• Dr. Bogdán Aurél

        traumatológus, ortopédus

        3692

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        traumatológus, ortopédus

        Bemutatkozás:



        • 1995-2001. Általános orvosi diploma megszerzése a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumán.


        • 2001. óta a debreceni Kenézy Kórház Baleseti és Kézsebészeti osztályának orvosa.


        • 2005-2007. ortopédiai szakmai gyakorlat a debreceni Ortopédiai Klinikán.


        • 2006. óta A Magyar Ortopéd Társaság tagja.


        • 2008. traumatológiai és ortopédiai szakvizsga.

      • legutóbbi válaszai
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján elképzelhető, hogy az egyik térd kímélése miatt a másik ízület túlterhelődött. Mindenképpen javasolt ortopédiai szakvizsgálat. Addig is javaslom, hogy szedjen valamilyen porcerősítőt. A legtöbb nem vényköteles, de a Condrosulf-ot háziorvosa is felírhatja, nem kell ortopédus hozzá. A porcerősítő mellé javasolt valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése, esetlegesen paracetamol készítménnyel kombinálva. A térdeit kímélje. Kerékpározás, úszás kényelmes tempóban javasolt.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Panaszai hátterében több dolog is állhat. kezdődő reumás betegség, illetve más anyagcsere betegség okaként is kialakulhat sokízületi fájdalom, de egyes autoimmun betegségek is okozhatnak hasonló panaszokat. Mindenképpen keressen fel egy ortopédiai szakrendelést, ahol a vizsgálatokat követően pontos diagnózishoz és megfelelő kezeléshez juthat. Addig is javasolt az erőteljesebb edzések kerülése, inkább csak a mindennapi mozgások, esetleg úszás, kerékpározás javasolt. A hyaluronsav inkább porckopás kezelésére alkalmas. reumás panaszokra gyulladáscsökkentő gyógyszerek (szteroid, vagy nem szteroid hatóanyagú) javasoltak.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Általában a mellkasdeformitások felnőtt korban csak műtétesen korrigálhatók. Van orvosi indikáció, mely főleg keringési és légzési zavarok esetén javasolja a beavatkozást. Természetesen esztétikai ok miatt is el lehet végezni a beavatkozást, de ez mérlegelendő a műtét nagysága és az esetleges szövődmények miatt. Mindenképpen keressen fel egy ortopédiai szakrendelést, ahol vizsgálatok után mérlegelhetik a beavatkozás szükségességét.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Elmondása alapján elképzelhető, hogy a megerőltetés miatt kialakult egy gyulladásos csomó az ínhüvely környékén. kisebb eséllyel érsérülés is kialakulhatott. Mindenképpen vizsgálatra van szükség, mely miatt keressen fel egy kézsebészeti, vagy ortopédiai szakrendelést. Vizsgálatokat követően pontosabb diagnózist és megfelelő kezelést kaphat.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján és az MR lelet alapján igazolódtak társsérülések, melyek ha tartós panaszt okoznak, akkor szükség lesz egy ízületi tükrözésre. Addig is kellene térdrögzítőt viselni, valamilyen porcerősítőt szedni és felkeresni egy ortopédiai, vagy traumatológiai szakrendelést. Ha 1-2 hónap alatt nem stabilizálódik a térde, és a panaszai nem csökkennek, akkor a műtét indokolt.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján és az MR lelet alapján ismételt arthroscopia javasolt. A lelet alapján van egy elülső keresztszalag szakadása, a félhold alakú porc is szakadt és sérült. A terhelési porcfelszíneken is van kopás. Mindenképpen keressen fel egy ortopédiai szakrendelést, hogy a kivizsgálást követően a műtéti időpontot is egyeztetni tudják.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. leírása alapján teljesen jól tette, hogy nem röntgeneztette meg magát. nem vitte volna a gyógyulást lényegesen előrébb. Eltörve valószínűleg nem volt, mert sokáig nem bírt volna ráállni. A bokája a gyerekkori dolgok miatt valószínűleg sérülékenyebb. ennek oka lehet a szalagok megnyúlása, vagy régebbi szakadása is. tekintettel arra, hogy panaszai csaknem megszűntek, további javulás és gyógyulás is várható. A jelenlegi panaszok a terhesség miatt is lehetnek. Azt javaslom, hogy szülés után keressen fel egy baleseti, vagy ortopédiai szakrendelést. Ultrahang, vagy MR vizsgálat segítségével pontosan meg lehet állapítani a bokaszalag állapotát, és ha el van szakadva, akkor a későbbiekben műtétesen kezelhető. Pontosabb választ a vizsgálatok után kaphat.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján inkább erős húzódás, vagy részleges szakadás valószínű. Mindenképpen fel kellene keresni egy baleseti szakrendelést, ahol ultrahang vizsgálattal pontosan meg tudják állapítani a sérülés fokát és a megfelelő kezelést is meg tudják adni.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján elképzelhető, hogy azért van még panasza, mert nem gyógyult meg a szalag. ennek oka lehet a nem megfelelő rögzítés, a rövid ideig tartó pihentetés, egyéb sérülések. A tartott felvétel készítését Mi már nem végezzük, mert ha el kezdett gyógyulni a szalag, újra elszakadhat, vagy ha nem volt teljesen elszakadva, komplettálódhat a szakadás. Célszerűbb lenn ultrahangos vizsgálat, vagy MR végzése. Ha valóban el van szakadva a szalag, és nem tud meggyógyulni rögzítőben pihentetésre, akkor műtét végezhető. Ezt akár több hónappal a sérülés után is eredményesen el lehet végezni.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A rögzítés, és a pihentetés ideje függ a törés elhelyezkedésétől, lefutásától, kiterjedésétől, jellegétől. Pontos választ kérjen kezelőorvosától. A térdtáji törések átlagos gyógyulási ideje 6-8 hét.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. leírása alapján elképzelhető, hogy az oldalszalagok, vagy a félhold alakú porcok sérülhettek. A sérülés mértékére a térd dagadása, tartós fájdalma és jelentős mozgásbeszűkülése utalhat. Elvileg a szakadást a vizsgálatkor a baleseti sebésznek fel kell ismernie, tehát valószínűséggel ez Önnél nem áll fenn. Valószínűbb a rándulás. Ha 2-3 hét pihentetés, fáslizás, jegelés, Nemszteroid gyulladáscsökkentő krém használata mellett továbbra is panaszos, akkor keressen fel egy ortopédiai, vagy ismét egy baleseti szakrendelést. Ultrahang, vagy MR vizsgálat is segíthet eldönteni a szalagsérülés meglétét.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az ilyen esetekben, mint az Öné is a pihenés, jegelés, és a kenőcsök alkalmazása mellett Én gyulladáscsökkentő tabletta szedését is szoktam javasolni, illetve a meleg víz használatának kerülését. Szedjen valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentő tablettát(Brufen, Ketodex, Diclac, stb) két hétig. ha erre sincs javulás, akkor keresse fel ismét kezelőorvosát.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Általában ilyen törések során 1 hétig szoktuk gipszelni 8tőrés jellegétől függően), majd kezdődik a betornáztatás. Az első héten csak óvatosan, majd fokozatosan, fájdalomhatárig fokozva a mozgást. A teljes terhelést és a kinyújtást, behajlítást az 5.-6. héten érdemes elérni, mert ekkor már biztos nem mozdul el a törés. A gyógytornász segítsége javasolt. Ezt lehet magánúton is, de kezelőorvosával felírathatja.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A kép alapján túlterhelésre van gyanú. Mindenképpen pihentesse, jegelje, borogassa, szedjen valamilyen porcerősítőt. Ha 1-2 hét alatt nincs javulás, vagy ha fokozódik a panasz, keresse fel kezelőorvosát.
        Vizsgálat nélkül, illetve a dokumentációk ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján felmerül a lágyszövetek károsodása is. Ezek változó mértékű hegszövettel gyógyulnak. ezek mértéke jelentősen meghatározzák az ujjak mozgását. Mindenképpen javasolt egy kézsebészeti szakvizsgálat, mely megítéli a lágyrészek állapotát és a kezelési lehetőségeket, melyek javíthatnak a kéz funkcióján.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés
      • Infografika és videó