• WEBBeteg Szakértő

        Orvos

        10904

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Webbeteg

        Bemutatkozás:

      • WEBBeteg Szakértő legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező! Abból, hogy levelet küldött, úgy gondolom, Ön is érzi, a leírt dolgok megoldást igénylő orvosi problémák, mondhatni betegség tünetei. Az orvosai skizofréniaként, skizoaffektív zavarként foglalták össze a hanghallásait, különös érzéseit és észleléseit, de ezek a furcsa orvosi szavak csak egy halom betű, az orvosok ilyen nevekkel és kódszámokkal illetik a betegségeket, hogy a világon minden orvos ugyanazt gondolja, ha meglát egy orvosi papírt egy hozzákerült beteg kezében. A lényeg, hogy Ön nem érzi jól magát, lelkileg beteg, és segítséget keres. Helyesen teszi, mert az ezen diagnózisokkal jelölt állapotok maguktól nem múlnak el, sőt idővel egyre visszavonhatatlanabbul átveszik az irányítást Ön felett. Így a jó orvos-beteg kapcsolat, az orvosi javaslatok betartása, a felírt gyógyszerek rendszeres szedése az egyetlen igazi esély ma, hogy egy ilyen betegség mellett is rendezett életet éljen, legyen esélye összeszedni magát lelkileg, munkát találni és élni, ahogyan azt szeretne. Sorai mögé próbálva látni, azt gyanítom, ez a működő orvos-beteg kapcsolat hiányzik jelenleg, ezért talán beállított terápiája sincs, és bizalmatlannak tűnik az orvosok iránt. Higyje el, mint boltbosból, meg autószerelőből, az orvosokból is sokféle van, és biztosan lehet olyan pszichiátert találni, akiben megbízik, akihez nyugodtan tud járni rendszeres beszélgetésekre, és akinek elhiszi, hogy a gyógyszert tényleg az Ön egészsége érdekében írja fel. A jó gyógyszer megtalálásához a diagnózis pontosítása is fontos, de ez is csak akkor működik, ha van stabil kapcsolata egy szakrendeléssel, egy orvossal. A levelében írt sokféle diagnózis azt mutatja, jelenleg a pontos diagnózis is kérdés. A pszichózis egy állapot, sokféle lelki betegség részeként jelentkezhet, ez önmagában nem betegség, csak tünet, mint mondjuk influenza esetén a magas láz. Az „obs ad sch” elnevezés pedig arra utal, hogy az adott orvos valamilyen skizofrénia irányban gyanakszik, de még akarja tényként kijelenteni a diagnózist. Skizofréniát amúgy sem lehet ránézésre diagnosztizálni, ez a diagnózis hosszú évek speciális tüneteinek, egy betegútnak az összefoglalása, aminek sorai alapján, mint fentebb írtam, az Ön esete is megfelelhet. De kérem, betegként ne a szavakon-diagnózisokon rágódva veszítsen még több időt, és kallódjon el, hanem menjen orvoshoz, és járjon oda rendszeresen. A skizofrénia (is) egy hullámokban zajló lelki betegség, és sorait olvasva úgy érzem, Ön most éppen rosszabb fázisban van, amikor nagyobb szüksége lenne a nem internetes, hanem személyes orvosi segítségre....! Jobbulást kívánva: Dr. Dinya Zoltán
        Kedves Kérdező! Legalább fél évig szoktunk kezelni ilyen jellegű problémákat. Ha ön jól van a gyógyszerekkel, akkor nem érdemes elhagyni őket, mert ezek nem nagy adagok és úgy tűnik, hogy szüksége van rájuk, hogy meg tudja őrizni a jó közérzetét. A gyógyszerek mindemellett csak a tüneteket nyomják el, de nem gyógyítják meg önt. Javaslom, hogy keressen fel egy pszichoterapeutát és közösen próbálják meg feltárni a probléma gyökerét. Ha már lesz a kezében olyan módszer, ami átsegítheti a nehéz időszakon, akkor kezdjen azon gondolkodni, hogy elhagyja a tablettákat. A függőség vonatkozásában azt tudom mondani, hogy minden ember szervezete más, és a gyógyszerek közül a Xanax elhagyása okozza a legtöbb tünetet. Ez azonban nem függ attól, hogy ön milyen régóta szedi a gyógyszert, sokkal inkább attól, hogy mennyit szed. Kis mennyiséget könnyebb elhagyni, nagyobbat nehezebb, függetlenül attól, hogy mennyi ideje szedi.
        Kedves Kérdező! Amennyiben ki van vizsgálva akkor biztosan van egy pontos diagnózisa is. Ez nem biztos, hogy migrén. Lehet más elsődleges fejfájás betegség is. A Cataflam jó gyógyszer, de valóban gyakori és hosszú távú használatnál emeli a gyomor savtermelését és egyéb mellékhatásokat is okozhat. Ha egy hónapban 6 napnál többször van fejfájással töltött napja, akkor érdemes megelőző gyógyszert szednie, vagyis átmeneti ideig, kúra szerűen, minden nap bevenni egy, nem fájdalom csillapitó jellegű szert. Keresse fel a neurológus kollégát ez ügyben. A fejfájás tipusa szerint részemről vagy flunarizine vagy clomipramin tartalmú szert adnék.
        Kedves Kérdező! Ennyi idős korban nagyon megfelelő, tökéletes helyettesítője az arcüreg öblítésnek a Proetz-kezelés, amikor nem szúrunk, nem pungálunk, hanem hanyatt fektetve a gyermeket az orrába testhőmérsékletű élettani sóoldatot juttatva, a másik orrfélen átszívva, átöblítjük az arcüregeket, és az orrjáratokat. A gyermekek nem minden esetben tolerálják jól, mert kellemetlen, bár fájdalmatlan. Nagyon hasznos, kezelés, jó eredményekkel. Sajnos kevesen tudnak jól "Proetzölni", kevesen alkalmazzák. Otthon is alkalmazhatóak különböző orrmosó technikák (pl. a SinuRinse rendszer, amiből kifejezetten gyermekek számára is készítenek szetteket), ezek megfelelően alkalmazva, a gyógyszeres kezelés mellett szintén kiválthatják az arcüregpunkciót. Egyes esetekben sikerre viszi a kezelést és csökkenti a visszaesések számát, ha napi egy alkalommal fül-orr-gégész/gyermek fül-orr-gégész szakorvos a nyálkahártyaduzzanat csökkentő gyógyszer (orrcsepp) célzott, kifejezetten az arcüregi szájadékhoz való jutattása után leszívja az orrváladékot, majd élettani sóoldatottal, vagy sós orrspray-vel átmossa az orrjáratokat. Ez egy teljesen fájdalommentes eljárás, melyet a gyermekek kiválóan tolerálnak. Én 10 éves kor alatt ezt az utóbbit részesítem előnyben. Üdvözlettel: dr. Piros Zsuzsanna fül-orr-gégész
        Kedves Ágnes! A krónikus rostasejtgyulladás kezelése alapvetően műtéti, elsősorban az úgynevezett FESS műtét. Ez egy endoscopos beavatkozás. Természetesen az Ön esetében, tekintettel a várandósságra, és a születendő magzatra nem jön szóba a műtéti kezelés. Ilyenkor gyógyszeres kezeléshez folyamodunk. A kezelés alapja a szteroidos orrspray, amely ún. lokális szterid alkalmazásából áll, általános mellékhatások nélkül, mivel ezek a szerek kizárólag az orrnyálkahártyán fejtik ki hatásukat. Azonban terhesség és szoptatás alatti használatukat feltétlenül szülész szakorvossal is meg kell beszélni. Azonban léteznek szteroidmentes praktikák, életmódi tanácsok, amik segíthetnek panaszai csökkentésében, annak ellenére, hogy a betegséget nem gyógyítják meg maradéktalanul. Ilyen például a napi rendszerességgel végzett orrmosás, amihez léteznek más elérhető eszközök, melyeket otthonában is tud alkalmazni. A sós inhalálás, melyet inhalátor készülékek orrillesztékén át, élettani sóoldattal, vagy Salvus vízzel érdemes végezni. A különböző sópipák használata. Aztán a különböző tengervizes orrspray-k, melyeket akár naponta 5 alkalommal, mindkét orrfélbe befújva használhat. Sajnos a terhesség alatt panaszai súlyosbodhatnak, mert a terhesség alatti hormonális változások hatására az orrnyálkahártya duzzadtabbá válhat. Ami a magzat fejlődését illeti, ez elsősorban a szülészek és csecsemőgyógyászok asztala. Üdvözlettel: dr. Piros Zsuzsanna fül-orr-gégész
        Tisztelt Kérdező! A papilloma műtétek után nem szoktunk gyógyszeres kezelést alkalmazni, a beteget a műtét után tanáccsal ellátva (pl. szükséges-e diétás megszorítás, fizikai kímélet, hány napig, stb...) szoktuk otthonába bocsátani. A torokpanaszai alapján a papillomával összefüggő jelenség, a "hússzerű darabka", ami eltávolításra került. A műtét csupán ennek a megoldását szolgálta. A nyelven lévő sárgás felrakódásról látatlanban nehéz nyilatkozni, de vélhetően a gégész nem találta kórosnak, mert akkor arra is javasolt volna kezelést. Ilyen felrakódást okoz általában nem megfelelő mennyiségű (kevés) folyadékfogyasztás, a kávé, dohányzás és egyes gyomorbetegségek. Ezek esetében életmódi változtatások, ill. az esetleges gyomorbetegség kizárása, megerősítése és kezelése lehet megoldást. Ha a torkát ön pirosabbnak látja, de az panaszt nem okoz, meglehet, hogy nem kóros mértékű ez a vérbőség, mert azt a gégész szakorvos észlelte volna. Ha panasz is van, akkor a heveny, illetve idült mandulagyulladás, illetve garatgyulladás kizárandó. Az idült mandulagyulladás kezelése műtéti. Üdvözlettel:dr. Piros Zsuzsanna fül-orr-gégész
        Kedves Éva! Ilyen panaszok igen ellemzőek allergiás betegeknél, különösen, ha esetleg orrsövényferdülésük is van. Ilyenkor a fülkürtre is ráterjed az allergiás jellegű gyulladásos elváltozás, aminek oka, hogy a fülkürt nyálkahártya azonos tulajdonságokkal rendelkezik, mint az orr nyálkahártyaborítása. Ott is duzzanat alakul ki, minek következtében a fülkürt elzáródhat, s ezzek a középfül szellőzése megszűnik, a fül "bedugul". A hallás csökken, dugulásérzés, teltségérzés jelentkezik, vízhangosan hallhat, sőt fülzúgás is jelentkezhet. Ha az állapot hosszan nem rendeződik, akár savós középfülgyulladás is kialakulhat. Az állapot kezelése elsősorban az allergiás rhinitis kezelését jelenti. Az orvosa által rendelt orrspray megfelelő, bár hatása kialakulásához hetek kellenek. Ha ez önmagában nem elég szájon át szedhető, antihisztamin hatású gyógyszerrel lehet kiegészíteni a kezelést következő lépésben. Üdvözlettel:dr Piros Zsuzsanna fül-orr-gégész
        Kedves Kérdező! A mandulaműtét utáni fájdalom maximuma jellemzően a lepedékleválás időszakában van, majd ezután a fájdalom jelentősen csökken, majd megszűnik. A 6. napon előforduló fájdalom még teljesen normális jelenség lehet, ha egyéb panasza nincs. Ha a fájdalom azonban 2 hét után továbbra is fennáll, annak számos oka lehet, a leggyakoribb a gyulladásos szövődmény kialakulása, de ez leginkábbb állandó fájdalommal, vagy nyelési fájdalommal jár, illetve általános tünetek is kísérik, többek között láz, hőemelkedés. A másik viszonylag gyakori ok az úgy nevezett neuralgiás, vagy neuralgiform fájdalom, ami a műtéti területen lévő kisebb idegszálak ingerlékenységével függ össze. Ez minden műtéti beavatkozás után előfordulhat. Az esetek nagy részében spontán szűnik, csak ezeknél a betegeknél a műtét utáni fájdalom hetekig is megmaradhat. Alkalmanként fájdalomcsillapító mellett is panaszuk lehet. Az állapot gyorsabb rendeződését vitaminok, elsősorban B-vitaminok szedése gyorsíthatja. Igen ritkán neuralgiák, idegzsábák is kialakulhatnak, ezek igen erős fájdalommal járnak, de a leírtak alapján szerencsére az ön panasza nem ilyen jellegű. Üdvözlettel:dr. Piros Zsuzsanna fül-orr-gégész
        Kedves Olvasó! Terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a) a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy b) a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül. Gyermekgondozási díjra jogosult a) a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülő anya esetén a szülést - megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt.
        Tisztelt Kérdező! A leírás alapján ACBG műtét jön elsősorban szóba. Üdvözlettel: dr. Becker Dávid kardiológus
        Tisztelt Kérdező! Az adó ügyintézés menetéről az adóhivatalt kellene megkérdezni, minden bizonnyal telefonon is lehet tájékozódni a kérvény beadásának módjáról.
        Kedves Unoka! Ez egy egészségügyi információs oldal, orvos szakértők válaszolnak a kérdésekre, nem laikusok egymás közötti beszélgetése.
        Kedves Kérdező! Sajnos a webbeteg is internetes keresőkre tud támaszkodni ebben a kérdésben. Próbáljon meg a helyi szakrendeléseken érdeklődni.
        Kedves Kérdező! A cukorterheléses vizsgálat eredménye rendben, a kalkulált inzulinrezisztencia érték is rendben. Normál körülmények között a vércukorszint nem emelkedik meg jelentősen a terhelés hatására.Ezek az értékek önmagukban nem feltétlenül kórosak, de a klinikai képpel kell együtt értékelni őket, azaz ki és mért kérte a vizsgálatot, mit várt az eddigi adatok ismeretében az eredményektől?
        Az Ön vizsgálatai a colitis ulcerosa-val összefüggésben álló immunológiai eredetű gyulladásos sokízületi betegség meglétét illetve hiányát hivatottak kideríteni. Az ízületi gyulladás mellett szól a térd duzzanata, melyre gyulladáscsökkentő injekciót kapott illetve a CRP korábban megemelkedett szintje. Amennyiben a vizsgálatok ezt a gyulladásos betegséget igazolják, a gyulladásos és nyugalmi periódusok ismétlődése várható, a periodicitás kiszámíthatatlan. Ennek legkorszerűbb kezelése a biológiai terápiás szerekkel történik. Az ízületi kopás nem gyulladásos folyamat, a kor előrehaladtának természetes velejárója, mint a haj őszülése illetve a bőr ráncosodása. Ez azonban valóban járhat kellemetlen panaszokkal, de ettől megijedni nem kell. Vannak olyan gyulladásos eltérések, amelyek röntgen alapján megállapíthatóak, de kopásos ízületi eltérések is láthatóak. Dr. Bordán Éva reumatológus szakorvos
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés