• Bokaszalag szakadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Nő/Úr! A problémám az, hogy 2011. március végén egy sporttevékenység közben kifordult a bal bokám, amire pár perc múlva rá sem tudtam állni a fájdalomtól. Másnap elmentem a megyei baleseti sebészet osztályára, ahol a főorvos megállapította a röntgen alapján, hogy 15 fokban van elszakadva//megnyúlva a külboka szalagom. Azt javasolta, mivel ez már előfordult 19 éve, hogy meg lehetne műteni, ám még nem indokolt. Én a gipszet választottam, melyből 1 hét fekvő, 5 hét járó volt. Miután levették pár napon belül bedagadt a lábam egészen térdig és nagyon lila volt, valamint nem tudtam még mindig ráállni. A háziorvostól beutalót kaptam a reumatológiára, ahol azt javasolták, hogy a xilox nevű antibiotikumot, a relalex nevű visszértablettát szedjem, kaptam kenőcsöt és 10 víz alatti ultrahangos fizikoterápiás kezelést. Ezután visszamentem, már egy kicsit jobban nézett ki a lábam, de a boka környéke még dagad, lila és nagyon merev. Ismét fizikó kezelés 10 alkalommal, mely most mágnesterápai, valamint 10 gyógytorna. A felénél járok és nappal úgymond nagyjából tudok menni, ám reggelente alig tudok lábra állni, sokat ropog a boka körül. Azt tapasztaltam, hogy a sarkam felé kissé duzzadt és kemény, csomós a lábam. Tudom, hogy láttatlanban nehéz megállapítani a pontos diagnózist. Annyit szeretnék tudni, hogy kitartó tornával javulhat ez a helyzet és ismét tudok táncolni, tornázni vagy feltétlenül keressek egy jó sebészt és vágjak bele akár a műtétbe is. A segítséget megköszönöm.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a bokaszalag témában

        Sajnos a bokaszalag szakadás nem egyszerű ügy. A szakma ma is vitatkozik mikor kell operálni és mikor nem, vagy úgy is írhatnám, hogy mikor érdemes! Ahány kórház, sőt ahány orvos annyi szokás. Általánosságban elfogadott, hogy a bokaszalag szakadást csak azoknál a sérülteknél kezeljük műtétesen akik sportolnak, fiatalok, nincs olyan alapbetegségük, mely a gyógyulást hátráltatná. Ezekből adódóan kevés műtétet végzünk külboka szakadás miatt. Látatlanban életkora és az Ön által leírtak alapján első körben Én sem javasoltam volna műtétet. Én bokarögzítőt szoktam javasolni 4-6 hétig, majd fokozatos terheléssel járást és ha szükséges fizikoterápiát és gyógytornát. A gipsz rögzítést azért nem szeretem, mert sokkal gyakoribbak az olyan problémák, amik Önnél is jelentkeztek, mint a bokarögzítő viselésénél. Én úgy gondolom most már nincs értelme sietni a műtéttel. 6 hétig volt rögzítve gipszben, így 6 hónapig is eltarthat a rehabilitáció. Azt javaslom vegye fel a kezeléseket, kerékpározzon, ússzon sokat, szedhet egy kis porcerősítőt is. Ha letelt a fél év és nincs jelentős javulás, akkor érdemes elgondolkodni a műtéten.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. július 05., 13:47; Megválaszolva: 2011. július 07., 12:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
      • Infografika és videó
      • Hirdetés