Gerincferdüléssel calisthenic

Üdvözletem! 15 éves fiú vagyok, gerincferdülésem van (scoliosis) . A hát felső részén balra alakult ki, alsó részén jobbra. Fűző rendszeres hordásával és heti egy Schrot-tornával, továbbá mindennapos nyújtással szerencsére szűk egy év alatt enyhült, mindkét görbület már csak 10 fok körüli (az egyik 10 fok alá is bement már). Az orvosommal való találkozásig még van egy kis idő hátra, viszont amúgy sem árt, ha több szakembernél is utánajárok kérdésemnek. Fűzőt továbbra is kell hordanom (még készül az új), orvosom ezt a gerinc növekedésével járó esetleges romlás elkerülése végett rendelte el. Szóval az lenne a kérdésem, hogy ezen körülmények között végezhetek-e saját testsúlyos edzést? Ez nyilván tág fogalom, de én gondolok itt fekvőtámaszokra, guggolásokra, lábemelésre függeszkedésben, húzódkodásokra, hídállásra, illetve kézállásban való fekvőtámaszokra. Ezek közül a felsőtestet erősítő gyakorlatoknál egykezes váltazatok is fenállnak. Lehet-e ezeket végeznem, esetleg fűzőben vagy akár anélkül? Nagyon szeretném edzeni a testemet, és ennek a legjobb módja a saját testsúllyal való edzés, de gyanítom, hogy nem tehetem. Előre is köszönöm a választ/válaszokat!

Dr. Bogdán Aurél válasza testedzés gerincferdülés esetén témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Ismerni kellene jelenlegi gerinc státuszát, az alkatát, a gerinc melletti izmok állapotát. Látatlanban azt tudom mondani, hogy szabadon végzett guggolás, fekvőtámaszok végzése, alapvetően nem ellenjavalt. Természetesen a vízben végzett aktivitások a legjobbak a gerinc számára, illesztve a függesztőrácsos kezelések. Mindenképpen várja meg kezelőorvosa véleményét a többi gyakorlat végezhetőségét illetően, mert Ő ismeri gerince javulásának dinamikáját, statikáját és így Ő tud ebben a kérdésben pontos választ adni.

Megválaszolva: 2016. július 30.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Porcsérülés gyógyítása évek múltán
Tisztelt Doktornő! Évekkel ezelőtt történt egy kis "balesetem": beakadt a cipőm sarka az aszfalton lévő résbe, és amikor léptem volna, egy jó nagyot rántott...
Vállsérülés görkorcsolyázásnál
Görkorcsolyázásnál a bal vállamra estem. Felálltam, hazavezettem az autót. Ez négy napja történt. A sérült karomat fel tudom emelni, de nem tudom teljesen...
Bal csuklo porcsérülése
Kedves Doktor Nő, 6 héttel ezelőtt volt egy balesetem, bal csuklóm sérült meg. Voltam MR vizsgálaton, a lelet: -A TFCC -Palmer 1b osztályú elváltozás...
Csontfájdalom ízületi részen, egész...
Tisztelt doktornő! Édesapámnál hossszabb idő után került diagnosztizálásra magas vércukorszint (19). A látás már korábban megromlott, ott szemi erekben...
Nyaki fájdalom
Sarkantyú és talpi bőnye gyulladás