• E és B vitamin egyszerre?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm! A következő dilemma miatt terveztem endokrinológushoz fordulni. Hét éve benigus formában zajló Szklerózis Multiplexem kordában tartásának érdekében szoktam szedni Milgamma N, vagy Neuromultivit EP gyógyszert szedni, amelyek B1, B6, B12 vitamin ajánlott napi bevitelének a 100-200 szorosát, vagy még többet tartalmazzák. Ezen kívül nagy dózisban E vitamint is hasznos lenne szednem, a legújabb javaslatok szerint 400mg-t. E vitamint korábban is szedtem kb 7 éve, mióta az SM gyanúja felmerült 100mg-t másnaponta. Viszont a korábbi neurológusom (aki egy koponya MR-en készült leleten mutatkozó progresszió miatt SM ambulanciára utalt kb. fél éve), azt mondta, hogy ne szedjem ezeket a B vitamin komplexeket az E vitaminnal együtt, hiszen ütik egymást. Ezt rajta kívül eddig kérdésemre egy gyógyszerész, se a háziorvosom, se az SM ambulancián a neurológusnő nem erősítette meg, sőt nem is hallottak erről. Kérdésem tehát, véleménye szerint a már említett Milgamma N, vagy Neuromultivit EP valóban üti egymást az E vitaminnal? Miként javasolja ezt a problémát megoldani? Ha eltérő napszakban szedném őket, akkor nem ütné egymást? Vagy E vitamint csak olyankor van bármi értelme szedni, ha a B vitaminokat nem szedem? Vonatkozik ez a Folsavra is? Válaszát előre is köszönöm. Viktor

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a sclerosis multiplex témában

        Kedves Kérdező! Csatlakozom azokhoz a megkérdezett, és kompetens személyekhez, akik semmi akadályát nem látják, hogy a B és E vitamint együtt szedje. Természetesen ezek a vitaminok a betegség gyógyítására nem alkalmasak, csak kiegészítő szerek.Tudományos bizonyíték nincs arra, hogy, - bár szerepet játszanak a sejtek, a sejthártya, az idegsejtek épségének megőrzésében, - specifikus hatással bírnának bármely egyéb betegségben.Kizárva természetesen az elégtelen táplálkozás okozta hiánytüneteket. Szerencsére, mint írja, a betegség benignus, ha az MRI felvétel mutat is progressziót, ezt nem kísérik shub tünetek, így remélhetőleg ez hosszú távon így marad. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2016. április 10., 21:16; Megválaszolva: 2016. április 18., 07:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr/Nő ! Tavaj, 2018 Május 28.-án reggel előjött egy roham ,mentővel korházba szállítottak és ott újjabb roham jött rám. 4 napig kórházban ápoltak és azt állapították meg , hogy epilepsziás rohamom volt. Utána haza...
        Tisztelt Doktornő! Május elején egy pár napig tartó megerőltető fizikai munka után jöttek elő a tüneteim. Nem szoktam egyáltalán mozogni, ülőmunkát folytatok és akkor nagyon kihajtottam magam, de ezen kívül is eléggé stresszes életet...
        Tisztelt Doktornő! Az alábbi lelet értékelésében, értelmezésében kérném a segítségét. "Klinikum/kérdés: Az anamnézisben bal oldali végtag zsibbadás szerepel. Az ágyéki gerinc MRI vizsgálatát végeztük el a SIEMENS MAGNETOM AERA 1.5...