• Dr. Bogdán Aurél

        traumatológus, ortopédus

        3669

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        traumatológus, ortopédus

        Bemutatkozás:



        • 1995-2001. Általános orvosi diploma megszerzése a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumán.


        • 2001. óta a debreceni Kenézy Kórház Baleseti és Kézsebészeti osztályának orvosa.


        • 2005-2007. ortopédiai szakmai gyakorlat a debreceni Ortopédiai Klinikán.


        • 2006. óta A Magyar Ortopéd Társaság tagja.


        • 2008. traumatológiai és ortopédiai szakvizsga.

      • Dr. Bogdán Aurél legutóbbi válaszai
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. ha ténylegesen elülső keresztszalag szakadása van, az nem tud meggyógyulni magától. Ilyen értelemben nem késő a két hónap. Addig viszont célszerű lenne egy MR vizsgálatot is végezni a térdről. Ennek eredménye és a vizsgálat alapján könnyebben el tudja dönteni a térdsebész, hogy szükséges-e műteni, illetve, ha igen, akkor milyen műtét lenne a megfelelő.
        Amikor meghúzódik a lágyéka, nem elegendő csökkenteni az edzést, egy-két hétig szüneteltetni kell. Utána jöhet a fokozatos visszaállás. Edzéssel, úszással, kerékpározással lehet a combizomzatot erősíteni. 14 éves kortól is lehet végezni súlyzós edzéseket, de csak óvatosan, nehogy túlterhelődjenek az ízületek, és deformálódjanak a csontok. Ez különösen veszélyes abban az időszakban, amikor hirtelen növekedés van. Még egy megjegyzés a végére: ortopédiai szempontból a versenysport egészségtelen, mert idő előtt tönkreteszi az ízületeket, növekedési szakban pedig vázizomrendszeri deformitásokat, betegségeket okozhat.
        Vizsgálat nélkül, illetve a felvételek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírás alapján mindenképpen javasolt lenne a a végtag tehermentesítése, nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése, illetve egy ortopédiai szakrendelés felkeresése. Az MR alapján elég súlyos is lehet a helyzet, ezért elképzelhető, hogy egy bokaízületi tükrözésre is szükség lesz. Az ortopédiai szakvizsgálat megfelelő választ fog adni. Addig is minél kevesebbet terhelje a bokáját, mozgásnak úszás javasolt.
        A röntgen az elváltozásokról nem nyilatkozik, ami azt jelentheti, hogy lágyrész elváltozásról lehet szó. Mivel az ultrahang nem ír le semmit, célszerű lenne még MR vizsgálatot végezni. Ez adhat még többlet információt. A legpontosabb választ a szövettan adja, ezért, ha máshogy nem, az elváltozás eltávolításával és szövettani vizsgálatával lehet előrébb jutni.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírás alapján van egy kis gerincferdülése, illetve hanyag tartása. A csigolyák egymás felé néző oldalai sem egészségesek. Mielőtt folytatná a kondizást, mindenképpen egyeztessen egy ortopéd szakorvossal személyesen, aki vizsgálatokat követően abban is segít, hogy milyen gyakorlatokat célszerű végezni.
        Vizsgálat nélkül, és a röntgen ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. leírása alapján kialakult egy törés a bokarégióban. Még ha csak egy hajszálrepedés, a mi gyakorlatunkban akkor is 3-4 hétig rögzítjük, az elhelyezkedésétől függően gipszben, vagy bokarögzítőben. Addig a terhelés is tilos, csak a tornáztatás, mozgatás (bokarögzítő esetében). Egy héttel a sérülés után még természetes az elszíneződés, és a végtag duzzadása. a fájdalom is erősödik, főleg ha csüng a végtag. Ezért legyen felpolcolva, jegelje, borogassa. Használjon valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentő tartalmú krémet. Ha 1-2 héten belül nincs javulás, mindenképpen menjen vissza a kezelőorvosához.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján több dolog is állhat a háttérben. lehet mozgásszervi eredetű a probléma, de keringési zavar, hormonrendszeri eltérés, anyagcserezavar is okozhat ilyen panaszokat. Mindenképpen keressenek fel először egy ortopédiai szakrendelést, ahol vizsgálatokkal kiderül, hogy Ő lesz-e, aki megoldja a problémát, vagy a megfelelő szarendelésre továbbirányítja.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Mindenképpen ortopédiai, vagy baleseti sebészeti szakrendelésen kellene jelentkezni, ahol vizsgálatokkal pontosabb diagnózist, és megfelelő kezelést tudnak majd mondani. Leírása alapján több dolog is állhat a háttérben. Az Achilles-ín gyulladása, vagy az ín tapadásának a gyulladása a legvalószínűbb. De a boka szalagrendszere, és a bokaízület porcfelszíne is érintett lehet. A vádli izomzat sérülése is valószínűsíthető. tekintettel arra, hogy ultrahang vizsgálat már készült valószínűleg MR vizsgálat elvégzésére is szükség lesz.
        Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. A kulcscsont álízület csontosan át nem épült, de a legtöbb esetben kötőszövetes összeköttetéssel kapcsolódó törtvégeket jelet. sajnos a váll mozgásakor az álízületben mindig lesz kóros mozgás, ami a legtöbbször fájdalmas. A váll edzése, súlyzókkal való terhelése fájdalmat fog generálni, illetve a kötőszövetes híd sérüléséhez, és a törtvégek további elmozdulásához is vezethet. Sokkal inkább javasolt a váll tornáztatása, masszírozása, esetleg vízalatti tornája. amint lehetősége van, mihamarabb végeztesse el a műtétet, mert hamarabb visszatérhet a normál kerékvágásba, és kisebb az esélye esetleges járulékos sérülések kialakulásának.
        A diagnózis a jobb kéz középső ujj feszítő inának fedett sérülését jelenti. A sérülés helyétől, jellegétől függ, hogy várható-e maradandó szövődmény. Kérdezzen meg róla egy kézsebészt.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az MR leírás alapján a terhelői felszínek porcborítása egyenetlen, az egyik félhold alakú porcon szakadás ábrázolódik, illetve van egy nyálkahártya kettőzet, ami a térdkalács porcfelszínét dörzsöli, károsítja. A fizikális vizsgálat és a tünetek függvényében javasolt műtét (ízületi tükrözés) végzése.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Kép nem érkezett. Leírása alapján igen vékony a testalkata. ezzel párhuzamosan a gerinc melletti izmok is vékonyak, nehezebben tartják a gerincet. Ezért alakulhatott ki a gerincferdülés is, ez lehet a panaszainak a forrása is. leírásában nem említ olyan tüneteket, amik gerincsérv meglétére utalnak. Valószínűleg ezért nem utalták MR vizsgálatra sem. A pv (gerinc melletti) izomzat erősítése lenne az első feladat. Ezt gyógytornával, úszással, McKenzie tornával lehet hatékonyan elérni. Természetesen, ha a derékból az alsó végtagba sugárzó fájdalma, az alsó végtagokon érzészavara jelentkezik, esetleg vizelettartási probléma is kialakulna, akkor felmerül a gyanú arra, hogy a kilépő ideggyökök érintettek. Ilyenkor ideggyógyászati, idegsebészeti szakvizsgálat is javasolt, és általában ekkor szoktak MR vizsgálatot készíteni.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Kép nem érkezett. Leírása alapján a nem a boka ízület sérült, hanem a lábtő csontok közötti feszes ízület. Itt az esetek zömében csak rándulás alakul ki, de néha szakításos törés is előfordul. Mindenképpen célszerű lenne baleseti szakrendelésre elmenni, mert a fel nem ismert törés maradványtünetekkel gyógyulhat, és éveken át fájhat a lába. Első körben röntgen elkészítése javasolt, ultrahangnak, csak később van értelme.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az égés bőrgyógyászati hatáskor, a megfelelő válaszért mindenképpen keressen fel egy bőrgyógyászati szakrendelést. Por alakú gyógyszert ne szórjon a sebre, mert az akadályozhatja a sebgyógyulást. Elsősorban hámosító hatású készítmények szükségesek, mint pl. a Dermasin kenőcs, Merbromin oldat stb. Azt, hogy Ön sebének melyik a legjobb, abban fog segíteni a bőrgyógyász.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján a síelés és a korcsolya ez egyik legrosszabb sportágválasztás az instabil térde miatt. A hirtelen irányváltással járó sportok (tenisz, kézilabda, foci, stb) nem használnak az egyébként sem egészséges ízületeinek. A kerékpározás az egyik legjobb a térdnek, illetve az úszás, de ott is csak a gyors és a hátúszás, mert mellúszásnál csavaró hatás is éri a térdet. Pontos válaszért mindenképpen keressen fel egy ortopédiai szakrendelést, ahol vizsgálatok után pontosabb választ tudnak adni, és persze megfelelő kezelést is, ha szükséges.