• Dr. Bogdán Aurél

        traumatológus, ortopédus

        3656

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        traumatológus, ortopédus

        Bemutatkozás:



        • 1995-2001. Általános orvosi diploma megszerzése a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumán.


        • 2001. óta a debreceni Kenézy Kórház Baleseti és Kézsebészeti osztályának orvosa.


        • 2005-2007. ortopédiai szakmai gyakorlat a debreceni Ortopédiai Klinikán.


        • 2006. óta A Magyar Ortopéd Társaság tagja.


        • 2008. traumatológiai és ortopédiai szakvizsga.

      • Dr. Bogdán Aurél legutóbbi válaszai
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az égés bőrgyógyászati hatáskor, a megfelelő válaszért mindenképpen keressen fel egy bőrgyógyászati szakrendelést. Por alakú gyógyszert ne szórjon a sebre, mert az akadályozhatja a sebgyógyulást. Elsősorban hámosító hatású készítmények szükségesek, mint pl. a Dermasin kenőcs, Merbromin oldat stb. Azt, hogy Ön sebének melyik a legjobb, abban fog segíteni a bőrgyógyász.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján a síelés és a korcsolya ez egyik legrosszabb sportágválasztás az instabil térde miatt. A hirtelen irányváltással járó sportok (tenisz, kézilabda, foci, stb) nem használnak az egyébként sem egészséges ízületeinek. A kerékpározás az egyik legjobb a térdnek, illetve az úszás, de ott is csak a gyors és a hátúszás, mert mellúszásnál csavaró hatás is éri a térdet. Pontos válaszért mindenképpen keressen fel egy ortopédiai szakrendelést, ahol vizsgálatok után pontosabb választ tudnak adni , és persze megfelelő kezelést is, ha szükséges.
        Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen felvétel ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírás alapján valóban kezdődő porckopásról van szó. Mindenképpen el kellene kezdeni valamilyen porcerősítő kezelést szedni. Mindenképpen keressen fel egy ortopéd szakrendelést a megfelelő kezelés miatt.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. leírása alapján elképzelhető, hogy megsérült a nyaki gerince. Mindenképpen javasolt szakrendelésen jelentkezni, ahol vizsgálatokat követően pontos diagnózist, és megfelelő kezelést tudnak adni. A nyakcsigolya törésének tünettana igen széles skálás mozog. Van amikor teljesen tünetmentes, de az enyhe fájdalomtól, és zsibbadástól, egészen a féloldali, vagy teljes bénulásig alakulhatnak a tünetek. Kímélje magát és a nyakát, és keressen fel egy baleseti sebészeti szakrendelést mihamarabb.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az MR lelet alapján több olyan elváltozás is van a térdében, ami miatt érdemes lenne izületi tükrözést végezni. Természetesen a panaszok és a fizikális vizsgálat is mérvadóak a tényleges műtéti indikáció felállításában. Ha fáj a térde, panaszai terhelésre fokozódnak, és a gyógyszeres kezelés nem eredményez/ett jelentős javulást, mindenképpen keressen fel egy ortopédiai, vagy baleseti szakrendelést, és egyeztessenek a műtét elvégzéséről. Addig is kímélje a térdét, szedjen porcerősítőt.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján kicsi az esélye, hogy nagyobb baj legyen. A sok utánaolvasás hatására is jelentkezhettek panaszai, de késői tünetként is megjelenhet. Mindenképpen érdemes megmutatni magát szakorvosnak, hogy kiderüljön az igazság.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján valóban lehet korábbi sérülés maradványtünete. lehet a bőr alatti kötőszövet (zsír) jóindulatú elváltozása, illetve az inak mentén kialakuló gyulladásos eredetű tömlő is. keressen fel egy ortopédiai, vagy baleseti szakrendelést, ahol vizsgálatokkal pontosabb választ tudnak adni.
        A pontos válaszhoz szükséges lenne vizsgálat, mert nem mindegy, hogy melyik inakon kell elvégezni a műtéteket. általánosságban a térd hajlító izmainak inait kell átvágni, vagy úgynevezett "Z" plasztikával megnyújtani, hogy ki lehessen egyenesíteni a térdet. A Chopart ízület a lábtőcsontok között található. feltehetőleg előláb deformitása lehet a kisfiának, mert ebben az esetben szokták ezt az ízületet úgymond "szétszedni", korrigálni a deformitást és a megfelelő helyzetben elmerevíteni (összecsontosítani) ezt az ízületet, hogy megfelelően tudja majd terhelni a talpát. Ezt általában csavarokkal, tűződrótokkal végzik, amit az összecsontosodás után eltávolítanak. Pontosabb választ az operáló orvos fog tudni adni, hisz Ő ismeri a leleteket és a gyermek végtagjainak anatómiáját.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A sérülést követően a mihamarabbi gyógyulásért legalább 1 hónapot kellett volna pihentetni. A túrázások, nem tettek jót a regenerációnak. Azzal, hogy a panaszok csökkennek, és a duzzanat is mérséklődik, nem jelenti azt, hogy a szalag is gyógyul, persze, ha egyáltalán el volt szakadva. Mindenképpen javasolt szakembernek megmutatni, hogy kiderüljön, volt-e szakadás. ha igen, még mindig nem késő pihentetni rögzítőben, hogy a szalag tudjon regenerálódni. A rögzítés hiányában tartós instabilitás, rendszeres sérülések, porckárosodás lehet a következmény, ami hosszútávon a boka elhasználódását, egész életre szóló fájdalmas voltát eredményezheti. A sport elkezdésének időpontjáról is kérdezze meg a baleseti sebészt!
        Sajnos leletet nem kaptam. E nélkül, illetve fizikális vizsgálat és az MR képek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Ezek a ciszták általában kopásos eredetűek, daganatos átalakulásuk nem ismert. Azt a veszélyt hordozzák magukban, hogy ha a combfejben helyezkednek el, akkor a terhelés hatására a porcfelszín beroppanhat ezen ciszták mentén és ez éles fájdalommal, jelentős további porckárosodással jár és általában protézis beültetéssel lehet a problémát megoldani. Beroppanás előtt esetlegesen egy kis műtét során fel lehet fúrni a combfejet, a ciszta tartalmát ezen a furaton keresztül kiüríteni. a fúrást a szervezet egyfajta törésnek észleli és csontképzés indul el, ami hatására a ciszta fel is töltődhet, és így később válhat szükségessé a protézis műtét. Pontosabb válaszért keressen fel egy ortopédiai szakrendelést.
        Az Ön által említett Hyalgan nevű injekció az első ilyen termék volt a gyógyszerpiacon. amikor megjelent ezt a terméket gyógyszernek minősítették, és kapott TB támogatást ezért "olcsó". nem állítható róla, hogy nem hatásos injekció, de tekintettel arra, hogy több, mint 20 éve fejlesztették ki, nem tekinthető korszerűnek. A modernebb és egyben hatásosabb injekciók már nem kaptak TB támogatást, ezért jóval drágábbak. nem minősítették őket gyógyszernek, orvostechnikai eszközként vannak nyilvántartva, ezért gyógyszertárakban sem kapható és receptre sem írható föl. Az orvosok az injekciókat gyártó gyógyszercéggel vannak kapcsolatban, onnan rendelik meg a gyógyszert és a beadás után a beteg által fizetett pénzt utalják vissza a cégeknek. Azt, hogy az állami TB finanszírozott rendelésen miért nem adja be a kolléga, azt valóban tőle kell megkérdezni. Az Én munkahelyemen rengeteg injekciót adunk be a kórházi szakrendelések keretében is.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján az eltelt idő és a típusos tünetek hiánya miatt igen kicsi az esélye, hogy komoly baj legyen. Elképzelhető, hogy egy kis vérzés alakult ki a koponyacsont és a fej bőre között, és az feszítve a lágyrészeket eredményez erős fejfájást. Ha nem csak röntgenen volt, hanem baleseti sebész, vagy sürgősségi orvos is látta, akkor megnyugodhat. Ha csak röntgen készült, akkor menjen el szakrendelésre.
        Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen film ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Általában ilyen típusú törésnél 5-6 hét a rögzítési idő, de ez függ a törés jellegétől, a társsérülésektől, a sérült életkorától, alapbetegségeitől, és az is fontos tényező, hogy az említett csont melyik részén van a törés. Elképzelhető, hogy Önnek ennyi idő szükséges a törése meggyógyulásához.
        Vizsgálat nélkül nem lehet pontos választ adni. Alapos fizikális vizsgálattal ha pontos diagnózist általában nem lehet megállapítani ( gyakran az erős fájdalom miatt nem végezhetők el egyes provokációs tesztek), de a szalagsérülés gyanúját meg lehet állapítani. Ilyenkor 1-2 héttel a sérülés után ismételt vizsgálatot szoktunk végezni. Ilyenkor már nagyobb valószínűséggel lehet észrevenni a bajt. Ha egyértelmű a szalagsérülés, vagy erős a gyanú, akkor MRI vizsgálatra kell küldeni a beteget. Ez az Ön esetében nagyon hosszú idő után történt meg. Mivel írta, hogy a sérülés után focizott, nem lehet bebizonyítani, hogy az említett sérülésnél szakadt el a keresztszalagja.Lehet, hogy egy minimális szakadás volt rajta, ami még stabilitást adott a térdízületnek, és a hónapok során kialakuló mikrosérülések hatására szakadt tovább. A fent leírtakból kiderülhet, hogy egy megyei kórházban is meg lehet állapítani a sérülést, a kártérítésre igen minimális esélyt látok. Sok múlik a dokumentációk pontosságán.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az MR alapján gyulladás van a vállízület környékén, illetve a kulcscsont-lapocka ízületben porckopás látható. Meszes felrakódás van a vállízületben, ami szintén okozhatja a panaszait. Elsősorban nem műtétes kezelést szoktunk javasolni (gyógyszerek, fizioterápia), és ha ezek nem vezetnek eredményre, akkor jöhet a műtét, mely egyrészt a beszűkült vállboltozatot kibővíti, eltávolítja a meszes felrakódásokat. Pontos válaszért keressen fel egy vállsebészeti szakrendelést, ahol a műtétet is meg tudják beszélni.