Gerincferdülés kamasz fiúnál

Kedves Doktornő! Fiam Rtg lelete: Vizsgálatok: 2 ir. C + TH gerinc+ SI betekintő felv. C-gerinc 2 irány: A lordosis íve szabályos. A csigolyatestek magassága megtartott. A zárólemezek és a peremszélek épek. A porcrések szabályos tágasságúak. A kisízületek megtartottak. Nyaki borda nem ábrázolódik. Th-gerinc 2 irány: A kyphosis íve fokozott, kb 46 fok, itt enyhe balra konvex scoliosis is látható, . A Th6-8 csigolyatestek magassága ventral felé kis mértékben csökkent, zárólemezei egyenetlenek. A többi csigolyatest magassága megtartott. A zárólemezek kissé egyenetlenek, a peremszélek épek. A porcrések szabályos tágasságúak. A kisízületek megtartottak. Nyaki borda nem ábrázolódik. SI betekintő felvétel: Az ízületi rések megtartott tágasságúak. Bal oldalon az ízületi rés felső harmadában, az ízfelszín mentén sclerosis látható. Pár hónap alatt nőtt 12-14 centit. A tyúkmellét én vettem észre, ezután kezdtük el kivizsgáltatni. Ortopédus a hanyag tartásra fogta, ami azért szerintem laza válasznak tekinthető ez esetben. Bal combba (meg a "golyóit" érezte) sugárzó fájdalma volt gyakran korábban, most már csak néha jön elő, és akkor sem vészes, állítása szerint. Mindent végigjártunk. Reumatológus, ortopédus, urológus...semmi eredmény. Gyógytornát végzi. A kérdés leginkább arra vonatkozik, hogy folytathatja a kézilabdát? Illetve néha kondizik, de nagy súlyt nem emel, az tiltólistás. Tanácstalanok vagyunk, jól jönne egy kis megerősítés. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm:

Dr. Puskás Réka válasza gerincferdülés serdülő témában

Kedves Kérdező! A leírtak alapján a fia gerince a gyors növekedés vagy valami más miatt ferdülni kezdett illetve csontosodási zavar alakul benne. Életkora alapján nagyon fontos foglalkozni ezzel a problémával. A SI ízületben leírt sclerosis véleményem szerint további vizsgálatra szorul. Diagnózist természetesen nem tudok önnek adni a rendelkezésre álló információk alapján, ezt még el kell végezniük az ellátó kollegáknak. Ha van diagnózis, akkor lehet arra kezelést javasolni. Ebbe beleértem a SI sclerosist, a gerincferdülést és a csigolyák magasságbeli eltérését is. Gyógytornát mindenképpen nagyon komolyan kell venni! Talán Schroth terápia lenne a legmegfelelőbb a gerincferdülésre és ha talál terapeutát, az tudja adagolni megfelelően a terhelést is a sport tekintetében. Szerintem, ha szereti a kézilabdát és nem okoz panaszt, egyelőre nyugodtan folytathatja. Súlyok emelése természetesen nem javasolt. Üdvözlettel, Puskás Réka

Megválaszolva: 2024. április 23.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Nyaki fájdalom
Sarkantyú és talpi bőnye gyulladás
Jobb térd probléma
Tisztelt Doktor Nő! Jobb térdemet érte kb 2 éve egy baleset, ami által egyre jobban nyilal a térd kalácsom alatti terület. 2 orvosnál már jártam, akiktől...
Jobb oldali csípőfájdalom
Kedves Doktornő! Jobb oldali csípőfájdalommal küzdök már majd egy hónapja. Járni sántítva tudok, fekvés, ülés, állás közben nem fáj, csak ha a jobb lábam...
Váll MR diagnózis, AC arthrosis
Tisztelt Doktor Nő! Azért írok Önnek, mert már hónapok óta húzódik a problémám a vállammal és az ortopéd orvos válaszát nem érzem teljesnek. Kondizás közben...
Porckorong migráció
Kedves Doktornő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi MR lelet értelmezésben. Jelenleg panaszmentes vagyok. A 17 mmes migráció az kiszakadást jelent? Műtéti...