Dr. Bogdán Aurél

Dr. Bogdán Aurél

traumatológus, ortopédus
Bemutatkozás:
  • 1995-2001. Általános orvosi diploma megszerzése a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumán.
  • 2001. óta a debreceni Kenézy Kórház Baleseti és Kézsebészeti osztályának orvosa.
  • 2005-2007. ortopédiai szakmai gyakorlat a debreceni Ortopédiai Klinikán.
  • 2006. óta A Magyar Ortopéd Társaság tagja.
  • 2008. traumatológiai és ortopédiai szakvizsga.
Legutóbbi válaszai

Szaggató térdfájdalom

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján elképzelhető, hogy az egyik térd kímélése miatt a másik ízület túlterhelődött. Mindenképpen javasolt ortopédiai szakvizsgálat. Addig is javaslom, hogy szedjen valamilyen porcerősítőt. A legtöbb nem vényköteles, de a Condrosulf-ot háziorvosa is felírhatja, nem kell ortopédus hozzá. A porcerősítő mellé javasolt valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése, esetlegesen paracetamol készítménnyel kombinálva. A térdeit kímélje. Kerékpározás, úszás kényelmes tempóban javasolt.

Mitől alakulnak ki ezek a fájdalmak?

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Panaszai hátterében több dolog is állhat. kezdődő reumás betegség, illetve más anyagcsere betegség okaként is kialakulhat sokízületi fájdalom, de egyes autoimmun betegségek is okozhatnak hasonló panaszokat. Mindenképpen keressen fel egy ortopédiai szakrendelést, ahol a vizsgálatokat követően pontos diagnózishoz és megfelelő kezeléshez juthat. Addig is javasolt az erőteljesebb edzések kerülése, inkább csak a mindennapi mozgások, esetleg úszás, kerékpározás javasolt. A hyaluronsav inkább porckopás kezelésére alkalmas. reumás panaszokra gyulladáscsökkentő gyógyszerek (szteroid, vagy nem szteroid hatóanyagú) javasoltak.

Mellkasdeformitás

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Általában a mellkasdeformitások felnőtt korban csak műtétesen korrigálhatók. Van orvosi indikáció, mely főleg keringési és légzési zavarok esetén javasolja a beavatkozást. Természetesen esztétikai ok miatt is el lehet végezni a beavatkozást, de ez mérlegelendő a műtét nagysága és az esetleges szövődmények miatt. Mindenképpen keressen fel egy ortopédiai szakrendelést, ahol vizsgálatok után mérlegelhetik a beavatkozás szükségességét.

Csomó a tenyérben

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Elmondása alapján elképzelhető, hogy a megerőltetés miatt kialakult egy gyulladásos csomó az ínhüvely környékén. kisebb eséllyel érsérülés is kialakulhatott. Mindenképpen vizsgálatra van szükség, mely miatt keressen fel egy kézsebészeti, vagy ortopédiai szakrendelést. Vizsgálatokat követően pontosabb diagnózist és megfelelő kezelést kaphat.

Mri leletemről, térd

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján és az MR lelet alapján igazolódtak társsérülések, melyek ha tartós panaszt okoznak, akkor szükség lesz egy ízületi tükrözésre. Addig is kellene térdrögzítőt viselni, valamilyen porcerősítőt szedni és felkeresni egy ortopédiai, vagy traumatológiai szakrendelést. Ha 1-2 hónap alatt nem stabilizálódik a térde, és a panaszai nem csökkennek, akkor a műtét indokolt.