• Dr. Bogdán Aurél

        traumatológus, ortopédus

        3681

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        traumatológus, ortopédus

        Bemutatkozás:



        • 1995-2001. Általános orvosi diploma megszerzése a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumán.


        • 2001. óta a debreceni Kenézy Kórház Baleseti és Kézsebészeti osztályának orvosa.


        • 2005-2007. ortopédiai szakmai gyakorlat a debreceni Ortopédiai Klinikán.


        • 2006. óta A Magyar Ortopéd Társaság tagja.


        • 2008. traumatológiai és ortopédiai szakvizsga.

      • Dr. Bogdán Aurél legutóbbi válaszai
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az ilyen esetekben, mint az Öné is a pihenés, jegelés, és a kenőcsök alkalmazása mellett Én gyulladáscsökkentő tabletta szedését is szoktam javasolni, illetve a meleg víz használatának kerülését. Szedjen valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentő tablettát(Brufen, Ketodex, Diclac, stb) két hétig. ha erre sincs javulás, akkor keresse fel ismét kezelőorvosát.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Általában ilyen törések során 1 hétig szoktuk gipszelni 8tőrés jellegétől függően), majd kezdődik a betornáztatás. Az első héten csak óvatosan, majd fokozatosan, fájdalomhatárig fokozva a mozgást. A teljes terhelést és a kinyújtást, behajlítást az 5.-6. héten érdemes elérni, mert ekkor már biztos nem mozdul el a törés. A gyógytornász segítsége javasolt. Ezt lehet magánúton is, de kezelőorvosával felírathatja.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A kép alapján túlterhelésre van gyanú. Mindenképpen pihentesse, jegelje, borogassa, szedjen valamilyen porcerősítőt. Ha 1-2 hét alatt nincs javulás, vagy ha fokozódik a panasz, keresse fel kezelőorvosát.
        Vizsgálat nélkül, illetve a dokumentációk ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján felmerül a lágyszövetek károsodása is. Ezek változó mértékű hegszövettel gyógyulnak. ezek mértéke jelentősen meghatározzák az ujjak mozgását. Mindenképpen javasolt egy kézsebészeti szakvizsgálat, mely megítéli a lágyrészek állapotát és a kezelési lehetőségeket, melyek javíthatnak a kéz funkcióján.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A fizikális vizsgálat elengedhetetlen. Ez és az ultrahang, vagy MR vizsgálat eredménye együttesen határozza meg, hogy szükséges-e műtéti beavatkozás, vagy térdrögzítő használatával, és gyógyszerek segítségével javítható a helyzet, vagy kitolható a szükséges műtét időpontja. Mindenképpen keressen fel egy ortopédiai, vagy baleseti szakrendelést, ahol megfelelő választ fognak Önnek adni. Addig is szedjen valamilyen porcerősítőt, és kerülje a hirtelen irányváltással járó sportokat, mozdulatokat. Elsősorban a kerékpározás a javasolt mozgás.
        Mindenképpen fel kellene keresni egy ortopédiai szakrendelést. Különböző vizsgálatokkal el lehet dönteni, hogy a panaszai nyaki gerinc eredetűek-e, vagy a vállízület elváltozása okozza. esetleg izom eredetű, vagy valamilyen anyagcsere betegség eredményezi a tüneteket.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. több lehetőség is létezik. Az egyik , hogy meg kell várni, míg a törés meggyógyul 8kb. 1,5-2 év), majd a Fi szeget el kell távolítani, és be lehet ültetni a protézist, ha az egészségi állapota engedi. Ha a törés valamilyen oknál fogva nem gyógyul, akkor is a szeget el kell távolítani, és egy speciális csípőprotézis ültethető be. követni kell folyamatosan a gyógyulás ütemét, mértékét, és az alapján tud a kezelőorvos dönteni a lehetséges megoldásokról.
        Ha nincs panasza a beültetett protézissel, akkor fokozatosan el kezdheti használni. Ha kialakul valamilyen panasz, akkor abba kell hagyni a masszázsfotel használatát, ha nem, akkor tovább használható.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Ha csak a szalag, vagy szalagok sérültek, akkor van esély arra, hogy műtét nélkül is meggyógyul. A szakadás közben kifolyt vér, mint a forrasztó ón kapcsolatot teremt a szakadt végek között, és így lehetséges a gyógyulás. ha egyéb sérülés is van, akkor már kisebb az esélye a műtét nélküli teljes regenerációnak. Illetve akkor is inkább a műtétben kell gondolkodni, ha netán minden szalag elszakadt, illetve, ha instabil a boka. Egy MR vizsgálat sokat segíthet a műtét szükségességének megítélésében,ha ez a fizikális vizsgálat során nem egyértelmű. Pontos választ kezelőorvosától kaphat.
