• Sclerosis multiplex - hosszútávú tünetmentesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktornő/doktorúr! Édesanyám (48 éves) sclerosis multiplex betegségben szenved, immár lassan 10 éve. Minden nap injekcióznia kell magát (copaxon), és így tünetmentes már hosszú évek óta. A betegsége elején hosszú hetekig kórházban volt, a tipikus kettős látás, zsibbadás, mozgáskordináció hiánya voltak a tünetei. Kb 2 évre rá került még egyszer kórházba, mert az egyik szemére megvakult, majd ez is teljesen elmúlt. Azóta szinte tünetmentesen él, fodrászként dolgozik, egész nap áll, fáradékony, de senki sem mondaná meg róla, hogy beteg. Sajnos az egészsegére nem figyel oda kiemelkedően, cigarettázik, nem étkezik egészségesen, nem sportol, és sajnos a stressz is mindennapos (anyagi gondok miatt).... Első kérdésem ehhez kapcsolódik: a cigaretta rossz hatással lehet-e a betegségére, romláshoz vezethet-e? Annak ellenére, hogy ennyi ideje tünetmentes, nagyon aggódom, hogy ez az állapot vajon akár élete végéig is fenntartható? Sokan mondják,hogy ennek a betegségnek a vége mindenképp tolókocsi...de én ebbe belegondolni sem merek. Ugye ez tévhit, és vannak kivételes esetek? Nagy megnyugtatást jelentene, ha megerősítene abban, hogy nem csak Ő van ilyen jó állapotban, és valóban továbbra sem kell félnünk attól, hogy teljesen leépül véglegesen. Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Kerekes Éva válasza a sclerosis multiplex témában

        Kedves hozzátartozó! A dohányzás sok betegségre ártalmas, általánosságban az egészségünkre károsan hat, de speciálisan a sclerosis multiplexre nincs hatással. A Copaxon és egyéb velük rokon terápiák közel 10 érhetőek el Magyarországon, és nem sokkal régebben világszerte. Ezek a betegek jelentős része az édesanyjához hasonlóan teljes életet él, ellentétben azokkal a betegekkel, akik nem részesülnek ebben a terápiában. Korábban 10 év betegsg után gyakran kényszerültek a betegek tolókocsiba, úgy tünik, a Copaxon ezt a progressziót lelassítja. De a kezelés hozzú távú hatékonyságárol még kevés a tapasztalat, csak remélni tudjuk, hogy még sokáig tünetmenteséget biztosít. És közben , reméljük, újjabb hatékony kezeléseket találnak fel. Ember, küzdj és bizva bizzál!


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. december 10., 11:32; Megválaszolva: 2011. december 14., 23:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés