Csukló törés (radius distalis) hátrabillenéssel

Tisztelt DoktorÚr! 2012.03.11.-én Franciaországban eltört a bal csuklóm (fract.radius distalis) . Begipszelték úgy ahogy volt, majd másnap egy francia ortopéd szakorvos megakarta oprálni, de hozzátette, hogy itthon is megműttethetem magam, mert rögzítve van a kezem és 10 napig még oké. A franciáknál nem került sor műtétre, mert azt a biztosító nem állta, mivel nem életmentő lett volna, valamint az ottani orvosok nem tudtak angolul, és rossz kommunikáció végett nem szívesen mentem bele egy operációba, tehát egy hét múlva hazatértünk és az itthoni orvosom kiakadt, hogy nem próbálták meg helyrerakni a törésem, ugynis mint kiderült, 20 fokos dorsalis billenéssel járt a törésem. Mivel az itthoni röntgen ugyanolyan volt, mint az egy héttel ezelőtti, így műtétre nem került sor, hanem felfüggesztésben repositio történt, a kontroll röntgen jó helyzetet ábrázolt. 4 nap elteltével, ismét röntgen, 5 fokos dorsalis billenés, a doktor szerint ez még elfogadható, majd függesztésben körkörös Benett gipszet kaptam. Az első egy hétben a csuklóm minden este bedagadt. Pár napja voltam vissza 2 hét elteltével kontroll röntgenen, és ismét elmozdult a törés 81°-82°-os helyzetben van jelenleg, 8-9 fok dorsalis billenés, az orvosom szerint ez ismét elfogadható. Engem sajnos ez a válasz nem nyugtatott meg, jobban örülnék egy elfogadható helyetti megfelelő helyzetben levő csontnak. Szeretném megkérdezni, hogyha így marad a kezem, a jövőben ez fog engem korlátozni a mozgásban? Esetleg a további 4 hét rögzítésben ismét elmozdulhat még? Ez a majdnem 10 fok tényleg elfogadható? Fog ebből származni vmi hátrányom? Nem lett volna tanácsosabb megoperálni? Köszönöm DoktorÚr válaszát előre is! Üdvözlettel Erika

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza csuklótörés témában

Vizsgálat nélkül és a röntgen ismerete nélkül nem tudok megfelelő választ adni. Leírása alapján jelenleg a műtét nem jön szóba. Azt vagy az első 10 napban érdemes elvégezni, vagy a törés gyógyulás után ha panaszos akkor. 10 fok elmozdulással, ha meggyógyul a törése nagy valószínűséggel nem fogja korlátozni mindennapi dolga végzésében. Ha húros hangszeren játszik, esetlegesen az akkordok lefogásában lehet nehézség. Azt javaslom, most már maradjon a gipszkezelés a 6. hétig, utána egy kis torna, és ha mindent, amit szeretne el tud látni a kezével, akkor felejtse el a műtétet. Ha viszont akadályoztatott dolgaiban, akkor elvégezhető a korrekciós műtét.

Kérdés: 2012. április 09., 12:24; Megválaszolva: 2012. április 12., 11:08
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?