• Csecsemő csípő ultrahang

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Dr. Nő/Dr. Úr! Kislányommal 6 hetesen mentünk csípő ultrahangra, ahol a következő eredményeket kaptuk: Jobb csípő: I.b alfa szög: 65 fok (normáltartomány:>60 fok) béta szög: 55 fok (normáltartomány:< 55 fok) Bal csípő: I.b alfa szög: 68 fok (normáltartomány: >60 fok) béta szög: 56 fok (normáltartomány: <55 fok) Szimmetrikus csontmagvak láthatóak. A csontos vápasarok minimálisan lekerekített. A kérdésem a következő lenne: A vizsgáló Orvos szerint nem igazán szükséges a terpeszpelenka ezen eredmények mellett, hanem elegendő a tornáztatás. -Ön szerint a fenti adatok alapján szükséges-e terpeszpelenka viselése, természetesen a tornáztatás mellett annak tükrében, hogy a lányom faros (bicskába) született és a Testvérem csípőficammal született, így engem annak idején automatikusan hasonlóan kezeltek, valamint a Testvérem Lánya is kapott terpeszpelenkát? - Okozhatunk-e valamilyen problémát a t.pelenka viselésével esetünkben a gyermek csípőjének? - Ha hordható a t.pelenka akkor jelen esetben mennyi ideig ajánlatos a viselése? - Illetve a gyógyszertárban lehet kapni általános terpesz pelenkát, valamint receptre Orvos által meghatározott méretű terpesz pelenkát is. Ön melyiket javasolná? 2. Mit jelent, hogy a vápasarok minimálisan lekerekített? Van-e valamilyen teendő ezzel kapcsolatban? 3. Ha jól tudom akkor ugye az jó ha már a csontmagvak látszanak? Sajnos a vizsgálatkor az Orvos elég szűkszavú volt és pl. a vápasarokról nem is beszéltünk, arról már csak a kapott dokumentáción értesültem. Várom szíves válaszát. Köszönettel:

        Dr. Bogdán Aurél válasza a csípő témában

        Vizsgálat nélkül pontos választ nem tudok adni. Az ultrahang leírása alapján elegendő a tornáztatás, naponta 3-4 alkalommal a pelenkázások során. A mai egyszer használatos pelenkák biztosítanak némi terpesztést, így ezek a tornáztatással együtt elegendőek. A minimálisan lekerekített vápasarokkal nincs teendő.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 16., 12:10; Megválaszolva: 2012. február 18., 20:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: