• Dr. Bogdán Aurél

        traumatológus, ortopédus

        3641

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        traumatológus, ortopédus

        Bemutatkozás:



        • 1995-2001. Általános orvosi diploma megszerzése a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumán.


        • 2001. óta a debreceni Kenézy Kórház Baleseti és Kézsebészeti osztályának orvosa.


        • 2005-2007. ortopédiai szakmai gyakorlat a debreceni Ortopédiai Klinikán.


        • 2006. óta A Magyar Ortopéd Társaság tagja.


        • 2008. traumatológiai és ortopédiai szakvizsga.

      • Dr. Bogdán Aurél legutóbbi válaszai
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. leírása alapján túlerőltetésre van gyanú. Mindenképpen pihentetni kellene 3-4 hétig. jegelni, borogatni és valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentő krémet, vagy tablettát használni. Ha 2 hét alatt nincs javulás, akkor el kellene menni egy baleseti szakrendelésre, ahol ultrahangos vizsgálat elvégzése javasolt.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A jegelés, borogatás és a javasolt Flector tapasz teljesen megfelelő terápia, de az erőltetéssel nem értek egyet. Ilyen esetben, amikor megzúzódik a sarok régió, az ott elhelyezkedő laza zsírszövet bevérzik. Ilyenkor a pihentetés igenis fontos. Én legalább 1, de inkább 2 hét pihentetést, terhelési tilalmat szoktam javasolni, a gyorsabb regenerálódás érdekében. Szerintem azért nem csökkent még kellően a fájdalom, mert nem pihentette eleget. Esetleg valamilyen recept nélkül kapható nem szteroid gyulladáscsökkentő tablettával gyorsíthat a gyógyuláson.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Valóban nem szoktunk levehető ortézisek (rögzítők) esetén vérhígítót írni, mert jelentősen nem befolyásolják a végtag keringését. Ettől függetlenül, ha valakinek hajlama van rá, ritkán, de kialakulhat a trombózis. Ezért, ha nagyon beduzzad a lábszára és fájdalmassá válik, akkor azonnal vissza kell menni az orvoshoz. A duzzanat a részleges szalagszakadásnak is velejárója. Minél többet pihenteti, felpolcolja, jegeli, borogatja, annál kisebb az esélye a duzzanat kialakulásának, fokozódásának. Én 2 hét "fekvést" szoktam javasolni, és akkor kisebb mértékű a duzzanat kialakulása.
        A képet sajnos nem kaptam meg. A lábujj zúzódás panaszai akár 3-4 hétig is eltarthatnak, főleg ha nem volt megfelelően pihentetve. Az is lehet, hogy egy elmozdulás nélküli törés volt, amit nem vett észre a röntgen. Igazából nincs vele teendő, ha eltört, vagy ha nem. Össze lehet leukoplasztozni a mellette lévőlábujjal 3-4 hétre, hogy sínezze, és ezzel csökkentse a fájdalmat. Kemény talpú cipőben kellene járni, valamilyen fájdalomcsillapító kenőccsel kenni.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. leírása alapján mindenképpen javasolt MR vizsgálat készítése. Annak eredménye és a fizikális vizsgálat eredménye alapján lehet nyilatkozni arról, hogy érdemes-e elvégezni a műtétet. Tekintettel fiatal életkorára, ha felmerül a műtét lehetősége, érdemes megfontolni, mert sokáig szüksége lehet egy teljes értékű vállra. Mindenképpen keressen fel egy vállsebészeti szakrendelést.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az, hogy néhány napig vannak erősebb fájdalmak, az természetes, de ennyi idővel a sérülés után nem kellene ilyen erős panaszainak lenni. Mindenképpen vissza kellene menni a baleseti sebészetre és ultrahangos vizsgálattal megnézni, nem maradt-e mégis idegentest az alkarjában. Ez ugyanis tud ilyen panaszokat okozni.
        Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen felvétel ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Fontos lenne tudni, hogy milyen eljárással operálták. Vannak olyan metódusok, amikor nem használunk fémet (lemez, csavar)a rögzítéshez, ilyenkor 6 hét tehermentesítés szükséges. Ha csavarozunk, akkor is 6 hét kímélet kell, de a sarkon járás engedélyezett. Ha lemezt használunk, akkor 4 hét sarkon járás után a mehet a teljes terhelés. Ezek sem kőbe vésett időpontok. Befolyásoló tényező a csont állapota, struktúrája, az alkalmazott csavar, vagy lemez tulajdonsága, testsúly, stb). Egy lábon semmiképpen sem szerencsés ugrálni, mankó, vagy járókeret használata javasolt.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az MR lelet alapján a térdízület gyakorlatilag egészséges, a térdkalács porca van egy kicsit elvékonyodva. Ezzel lényegi teendő nincs, porcerősítő szedése javasolt. A combcsont térdízületet alkotó végének külső oldalában leírnak egy 12 mm-es elváltozást. A leírás alapján jóindulatú, de mindenképpen odafigyelést igényel, hogy az elváltozás növekszik-e, változik-e az alakja, morfológiája? Mindenképpen keressen fel egy ortopédiai szakrendelést, a pontosabb válaszért.
        elméletileg lehetséges, de annak általában tünetei is vannak, mint erősödő fájdalom, jelentős láb és lábujj dagadás. A kontroll röntgen fog majd erre megfelelő választ adni.
        A boka törések után általában fél-egy évvel esedékes a fémanyagok eltávolítása. a lemez kivétel után a végtag azonnal terhelhető. A munkából való kiesés csak a sebgyógyulás idejére korlátozódik, ami 7-10 nap. A műtétet lehet altatásban és gerincérzéstelenítésben is végezni. A fájdalom kisebb és rövidebb ideig áll fenn, mint a törés miatt végzett műtét után.
        Leírása alapján egy elmozdulás nélküli kéztőcsont törése van. erre kapott gipszet, ami 6 hétig lesz fenn, hogy rögzítse a törést, ne engedje elmozdulni és biztosítsa a megfelelő gyógyulást. Amíg a gisz fenn van, addig kímélni kell, dolgozni nem szabad. Gipszlevétel után készül egy röntgen, annak eredményétől függ, hogy mikor és milyen ütemben kezdhet el majd dolgozni.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az MR vizsgálat felveti a meniszkusz (félhold alakú porc) szakadásának lehetőségét. a pontos válaszhoz ismerni kellene az ehhez társuló tüneteket. Az, hogy az MR a szakadást leírja, még nem biztos, hogy igaz is. Ennek megerősítésére, vagy kizárására szükséges az ortopédiai, vagy traumatológiai szakvizsgálat. Ha a vizsgálat megerősíti, hogy a szakadás valószínű, úgy indokolt lehet egy ízületi tükrözés. Keressen fel egy szakrendelést az MR leletével. Addig is szedjen valamilyen porcerősítőt.
        Pontos választ természetesen csak röntgen vizsgálat után lehet adni. A csavarlazulás, csavartörés, esetlegesen a törés elmozdulásának jelei lehetnek duzzanat, bőrpír, fájdalom, véraláfutás. Ha ezen tünetek közül valamelyik fennáll, akkor feltétlenül keresse fel operáló orvosát, egyébként is javasolt a megjelenés.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. panaszai hátterében váz-izomrendszeri eltérés is lehet, ezért mindenképpen keressen fel egy ortopéd szakrendelést, ahol ultrahangos és röntgen vizsgálatok után pontosabb választ tudnak majd adni.
        Vizsgálatok nélkül és a felvételek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírás alapján van egy enyhe-közepes határon lévő porckárosodás a térdében. A félhold alakú porc (meniszkusz) állományában is írnak le elváltozást, de az még nem szakadt le. A térdkalács inának tapadása is be van gyulladva, ami túlterhelés jele. A Baker ciszta kialakulása a porckopás következménye, ez még akár vissza is fejlődhet. Mindenképpen javasolt a hirtelen irányváltással járó sportok (foci, kézi-, röplabda, tenisz, stb) kerülése. Mozogni kell, ezért a kerékpározás és az úszás javasolt. Porcerősítő szedése szükséges, nem szteroid gyulladáscsökkentő alkalmazás is javasolt. Ha a kezelések hatására panaszai hosszabb távon nem csökkennek, akkor ízületi tükrözés (artroszkópia) elvégzése mérlegelendő.