        Vizsgálatok nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírása alapján valóban a műtét a legmegfelelőbb kezelés. Sajnos az ilyen kosárfülszerű szakadásokat, főleg, ha nem frissek nincs értelme megvarrni, és nem is szoktuk. Egyszerűen a leszakadt részt el kell távolítani. A horizontális szakadás sem fog összeforrni. Itt elsimítják a szakadt rész környékét, hogy egyenetlenségével ne károsítsa tovább az ízületi felszín porcát. A szakadt meniszkuszt is ezért kell eltávolítani, mert nagyon hamar (néhány év) tönkretenné az ízületi porcot és akkor már csak a protézis beültetése jelenthetne megoldást. Ha a szakadt részeket eltávolítják, porcerősítés után újra lehet aktívan sportolni, de azt tudni kell, hogy ez a térd sérülékenyebb lesz, nem lesz olyan, mint korábban volt, és a porcok lassan, de biztosan kopásnak indulnak. (Nagyságrendekkel lassabban, mint ha nem távolítják el a szakadt részt). Az eltávolított részek helyére nem képződik új meniszkusz. Az üvegporcok egymáson súrlódnak, ezért kell a porcerősítő kezelés, melytől a porc is erősebb lesz, az ízületi folyadék meg sűrűbb. A műtétig mindenképpen célszerű a terhelést, sportolást visszafogni. Mozogni kell, hogy az izmok ne sorvadjanak, de célszerű olyan mozgásokat végezni, amikor nincs terhelés a térdeken (úszás, kerékpározás). A műtét időpontja elég messze van, ha nem ragaszkodik az adott kezelőorvoshoz, érdemes más kórházakban is érdeklődni, ahol rövidebb időre adnak előjegyzést.
        Magáról az eljárásról Én is olvastam, de nem tudom, hogy Magyarországon kik foglalkoznak ilyen eljárással, és milyenek az eredményeik. Kongresszuson, közleményekben sem hallottam, vagy olvastam róla eredményeket. Így nem tudok pontos információt adni Önnek.
        Vizsgálat nélkül, illetve a dokumentációk és a röntgenfelvételek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Medencetöréseket viszonylag gyakran 1-2 héttel a sérülés után operálunk meg, mert az esetleges társsérülések, bevérzések, sebek miatt akkor van esély a megfelelő gyógyulásra. A felülfertőzés, sebgyógyulási zavar valószínűsége ilyenkor sokkal alacsonyabb, mint közvetlen a sérülés után. akkor is halasztjuk a műtétet, ha a medencetörés elmozdulással, ficammal társul. Ilyenkor a ficamot megszüntetjük és a végtagot húzatjuk a műtétig, hogy az izmok ne zsugorodjanak, és a ficam ne ismétlődjön meg. Hogy az Ön esetében ez pontosan miért is van így, azt csak a kezelőorvosa tudja megmondani. 1-2 hét alatt nem forr össze a medencecsont törése.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. ha ténylegesen elülső keresztszalag szakadása van, az nem tud meggyógyulni magától. Ilyen értelemben nem késő a két hónap. Addig viszont célszerű lenne egy MR vizsgálatot is végezni a térdről. Ennek eredménye és a vizsgálat alapján könnyebben el tudja dönteni a térdsebész, hogy szükséges-e műteni, illetve, ha igen, akkor milyen műtét lenne a megfelelő.
        Amikor meghúzódik a lágyéka, nem elegendő csökkenteni az edzést, egy-két hétig szüneteltetni kell. Utána jöhet a fokozatos visszaállás. Edzéssel, úszással, kerékpározással lehet a combizomzatot erősíteni. 14 éves kortól is lehet végezni súlyzós edzéseket, de csak óvatosan, nehogy túlterhelődjenek az ízületek, és deformálódjanak a csontok. Ez különösen veszélyes abban az időszakban, amikor hirtelen növekedés van. Még egy megjegyzés a végére: ortopédiai szempontból a versenysport egészségtelen, mert idő előtt tönkreteszi az ízületeket, növekedési szakban pedig vázizomrendszeri deformitásokat, betegségeket okozhat.
        Vizsgálat nélkül, illetve a felvételek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírás alapján mindenképpen javasolt lenne a a végtag tehermentesítése, nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése, illetve egy ortopédiai szakrendelés felkeresése. Az MR alapján elég súlyos is lehet a helyzet, ezért elképzelhető, hogy egy bokaízületi tükrözésre is szükség lesz. Az ortopédiai szakvizsgálat megfelelő választ fog adni. Addig is minél kevesebbet terhelje a bokáját, mozgásnak úszás javasolt.