MR vélemény

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy ismételt MR vizsgálatok során (egy vagy több év) , lehetséges az, hogy a demielinisatios gócok megkisebbednek vagy eltűnnek? Szklerózis multiplexes betegről van szó. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Laki András válasza Sclerosis multiplex témában

Tisztelt Kérdező!

A szklerózis multiplex többféle lefolyással járhat. A legtöbb esetben a tünetek időnként kiújulnak majd elmúlnak, és változó idő után ismét visszatérnek. Vannak fokozatosan vagy szakaszosan romló típusok is. MR vizsgálattal nemcsak magukat a gócokat, hanem azok aktivitását is ki lehet mutatni (ilyen jel pl. a kontrasztanyag halmozása, a környezetben vizenyősség – ödéma – jelei) , ezek a jelek fellángolás után elmúlnak. Egyes kisebb demyelinizációs gócok (vagyis ahol az idegrostok velőshüvelye elpusztul) az MR követés során az akut szakasz elmúltával a képeken megkisebbedhetnek, el is tűnhetnek, bár az idegrostok károsodása ezekben is megmarad. Nem minden góc okoz azonban egyben tüneteket is, ez a helyüktől függ, vannak úgynevezett „néma” gócok is.

Kérdés: 2014. november 25., 18:33; Megválaszolva: 2014. november 30., 21:46
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Agyi MR vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi agyi MR vizsgálat eredményét szeretném megkérdezni Öntől, pontosan mit is jelent, és van e félnivalóm, illetve...
Kontrasztanyagos szív CT pajzsmirigy...
Tisztelt Doktor Úr! Ausztriában Irenat cseppeket (perchlorat védelem) adnak be a pajzsmirigy betegeknekjódot tartalmazó kontrasztanyagos szív CT...
Látható e törés a röntgen...
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy a csatolt képeken látható e bordatörés? Képalkotás után csak a képeket kaptam meg lelet elvileg egy...
Mr lelet véleményezése
Kisgyermek balesetével/röntgennel...