csipő-derékfájdalom

Tisztelt Szakértő! 28 éves nő vagyok, kétszer szültem. Kisfiam 2.5 éves, kislányom 7 hónapos. Derékfájdalmam, másfél éve fiam 1 éves születésnapja után ősszel keletkezett. Derekamat melegítettem, felöltöztem, arra gondoltam a hirtelen őszi hideg miatt megfáziott a derekam. Házirovos xiloxot és midetont írt fel gyulladásra, beszedtem és megszűnt a fájdalom. Aztán ismét terhes lettem és rá egy évre így ősszel megint el kezdett fájni a derekam. mivel szoptattam igy melegítettem, borogattam, és ibutrofot kentem rá és így csaknem 2 hónapig a fájadalom elhúzodott mire elmúlt. mikor a szoptatást abbahagytam elkezdtem sportolni, a futás és egyéb mozgás főleg csipő és hasi gyakorlatok után ismét fájni kezdett a derekam, de úgy hogy egy napig szinte menni sem bírtam, kenegedtem gyull.csökkentővel, majd pár nap és jobban lettem. Ekkor kerestem fel reumatológust, aki röntgenre elküldött, nem látott semmi kórosat nem is mondott nagyon semmit és kezeléseket írt fel. Kicsit aggódom mert a kezelést bár elkezdtem az elején vagyok de mintha még jobban fájna, és a csipőm is egy ponton fáj. Lehet, hogy szülés utáni probléma ez? ha bármilyen daganatos elváltozás lenne azt a röntgen kimutatta volna, nem? Kicsit félek mert a családban volt elég komoly ízületi betegség. mit tegyek? kérem segítsen! köszönettel: Marcsi

Dr. Puskás Réka válasza csípő témában

Kedves Kérdező!

A deréktáji panaszok túlnyomó többsége nem daganatos eredetű, emiatt ne aggódjon. A daganatos fájdalmak különben sem így szoktak jelentkezni.

A leírt panaszok alapján Önnek inkább valamilyen mechanikai eredetű derékfájdalma van, ami azt jelenti, hogy a gerinc mozgásában vagy a statikájában van valami hiba, ami fájdalmakat okoz. Szülés után előfordul, hogy a medencén becsípődik valami, főleg a keresztcsont tájékán, ez aztán a derék területén is gondokat okoz, felborul az addigi izomegyensúly és egyre fokozódik és terjed a mechanikai zavar a gerinc táján. Futás, felülések persze csak rontják a helyzetet. Pontosabbat fizikális vizsgálat alapján lehetne mondani, hogy egyáltalán merre haladjon tovább. Ha a reumatológusa engedi, keressen fel gyógytornászt, vagy manuálterapeutát, akik ezekkel a problémákkal foglalkoznak. Ha a családban előfordult ízületi gyulladástól fél, labor- és fizikális vizsgálat kizárhatja a fennállását.

Üdvözlettel,

Puskás Réka reumatológus

Kérdés: 2013. március 15., 23:27; Megválaszolva: 2013. március 22., 12:06
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Bevérzett ciszta csipőben
Kedves Doktor úr, Volt már egy csípő műtétem, ahol porcot távolítottak el, majd mivel a gyógyulás nagyon elhúzódott, volt egy injekciós...
Gyermek ortopédia
Jó napot! Van egy 5hónapos kislányom és több mint 2hónapja terpesz pelenkát hord.. 2017 október 5.én született... És november 23ra kaptuk az első...
csípőficamos lesz?
Két hónapja született meg a kislányom 4, 4 kg 56cm-el elég nagy baba a korházban mondták hogy kötött a csípője valószínüleg a kevés hely miatt...
csípőizületi fájdalom
Körülbeleül 3-4 éve többször előjött a bal csípőmben erős nyilaló fájdalom. Csak mozgásra jön elő, ha nyugalomban van, nem fáj. Most újra ezt...
Csípőfájdalom gyermekkori baleset...
Tisztelt Doktorúr/Nő! A következő volna a kérdésem önhöz: Még gyerekkoromban volt egy autóbalesetünk, és ebben a balesetben megsérült a bal...