Csípőszűrés

Kedves Doktor Úr/Doktor Nő! Szeretném segítségét kérni a 3 hónapos kisfiam csípőszűrésével kapcsolatban. Első alkalommal (2 hónaposan) az UH-on a következőt írták: "Mk.oldalon a vápa csontos fejlettsége jó, a vápasarok bal oldalon kissé lekerekített. A porcos vápa szabályos echogenitású, norm. helyzetű" Ezek után a gyerekorvos elküldött újra UH-ra (3 hónaposan) ahol a következőt írták "Mk.o. combfej rendes alakú és helyzetű. Bal oldalon vápasarok jelenleg is kissé lekerekített." Az ortopédia szakrendelésen a doktor elküldött RTG-re ahol a következőt írták: "Medence: Mk vápasarok lekerekített a combfejek csontmagjai még nem jelentek meg. Egyéb kóros nem látható." Ezek után az Ortopédián a következőt írták: "Mk. csípő jelentős mértékben kötött, luxatios jel nincs. Felső végtagok, fogóerő rendben. Nyaka rendben. Mk. UH bal oldalon kisebb dyspasiáre utaló eltérést jelez, ezért kötelező AP medence felvétel. Dg.: Dysplasia min grad cox l.u. Th.: Betétes rugi 6 hétig éjjel-nappal, minden tisztába tételkor 10 alkalommal csípők tornáztatása. 6 hét múlva kontroll." Szeretném megkérdezni, hogy valóban 6 hétig szükséges a terpeszt hordania kisfiamnak? Van e valami más teendőm a gyors gyógyulás érdekében? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza csípő témában

Kedves Kérdező!

Azt tanácsolom, hogy kövessék az ortopéd orvos tanácsát, a betétes rugi viselését illetve a csípő tornáztatását is. Ezzel szépen megoldódhat a csípő kötöttsége. Érdemes ezt most végigcsinálni amíg még kicsi a gyermek később már nehezebben menne.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2014. július 24., 17:17; Megválaszolva: 2014. július 28., 09:20
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Osteo terapeuta
Unokám 2.5 éves kisfiú. Még nem beszél. Volt hallásvizsgálata, látta neurológus és minden rendben van. Egy gyermekszaorvos azt állapította meg hogy...
Lágyéksérv gyerekkorban
Nurofen szirup fogzásra
További vizsgálatok?
Csecsemő D vitamin adagolás