A ciklus és a lencse

Tisztelt Doktor Úr! Véleményét és segítségét szeretném kérni a következő esettel kapcsolatban. A korábban rendszeres menstruációs vérzésem kb. 7 évvel ezelőtt megszűnt, és azóta sem tért vissza. Az ok feltehetőleg az abban az időben történt diéta/testsúlycsökkenés volt, 88 kg-ról (172 cm) fél év alatt lement a súlyom 56-ra. A diéta lényegében egy szigorú kalóriamegszorításon alapuló étrend volt (700-1000kcal/nap) , mellette némi testmozgással, így a napi deficit kb. 1400 kcal volt. A vérzés a 4. hónaptól maradt el. Jártam nőgyógyásznál, szervileg rendben vagyok, UH-on is néztek, minden rendben. Hormonszintek közül akkor az FSH, LH mérhetetlenül alacsony volt. Norculutot (gesztagén) kaptam többször, arra mindig megfelelően véreztem. Clostylbegytet (clomifen) kaptam többször, arra sosem véreztem. Természetesen az eltelt időben felmértem, beláttam, korrigáltam a korábbi étrendi hibákat. A súlyom jelenleg 68 kg, már évek óta változatos, elegendő energia és vitamintartalmú ételt eszek, rendszeresen mozgok, utóbbit alakformálás, már nem fogyás céljából. Hormonszintek a legutóbbi vizsgálatkor normál értékhatárokon belül voltak, UH-on elváltozás továbbra sem látszik. A ciklusom viszont azóta sem tért vissza. Norculutra továbbra is van megvonásos vérzés, de spontán és Clostylbegytre semmi. Szedtem a Norculutot és Clostylbegytet is rendszeresen több hónapig, ciklusosan, majd ezt követően volt egy időszak amikor orvosi javaslatra hosszú ideig nem szedtem semmit. A ciklusom egyik módszertől sem állt vissza, spontán vérzésem továbbra sincs. Próbáltam Premens tablettát, barátcserjét, Aviva tornát - nem segítettek. Érdekes jelenséget figyeltem viszont meg az elmúlt néhány hónap során. Korábban viszonylag kevés hüvelyest ettem, de miután kedvező hatásaikról olvastam, decemberben elkezdtem bevezetni hogy többet, naponta min. 1 csészényit eszek belőlük. Árból fakadóan ez többnyire lencse volt, kisebb mértékben bab, borsó, szójabab. Puffadás miatt aztán kb. 3 hét múlva ezt abbahagytam és 1 hétig nem ettem semmilyen hüvelyest. És akkor, 7 év óta először, spontán módon elkezdtem vérezni. 5 napig tartott, lefolyásra teljesen egy normál menstuációs vérzésre hasonlított. Örültem, hurrá! Hátha végre minden rendbejött. A következő 2 hónapban nem ettem (rendszeresen) hüvelyest. Nem is véreztem. Aztán februárban újra elkezdtem többet enni, 3 hét lencse, bab, borsó, naponta kb. 1 csészével. 1 hete abbahagytam, és most újra vérzek. Nem tudom logikailag nem összekötni a történéseket, úgy gondolom a hüvelyesekben található anyagok (fitoösztogének) valamiképpen hatást gyakorolhatnak a szervezetemre és a ciklusomra. Csak azt nem tudom, hogy ez a hatás esetemben jónak vagy rossznak tekintendő-e? Vajon az a vérzés ami decemberben és most volt az egy fiziolóiás, ovulációval is társult ciklus része volt, vagy (hasonlóan a gyógyszereshez) egy egyszerű megvonásos vérzés peteérés nélkül? Vajon a hüvelyesek fogyasztása a saját hormonális rendszerem helyreállítódását segíti, vagy, éppen ellenkezőleg, elnyomja azt? Egyek-e belőlük, egyek-e többet/kevesebbet, egyem őket rendszeresen vagy ciklikusan, egyáltalán van-e az egész jelenségnek bármiféle jelentősége és konzekvenciája? Igazán megköszönném a Doktor Úrnak, ha kifejtené véleményét ezzel az esettel kapcsolatban, és esetleg tudna némi információval, tanáccsal szolgálni arra vonatkozóan hogy mi lenne most a célszerű lépés a normál, akár fogamzásra is alkalmas ciklus kialakításának céljából. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Egyéb témában

Az alkalmazott étrend fitoösztrogén tartalma miatt hatással van a menstruációra.

A hüvelyesek jó forrásai a fehérjéknek, a telítetlen zsírsavaknak, a rostoknak, és magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Közéjük sorolhatóak az alábbiak: bab (száraz, zöld, lóbab stb.) , lencse (barna, vörös, sárga stb.) , borsó (zöld, sárga, csicseri) , valamint a szója. Fogyasztásuk rendszeresen, hetente minimum egyszer ajánlott.

A menstruációs ciklus körülbelül 28 napig tart, de nem szokatlan, ha csak 21 napig vagy akár 35 napig is eltart. A nemi hormonok összjátékának hatására megérik egy petesejt az egyik petefészekben (peteérés) , ami aztán a petevezetéken keresztül a méhbe jut. Az ovuláció 3-4 napot vesz igénybe. A méh nyálkahártyája eközben felkészül a megtermékenyített petesejt fogadására. Megvastagodik és tápanyagokkal telik meg. Ha a petesejt nem termékenyül meg, a méhnyálkahártya felső rétege leválik. Ez okozza a menstruációs vérzést.

Hormonlaborral meghatározható,hogy a menstruáció elmaradásának mi a tényleges oka.

Ennek ismeretében van lehetőség kezelésére.Terhességet szeretne abban az esetben peteérésre van szükség.

Tanácsos endokrinológia szakrendelés felkeresése,ahol kellő kivizsgálás után, megfelelő kezeléssel,fogamzásra alkalmas helyzet teremthető.

Kérdés: 2020. március 07., 20:15; Megválaszolva: 2020. március 07., 23:10
Kérdések és válaszok: Egyéb
Lehet baja?
Császármetszés utáni menzesz
vizes folyás
Ez mit jelezhet? Terhesség...
lábdagadás
Tisztelt Doktor Úr! 25 éves nő vagyok és 3 éve szedem a Deciora 3mg/0.02mg fogamzásgátló tablettát. A bal vádlim meg van dagadva és fáj....