• MR vélemény

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy ismételt MR vizsgálatok során (egy vagy több év), lehetséges az, hogy a demielinisatios gócok megkisebbednek vagy eltűnnek? Szklerózis multiplexes betegről van szó. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Laki András válasza a Sclerosis multiplex témában

        Tisztelt Kérdező! A szklerózis multiplex többféle lefolyással járhat. A legtöbb esetben a tünetek időnként kiújulnak majd elmúlnak, és változó idő után ismét visszatérnek. Vannak fokozatosan vagy szakaszosan romló típusok is. MR vizsgálattal nemcsak magukat a gócokat, hanem azok aktivitását is ki lehet mutatni (ilyen jel pl. a kontrasztanyag halmozása, a környezetben vizenyősség – ödéma – jelei), ezek a jelek fellángolás után elmúlnak. Egyes kisebb demyelinizációs gócok (vagyis ahol az idegrostok velőshüvelye elpusztul) az MR követés során az akut szakasz elmúltával a képeken megkisebbedhetnek, el is tűnhetnek, bár az idegrostok károsodása ezekben is megmarad. Nem minden góc okoz azonban egyben tüneteket is, ez a helyüktől függ, vannak úgynevezett „néma” gócok is.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2014. november 25., 18:33; Megválaszolva: 2014. november 30., 21:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: