KTRJstr

Tisztelt Doktornő! Esetemben reumatológiai rendelésen felmerült az arthropatias sporiasis gyanúja. 2015-ben térdizületi kopás volt a diagnózisom (röntgen készült) . Akkor a bal térdem fájt (tünetmentessé vált fizioterápát követően) . 2016-ban mindkét térdem és a bal könyököm vált fájdalmassá.. Ezt is kopásként kezelték, hatékonyan fizioterápiával. Bőrtünetein: Kb. 8-10 éve nagyon enyhe psorias vulgaris stressz hatására a térdemen és a könyökömön, mely évente 3-4 alkalommal látható 1-2 hétig és testápolótól, napoztatástól visszahúzódik. Jelen állapot: 4 hete fájdalmas mindkét térdem (baloldali túlsúllyal, 2 hete a bal könyököm is fáj, a jobb nem. Duzzanat, pirosodás nincs, érintésre fájdalom nincs. Kisizületekben fájdalom, deformitás nincs, soha nem is volt. Képalkotó vizsgálat még nem készült. Labor készült: RA faktor negatív, részletes hematológia - minden érték szabályos, a lelet negatív. Teljes vizelet vizsgálat - minden érték szabályos, a lelet negatív. Kérdésem az lenne, hogy teljesen negatív vérkép/vizelet ellenére is elképzelhető, hogy arthropatias sporiasis a fenálló betegség? - Milyen további vizsgálattal lehet az arthropatias sporiasist teljes bizonyosággal kizárni? -Ön ismer tünetmentes, jól funkcionáló személyt, aki arthropatias sporiasissal él? Mindenki csak riogat ezzel a betegséggel, szívesen hallanék vmi bíztatót is. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, Anita

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza psoriasisos ízületi gyulladás témában

Kedves Kérdező!

Sajnos a teljesen negatív labor esetében is elképzelhető, hogy psoriasisos sokízületi gyulladása legyen. Ebben az esetben aktuálisan valószínűleg nem aktív vagy nem nagyon aktív a betegség. A térd és könyök fájdalom nem feltétlen gyulladásos jellegű és akkor nem az ízületi gyulladástól van.

Ha az ön panaszai fizikoterápiától meg szoktak szűnni, akkor eddig még nem volt súlyos ízületi gyulladásos betegsége.

Én sok olyan embert ismerek, akik tünetmentesek, pedig psoriasisos arthropathiájuk van. Ennek a betegégnek az aktivitása nagyon változó, gyakran olyan alacsony, hogy alig okoz panaszt és sokszor még gyógyszert sem kell szedniük rendszeresen. Ne aggódjon a betegség miatt! Az nagyon enyhe lehet így a leírás alapján és valószínűleg tünetmentessé is tehető.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2020. május 11., 18:30; Megválaszolva: 2020. május 14., 18:41
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Derékfájdalom
Reumatikus panaszok
Fájdalom érzet a lapockánál és...
MR vizsgálat
Mri lelet elemzése