• mellfájás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        52 éves nő vagyok, fél éve nem menstruálok. Amíg megvolt, előtte mindig feszült a mellem, ami a menstruáció megérkeztével elmúlt. Most két hete újra ugyanazt érzem, feszül mindkettő, nyomásra nagyon érzékenyek. Pár hónapja voltam mammográfián (ultrahang+kézi tapintás), ami negatív lett. Mastodynon cseppekkel és E vitaminnal próbálkozom, egyelőre nem túl eredményesen. Kérdésem, hogy miért jöhetett újra elő ez a kellemetlen tünet, meddig tarthat és van-e bármi eredményesebb kezelési mód a jelenleginél. Válaszát köszönöm, "trastevere"

        Dr. Pétervári László válasza a Egyéb témában

        A mellfájdalom (mastalgia) nagyon gyakori a nők körében. Bár szinte minden korosztályt érintheti, a legtöbbször a fiatalabb, menopauzán még nem átesett nők panaszkodhatnak rá. A fájdalom helye és intenzitása egyénenként eltérő, a jellege pedig éles, tompa, szúró, égő is lehet, de sok nő túlzott feszülésről számolhat be. Fontos megkülönböztetni a ciklikus illetve a nem ciklikus mellfájdalmat. Az előbbi szoros összefüggésben áll a menstruációs ciklussal és a szervezetben végbemenő hormonális változásokkal, míg az utóbbi azoktól függetlenül jelentkezik. A ciklikus fájdalom főleg a fiatalabb korosztályt (a 20 és 45 év közöttieket) érintheti, míg a nem ciklikus mellfájás az idősebbekre (50 év felettiekre) jellemző. A ciklikus fájdalom okozza a mellfájdalmak mintegy háromnegyedét, a menstruáció előtti egy-két hétben lehet a legintenzívebb, és mindkét mellet egyformán érinti. Bár a nők számára igen ijesztő lehet a mellfájdalom – különösen azért, mert az elmúlt évtizedekben egyre több információnk van a mellrákról –, de a fájdalom hátterében csak nagyon ritkán áll daganatos betegség. Most járt mammográfián ,ahol kórosat nem észleletek,így a megkezdett készítményeket használja.Azok segítenek a panasz rendezésében.


        Kérdés: 2020. március 31., 10:38; Megválaszolva: 2020. március 31., 11:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: