Bokaszalag szakadás, vagy rándulás?

Tisztelt Hölgyem/Uram! A mai napon (2011.04.03) délelőtt 11: 15 órakor labdarúgás közben bokasérülést szenvedtem. Cselezés közben kirúgták a lábam, és sajnos a bal bokám aláfordult. Nagyot "csattant", majd erős fájdalom jelentkezett. Levettem a cípőt és zoknit, és vízzel próbáltam hűteni. Mivel 2001-ben volt egy bokaszalag sérülésem a jobb bokámnál, amit műtöttek is, így vártam, hogy megdagadjon. De ez elmaradt. Természetesen ahogy tudtam, elmentem kórházba. Csináltak röntgent, amire azt mondták, hogy nincs törés, majd az orvos rápillantott a lábamra, és azt mondta nem vészes, valószinű részleges szakadás. Borogassam, kenegessem, meg 3 nap után fáslival tekerjem be. 2 hétig kerüljem a sportolást. Mikor rápillantott a bokámra, még nem nagyon volt megdagadva. Viszont este 18 óra környékén a bal bokám külső része már szépen bedagadt, és a fájdalom sem enyhe. Nem vagyok benne biztos, hogy megfelelően vizsgáltak meg, és az is fura, hogy be sem kötötték. Itt olvastam hasonló írásokat, még részlegest is 1 hétre gipszelték, majd légpárnás merevítő... Amikor a másik lábamnál volt ilyen sérülésem, szalagröntgen, akkor kiderült hogy teljes szakadás, és műtötték is. Azért lenne fontos tudnom mit is tegyek, mert jelenleg rendészeti kiképzésen vagyok, még úgy 3 hónapot, és azért tudnom kéne mire számítsak, mit is mondjak holnap... Nem nagyon kellene hiányoznom, de az természetes, hogy mozgásos dolgokat 2-3 hétig mellôzni kell. De akkor most mennyire szakadt? Kellene gipsz, vagy legalább csak folyamatos pihentetés? Előre is köszönöm a választ!

Dr. Bogdán Aurél válasza bokaszalag témában

Vizsgálat nélkül nehéz pontos választ adni. Elmondása alapján Én is részleges bokaszalag szakadásra, vagy súlyos fokú rándulásra gondolnék. Ezek a diagnózisok az Én olvasatomban bokarögzítő alkalmazását (4 hét) vonják maguk után automatikusan. E mellet terhelési tilalom 2 hétig, majd fokozatos terhelés, felpolcolás, jegelés, borogatás. Én gipszrögzítést csak teljes szakadás esetében alkalmazok. Azt javaslom, hogy keressen fel egy másik szakrendelést, ahol ismételt vizsgálatot követően valószínűleg felírják a rögzítőt, de Ön is kérheti a segédeszköz felírását. És 4 hétig viselje, és ne terhelje a végtagot legalább 2 hétig. (mankózás)

Kérdés: 2011. április 03., 23:27 ;Megválaszolva: 2011. április 05., 09:10
Kérdések és válaszok: Elsősegély, sérülések
Bokaszalag sérülés
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Pénteken egy rossz lépés következtében kifordult a jobb bokám. Az ügyeletes kórházban megröntgenezték és azt...
Bokaszalag szakadás
teljes bokaszalag szakadásom volt 4 hete, majd két hét után észervették, hogy csonttörésem is van és azt meg kellett műteni. Összesen 1 hét...
Állatharapás
Tisztelt Dr. Szabó Zsuzsanna! Munkám során járunk ki terepre. Egyik alkalommal, most április 5.-én, egy illegális területfeltöltésnél jártunk...
Elváltozás a combon mitől?
Tisztelt Doktor! Egyik napról a másikra arra lettem figyelmes, hogy eldeformálódott a bal combom. Egy mélyedés van benne, mintha lyuk lenne, vagy egy...
Csípőtörés