Térdartrózis?

Tisztelt doktor úr/hölgy! 34 éves leszek... 10 éves koromban volt egy töréses térdkalács ficamom bal lábon. A térdkalács belső feléről pattant le egy csontdarab. Akkor azt ortopédus műtötte. 25 éves koromban meg a jobb térdkalácsom ficamodott ki, amit a helyszínen helyretettem, majd konzervatív kezelés következett (pár hét gipsz) . Azóta nincs ficamodás (nagyon ügyelek, hogy ne lépjek rosszul) . Viszont egy éve a bal térdembe enyhe szúró fájdalom hatolt, ami után majd 2 havi sántítás és minden lépésnél jelentkező szúrás volt jellemző. Kb 4 hónap múlva a panaszaim megszűntek, én pedig elkezdtem terhelni a lábaimat (bicaj, dobolás - kétlábdob, ami ütőterhelést ró mindkét térdemre) . Pár hónapja megint kínlódok, bár most sántulás nincs, csak indítási merevség, kattogás, illetve terhelésre fájdalom. A fájdalom nyugalomban szinte mindig megszűnik, de időnként a csípőmben is érzem. A legrosszabb napokon mintha idegen testet éreznék a térdkalácsom alatt, a külső oldalon (ízület egér, vagy lehet ez csak a gyulladás által produkált tünet) . Az ízület nem duzzadt fel még soha. Éjszakai fájdalmaim nincsenek. glükózamint és omega-3 zsírsavat tartalmazó táplálékkiegészítőt szedek, illetve naponta lábemeléseket csinálok, a quadriceps-em szinten tartására, ami az elmúlt egy év alatt eléggé lesoványodott. Az edzések után óvatosan nyújtok, esetleg jegelek. Ha fájdalmaim vannak, nonszteroid gyulladáscsökkentőket szedek, amik hála Istennek eddig nem okoztak gyomorpanaszokat. Futni nehézkes, guggolni évek óta nem tudok. A hosszú lépcsőzés is okoz panaszokat. Kérdésem: egy ilyen folyamat, ami egy éve tart, és a fenti panaszokat produkálja, visszafordítható-e helyes diétával, célzott tornával-lazítással, és klasszikus módszerekkel, porcerősítőkkel vagy már egy előrehaladottabb artrózis jelei? Ha ízületi egerem van, azt eltávolíttassam-e artroszkópiával? Javasol-e shaving műtétet, amennyiben a térdkalácsom belső oldala rojtosodik? Hogy lehet egy ilyen műtét után az újabb rojtosodást megelőzni? Üdvözlettel: Tóth Gábor

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Boros Miklós válasza térdarthrosis témában

Vizsgálat nélkül nehéz pontos választ adni. Elmondása alapján, úgy gondolom, hogy arthrosisa még nincs, de valószinüleg a térdkalács porca jelentősen károsodott. A tünetei is erre utalnak. Mindenképpen egy izületi tükrözést javasolnék, mert amellett, hogy 100%-osan pontos diagnózishoz jut, el is tudják látni a térdkalácsot a shaving műtéttel, az esetleges ízegeret is ki lehet szedni. Az újabb rojtosodást sajnos csak késleltetni lehet az Ön esetében. Feltehetően a gyerekkori sérülés nem tökéletesen gyógyult, olyan értelemben, hogy a térdkalács izületi felszinén kis szintkülönbség maradhatott vissza, ami sajnos idővel mindig a porc "kirojtolódásához" vezet. Amit tehet, kíméli a térdét, olyan sportot űz, ami kevésbé terheli a térdet pl.: úszás, de pontosabb tanácsot a műtéte után kérjen operáló orvosától!

Kérdés: 2010. március 31., 10:33; Megválaszolva: 2010. március 31., 10:33
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Térdartrózis #2?
Köszönöm alapos válaszát! Most már csak az a kérdés, hogy a térdkalács "rojtosodást" sehogy nem lehet egy életre elhárítani? ...
Izomrángás
Boka MR lelet
Milyen mozgásokat végezhetek?
Kronikus derekfajdalom