• Bokaszalag

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor! 9 napja terepen futás közben egy szerencsétlen lépés során aláfordult a jobb bokám. Előtte 3-4-szer már előfordult vele hasonló az évek során, de ez volt a legdurvább eddig. Meg is lepődtem, hogy ilyen kis dologtól, egy gyökérre rálépve kimegy a bokám, mert épp nem tudtam a talajra figyelni. Akkor még mozgott minden irányba a bokám, de csak csoszogva bírtam hazajutni. Azután bedagadt, nem is mozog azóta minden irányba. Fájdalom akkor este volt inkább csak, azóta mivel kímélem, nem fáj, de nagyon óvatosan és lassan tudok csal járni vele. Fiumei úti kórházban a diagnózis: Elong. ligament. collat. mall. lat. l. d. ante dies I. Kaptam fűzős bokarögzítőt, amit 3 hétre javasolt járáskor, meg Dolobene kenőcsöt. Olvasgatok neten, és félek, hogy esetleg túl könnyelmű volt a doki, vagy én. A dagadás már szinte teljesen lement, kis vérömleny van még belül a talpam felett érdekes módon, pedig kívül volt a baj. Ráállni fájdalom nélkül tudok. Itthon végzek ülő távmunkát, tehát nem kell terhelnem, de ha pl kimegyek Wc-re, akkor nincs rajtam sokszor a bokarögzítő, és így fájdalom nélkül meg tudom oldani ezt is, bár lassan. Igaz, hogy a későbbiekre vonatkozóan mondta a doki, hogy bicikli és úszás az mehet majd, még a teljes gyógyulás előtt is de én kipróbáltam előbbit a bokarögzítőben, és meglepően jól ment, persze fél lábbal tekerve igazából. Előtte is bicóval jártam mindenhova egyébként. Sőt a sántikáláshoz képest sokkal szabadabb mozgást biztosít ez, ráadásul fájdalom mentesen. Kérdésem az, hogy nincs-e esetleg ez a gyógyulás rovására, illetve az, ha ráállok.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a bokaszalag témában

        Vizsgálat nélkül nehéz megfelelő választ adni. Elmondása alapján nagy a valószínűsége a külboka szalag megnyúlásának, vagy kis fokú részleges szakadásának. A rögzítő viselése fontos 3-4 hétig. Első két hétben lehetőleg terhelés nélkül, majd fokozatos terheléssel. Itt jön be az úszás és kerékpározás. Ha nincs is panasza célszerű az első két hétben viselni a rögzítőt még a lakáson belül is, hogy megfelelően tudjanak a szalagok visszazsugorodni. 4 hét után fokozatosan el lehet hagyni a rögzítőt.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. július 01., 14:07; Megválaszolva: 2011. július 04., 20:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés