Zsírok a testen - Hol előnyös és hol fokozza a betegségek kockázatát?

MTI
megjelent:

A csípő- és fenéktáji zsírt nehezebb elmozdítani, mint a derék körül felhalmozottat. Ugyanakkor a túl kevés fenékkörnyéki zsír komoly anyagcsereproblémákhoz vezethet.

Jót tesz az egészségnek a többletsúly a csípőn és a fenéken, mivel megvéd szív- és metabolikus problémáktól - állítják brit szakemberek, akik szerint a nagyobb fenék áldásosabb, mint a deréktájon felhalmozódó zsír.

Testtömeg-index (BMI)
Az átlagos testtömeg-index hazánkban jelenleg 26. Önnek mekkora a BMI értéke? Számolja ki testtömeg-index kalkulátorunkkal!

A csípőtájéki zsír káros zsírsavakat nyel el, és olyan gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, amelyek megállítják az artériák elzáródását.

Az elhízás problémáival foglalkozó International Journal of Obesity című szaklapban megjelent cikkükben a kutatók rámutatnak, hogy a jövőben az orvosok előírhatják azokat a módokat, amelyekkel a testzsírt "átrendezik a fenék felé", hogy megvédjék a pácienst az érrendszeri és az olyan metabolikus betegségektől, mint a cukorbaj.

A deréktáji zsír veszélyes, a fenék és a csípő körül felhalmozott háj előnyös

A túl kevés zsír a fenék környékén komoly metabolikus problémákhoz vezethet, mint például a Cushing szindróma (a mellékvesekéreg fokozott hormontermelése) - magyarázzák.

A csípő- és fenéktáji zsírt nehezebb elmozdítani, mint a derék körül felhalmozottat.

Miért jó a lassú zsírégetés?

A lassú zsírégetés azonban előnyös, mert ha a zsír gyorsan bomlik le, sok citokin keletkezik, gyulladást indítva el a szervezetben - hangsúlyozzák a szakemberek. Ezek a citokinek fontos szerepet játszanak az érrendszeri betegségek, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásában.

A lassabban elégő csípőtájéki zsír több adiponectin hormont termel, amely védi az artériákat, és elősegíti a jobb vércukorszintet és a zsírégetést.

"A csípő- és a fenéktáji zsír jó az egészségre, a derék körüli azonban rossz" - idézte a BBC hírszolgálata Konstantinos Manolopoulost, az Oxfordi Egyetem vezető kutatóját, aki hozzátette: ideális esetben a csípőtájéki több zsír jobb mindaddig, amíg a derék karcsú marad.

Ez a kutatás segíti megérteni azt, miként működnek a zsírok a szervezetben, elősegítve új megközelítéseket a szív-és érrendszeri betegségek csökkentésére - mondta Fotini Rozakeas, a Brit Szívalapítvány elnöke.

Tudta?
A magyarok 56 százaléka tartja magát túlsúlyosnak, közülük 18 százalék próbálkozik fogyókúrával.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.