei a fertőzések, amennyiben okoz eltérést, ami már az UH-on is látszódik. Mindenképpen javaslom, hogy abban az intézményben, ahol a genetikai tanácsadás is volt, konzultáljanak az újszülötteket ellátó orvossal (neonatológus) is.

Probléma a fertőzést követően ritkán fordul elő, de inkább legyen "feleslegesen" szemmel tartva a baba, hogy szükség esetén a megfelelő kezelést és odafigyelést megkapja.

Ha a párjának nem voltak panaszai, valószínűleg egy régebbi fertőzés eredmenye, hogy az IgG magasabb, egyébként egy igen gyakori fertőzésről van szó!

Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2022. október 10., 13:39; Megválaszolva: 2022. október 24., 00:32

Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy

Nagy petezsák, nagy szikhólyag
Várandósság _ionizáló...
Terhességgel kapcsolatban
Vetélés,missed ab
Leletelemzés