Sclerosis multiplex

Tisztelt Doktor Úr! Páromnak 29 éves nő, 4 éve látóideg bénulás a volt (kettős látás jelentkezett) . Akkor megállapították, hogy alacsony volt a B12 vitamin szintje. Steroid kúra után helyrejöttt. Mri felvételeken nem látszódott kóros eltérés. Utána évente kontroll Mri felvételek történtek elváltozások nélkül. Idén február végén (2 hónappal a kontroll mri után) látóideg gyulladása lett. Nyaki gerinc Mri felvétel is történt, ahol egy darab '' jelintensiv laesio látszott, thoracalis gerinc Mr negatív''. Liqour vizsgálat is történt, Igg indexe enyhén magasabb volt, Ogp intrathecalis an, ill. a serumban is látszott. (megjegyezném a mintavétel a steroid kezelés után történt rögtön) . Nmo Mog antitest titere negatív lett. SM gyanúval egy vidéki Sm centrumba irányították, ahol meg is jelent áprilisban. Ott a dokumentumok átnézése után mondták, nagyon valószínű, hogy SM beteg, de nem 100%, mivel egyik eredménye se tipikus SM. 3 hónap múlva kontroll. Közben kértünk másodvéleményt egy másik Neurológus tól, akinek az SM a szakterülete, ő is azt mondta, hogy valószínűleg Sm, de még vizsgálatok szükségesek (Ana, Anca panel, lyme serologia... MRI) . Eltelt 3 hónap újra SM centrumot feljerestük, a párom kezelőorvosa már a következő héttől el akarja kezdeni az immunmodulálós (injekció) kezelést. És akkor vesznek tőle majd vért, szeptemberben lesz Mr vizsgálat. Furcsállom, hogy még nincs meg a pontos diagnózis, és már a kezelést el akarja kezdeni. Mikor először kerestük fel, akkor az volt a véleménye, hogy még vizsgálatok szükségesek, és csak utána lesz kezelés, most meg már kezelni akarja pontos diagnózis nélkül. Egyébként a doktor, - aki adta a másodvéleményt - ő is azon a véleményen volt (még áprilisban) , hogy ki kell deríteni, hogy mi okozza a megbetegedését, mert ha egyszer rásütik, hogy Sm, akkor az is marad.Kérdésem, Mit lehet ilyenkor tenni? Nem kellene megvárnunk a kontroll vizsgálatok eredményeit a kezelés előtt? Normális ez így, hogy pontos diagnózis nélkül elkezdik a kezelést? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Cs. Z.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fehér Gergely válasza sclerosis multiplex témában

Kedves Kérdező!

Ennyiből nehéz bármit is mondani, sem a beteget nem vizsgáltam, sem a képi anyagot nem láttam. A liquorlelet döntő jelentőségű, ennek leírása is homályos számomra. A fentiek alapján bennem Devic betegség lehetősége merül fel (ez egy agresszívebb autoimmun betegség, mindenképpen kezelni kell), de sclerosis multiplex is szóba jöhet akár. Mindenképpen célszerű a kezelőorvossal átbeszélni a dolgokat.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2021. július 20., 20:05; Megválaszolva: 2021. július 21., 10:58
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Szklerózis multiplex?
Kedves Doktornő/Úr! 4 évvel ezelőtt látóideg gyulladást kaptam sok vizsgálaton vettem részt, de pontos diagnózist nem tudtak felállítani....
E és B vitamin egyszerre?
Üdvözlöm! A következő dilemma miatt terveztem endokrinológushoz fordulni. Hét éve benigus formában zajló Szklerózis Multiplexem kordában...
betegség 71
Tisztelt Doktorur! Jelenleg 4 hónapja vagyok tudatában Szklerozis multiplex betegségemnek. A betegség első sub után stagnált nálam, állapotom...
SM beteg vagyok-e
Tisztelt Doktornő. 2014.01.16-án voltam SM protokoll szerinti koponya MR vizsgálaton, a következő leletet kaptam: Mindkét oldalon frontoparietalisan...
9 Gócnál az SM milyen esélyes?
Nyáron 2 nap alatt a jobb szemem látása 0-ra csökkent és a szemészetről a neurológiára küldtek ott azonnal steroidot kaptam majd 1-2 nap múlva MR....