Gyermek ortopédia

Jó napot! Van egy 5hónapos kislányom és több mint 2hónapja terpesz pelenkát hord.. 2017 október 5.én született... És november 23ra kaptuk az első időpontot csípő ultrahangra.. A következőt írta: Bal oldalon minimálisan lekerekített csontos vápa sarka van, mellette jól fejlett csontos vápa, a porcos vápa fejet vékony vonalban jól átfogja. I/a Jobb oldalon kifejezetten lekerekített a csontos vápa sarka, a porcos vápa a fejet jól átfogja. II/a Itt tornáztattam minden a pelenkázáskor és fürdés elött is.. 2018.01.04 Kontroll Bal oldalon minimálisan lekerekített csontos vápa sarka van, mellette jól fejlett csontos vápa, a porcos vápa a fejet vékony vonalban jól átfogja. I/a Jobb oldalon változatlanul lekerekített a csontos vápa sarka, a porcos vápa fejet jól átfogja. II/a Ortopédián pedig csak annyit mondtak, hogy terpesz pelenka hordás 1hónapig. Tornáztatást nem javasolják... UH: 2018.02.15 Bal oldalon jól fejlett a csontos vápa, porcos vápa fejet vékony vonalban jól átfogja, Csontmag megjelent, centrálisan helyezkedik el. I/a Jobb oldalon lekerekített a csontos vápasarka, meredekebb a tengelyállása, a porcos vápa a fejet jól átfogja. Csontmag megjelent, centrálisan helyezkedik el. II/b Ortopédia 2018.02.21 1hónapja terpesz rugit viselő. Családi anamnesis: neg Terpesz rugi további viselése. 2018.03.14 Csípő rtg. Jobb oldalon meredekebb, fejletlen sarkú vápa. Az orvos szerint én nem tornáztathatom, mert lehet többet ártanék neki mint használok.. Elszomorító, hogy gyakorlatilag nem tudok neki segíteni csak ezzel a hámmal, ami majd gátolja abban hogy nyújtozkodjon vagy éppen csapkodjon a kis lábaival.. Egy 5hónapos babán még segít a pavlik kengyel? Védőnő szerint a jobb lába 1, 5cm el rövidebb mint a bal.. Milyen hatással lesz ez rá később mikor már járni fog? Vagy ha rendbe jön a csipője akkor ez a gond is megoldódik? Köszönöm, hogy végig olvast

Dr. Bogdán Aurél válasza csípő témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. leírás alapján a bal csípővel nincs gond, jó a fejlettsége. A jobb csípő az első és második ultrahangvizsgálaton megfelelő fejlettséget mutatott, de a 3 UH vizsgálat szerint az állapota a kezelések (torna, terpeszpelenka) ellenére is romlott. A pontos válaszhoz mindenképpen keressen fel egy másik gyermekortopédiai szakrendelést is a több szem többet lát elve miatt. Lehet, hogy más jártasság miatt megfelelőbb diagnózist tudnak adni. Addig is én azt mondom, hogy használják a terpeszpelenkát, és ha a babának nem okoz fájdalmat akkor pelenkázáskor és fürdetéskor tornáztassa meg a csípőket. A végtagrövidülést pontosan ki kell mérni, ránézésre nem lehet megmondani. Amit látnak, az lehet, hogy csak funkcionális rövidülés.

Kérdés: 2018. március 16., 11:45; Megválaszolva: 2018. március 21., 18:25
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Bevérzett ciszta csipőben
Kedves Doktor úr, Volt már egy csípő műtétem, ahol porcot távolítottak el, majd mivel a gyógyulás nagyon elhúzódott, volt egy injekciós...
csípőficamos lesz?
Két hónapja született meg a kislányom 4, 4 kg 56cm-el elég nagy baba a korházban mondták hogy kötött a csípője valószínüleg a kevés hely miatt...
csipő-derékfájdalom
Tisztelt Szakértő! 28 éves nő vagyok, kétszer szültem. Kisfiam 2.5 éves, kislányom 7 hónapos. Derékfájdalmam, másfél éve fiam 1 éves...
csípőizületi fájdalom
Körülbeleül 3-4 éve többször előjött a bal csípőmben erős nyilaló fájdalom. Csak mozgásra jön elő, ha nyugalomban van, nem fáj. Most újra ezt...
Csípőfájdalom gyermekkori baleset...
Tisztelt Doktorúr/Nő! A következő volna a kérdésem önhöz: Még gyerekkoromban volt egy autóbalesetünk, és ebben a balesetben megsérült a bal...