• betegség 71

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktorur! Jelenleg 4 hónapja vagyok tudatában Szklerozis multiplex betegségemnek. A betegség első sub után stagnált nálam, állapotom jelenleg tökéletes, szeretném ezt így megtartani. Kérem a segítségét, hogy a mozgás, a torna mellett és az alkalmazott copaxon oltás mellett a következő dolgokat megtehetem-e, nem lesznek e Ön szerint ártalmasak: Immuno algát szedek, amivel nagyon pozitív tapasztalataim vannak eddig...továbbá a ligetszépe kapszulát, mely linolénsavat tartalmaz az algához hasonlóan, amely e betegségben alacsony szinten van, és pótolni javasolták. Másik kérdésem, hogy a flabélos gép izomstrimuláló hatású ami hallommás szerint jó lenne e betegségre, azonban ellenjavaslatként szerepel a betegség ezen gép használatához. Kérem Öntől ehhez segítségét. Előre is köszönöm. Ildikó

        Dr. Kerekes Éva válasza a sclerosis multiplex témában

        Tisztelt Érdeklődő! A felsorolt gyógynövények ártalmas hatásáról nem olvastam, bár bevallom, hogy én csak a bizonyított orvoslásban hiszek. A neurológiai szakirodalomban nem hallottam/olvastam olyan közleményről, melyek ezen gyógynövények hatását tanulmányozta volna, így erre a kérdésre a választ nem tudom. Ugyanezt tudom mondani a flabellos-ról is. Mivel mi orvosok nem ismerjük a flabellos hatását az SM-re, így higgyük el a gép alkalmazási területére javasolt korlátozásokat. Az SM-nél, mint a többi ehhez hasonló centralis bénulásnál egyébként valóban ellenjavalt az izomstimuláció, mert rontja a betegség lefolyását. A FALBELLOS VISZONT NEM STIMULÁL (NEM VEZET BELE ÁRAMOT AZ IZOMBA), HANEM RÁZ, AZAZ ÁTMOZGAT. De ettől még lehet ellenjavalt, ezért a hagyományos futást tudom javasolni a napi tréningnek. Gyógyulást kívánok!


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2014. június 27., 08:53; Megválaszolva: 2014. június 29., 15:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: