Nőgyógyászati /Endokrin problémák, véreredményekkel kapcsolatos segítség kérés

Kedves Doktornő / Doktor Úr! Nőgyógyászati, endokrinológiai problémákkal kapcsolatban érdeklődnék elsődlegesen, illetve említek, majd olyan véreredményeket melyek nem tudom, hogy ezeken a szakterületeken belül megválaszolhatók-e, összefüggenek-e, de mindenképp szeretnék a lenitekkel kapcsolatban tanácsot, véleményt kérni. 30 éves vagyok, 15 éves korom óta szedek fogamzásgátló gyógyszert, hosszú éveken keresztül ez a Yasminelle volt, melyet elsődlegesen nem is a szexuális élet megkezdése miatt kaptam, hanem egy hosszabb ideig tartó vérzés kezelésére. A fő diagnózis az volt, hogy nincs teljes peteérésem, ezt ezzel tudják csak orvosolni. Gyógyszerváltások persze történtek 20-22 éves korom környékén az első, amikor elkezdődtek krónikussá válni gyulladásos problémák. Petefészek, méh, méhkürt. Yangie, majd Deciora fogamzásgátlót szedtem. A gyulladásos problémáim enyhülni kezdtek, mondhatjuk el is múltak, egészen tavaly decemberig nem volt problémám az azt megelőző 3 évben. A súlyom korábban 55-60-65 kg volt. Ugyanakkor 2018-19-ben 10 kg pluszt felszedtem, majd jelen napon már 86,1 kg vagyok. Eleinte a fogamzásgátlóra, asszonyosodásra gondoltam. Lábaim sokszor görcsöltek korábban is éjszakánként, melyet alkalmanként említettem is az aktuális sztk-s nőgyógyászomnak (sajnos sokszor változott az orvosom, mivel a rendelőben gyakran váltották egymást a doktorok). De nem tulajdonítottak neki jelentőséget. Tavaly decemberben mensturáció kimaradás, erősebb baloldali alhasi fájdalom miatt indultam orvoshoz. Ezen vizsgálat alkalmával ultrahangon látta a doktornő, hogy aa bal petefészkemben, több apró tüsző látható, mely miatt PCO-ra gyanakodott. Fogamzásgátlót nem állította le, emellett kért vérvizsgálatot. Glukoz, Inzulin, SHBG,DHEA_S totál tesztoszteron szintjeim a meghatározott referenciaértékeken belül voltak. Luteinizáló hormon: 5,94 IU/l, Follikulus stimuláló hormon 2,05 IU/l szintet mutatott. A TSH értékem ekkor a 0,400-4,000 referencia értékekhez mérten 6,090 mIU/l szinten volt, a Szabad T4 normál, a Szabad T3 a 2,80-6,50 értékhez képest 7,00 pmol/L volt. Erre az eredményre annyi információt kaptam, hogy szerinte ez PCO lesz, de mire visszajutottam ezzel a doktornőhöz, január közepén (tehát 1 hónappal később) a jobb petefészkemben is több apró tüszőt látott, a bal petefészkemben pedig a megmaradt erősödő fájdalmat igazoló / okozó 25*20mm-es cisztát látott, a tüszők mellett. Kreatinin szintet ekkor néztek először általános vérképen, melyen gyulladást is kerestek. Gyulladást nem mutatott, de a Kreatinin 53-97 referenciához képest 100 umol/L volt. Mivel állapotom nem javult ezt követően sem, január végén kórházi vizsgálatra utalt. Ekkor a ciszta már 40*42 mm-es bevérzett ciszta volt, gyulladásban. Hazaküldtek. 1 hónappal később, munkahelyemre érkezés után nem sokkal, hirtelen alhasi fájdalom kíséretében elkezdtem erősen vérezni. Menstruációm ekkor már 1 hete késett. De rázott a hideg, a vérzés gyorsan nagy mennyiségben jött, kórházba mentem, ahol infúziót kaptam, kifakadt a ciszta. A Deciora fogamzásgátlóm, végig napra pontosan szedtem. Április vége felé kimaradt menstruáció és pozitív terhességi tesztek után az orvos egy beágyazódott petezsákot talált a méhemben. Ugyanakkor a májusi vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a terhesség elhalt, kaparásos műtétet alkalmaztak. 8 hétre rá megjött a menstruációm, Yasminelle-t írtak fel újra. a menstruáció ugyanakkor nem múlt el, 1-2 napos megszakításokkal, de folytonos volt. Így végül magánklinikára mentem nőgyógyászhoz, mivel napi szintű fájdalommal éltem már…. A doktor a jobb petefészkemben több, a bal petefészkemben számos tüszőt látott, fenntartotta a gyanúját a PCO-nak, Diane fogamzásgátlót írt ki 3 hónapra, második hónapot kezdtem szedni nem rég. Menstruációm nem jött meg, alhasi fájdalmaim ismét jelentkeznek igaz enyhébben, ritkábban. December óta látom magamon a vizesedés jeleit, étvágyamban változás történt, az utóbbi 2 hónapban eluralkodott a húsundor. Ritka az a felvágott, amit megeszek (szinte csak szalámi), sült húsokat se tudok jóízűen fogyasztani, szinte egyáltalán nem is eszem. Semmivel nem eszek többet, mint korábban bármikor, mégis ugye folyamatosan híztam, éjszakánként visszatér a lábam görcsölése, fáradékony vagyok 9 -10 óra alvás után is, ingerlékeny, dekoncentrált. Ezek olyan változások melyek nagyon feltünőek számomra. Hajam nem hullik, nem szőrösödőm az átlagnál jobban, bár picit izzadékonyabb vagyok gyerekkorom óta. Csökkent a nemi vágy is az utóbbi 1 évben. Néha nehezen viselem már lelkileg a mindennapokat. Az utóbbi nőgyógyász a januári emelkedett TSH miatt és az elmondottak miatt endokrinológushoz irányított. Előzetes vérvétellel. Januárhoz képest ez jóval rosszabb eredményt mutatott. 10-16-án tehát, Limfocita (abszolút) 4,03 G/L (0,80-4,00 helyett), Neutrofil 47 % (50-70 helyett), Limfocita 42 % (20-40 helyett), We 28 mm/h (3-15 helyett). Vizelet üledék Vvs 3,00 (<2,0 helyett) pedig normál színű, szagú a vizeletem, nem fáj a vesém és környéke. Volt már vesemedence gyulladásom, vesehomokom…semmi tünetet nem tapasztalok most, ami problémára utalna. Koleszterin 5,46 mmol/L (2,80-5,20 helyett), Triglicerid 3,04 mmol/L (<2,30 helyett), Kreatinin 1002 umol/l (5,-97 helyett). TSH 14,883 mIU/L (0,350-4,3940 helyett) . Többi értékem normál tartományban volt. Endokrinológus látott, közölte, hogy PCO-ra nem fog tudni semmikép vizsgálni, majd csak a fogamzásgátló abbahagyása után 3 hónappal. Megnyomkodta a nyakamat, közölte, hogy nincs látható nyoma rajtam pajzsmirigy alul működésnek, így még nekem kellett győzködnöm, hogy nem egy 30 éves kislány bepakolásáról van szó mert felszaladt pár kg, hanem érzem hogy nem vagyok jól, látom a változás jeleit folyamatosan, érzem a fenti tüneteket, így íjon ki vizsgálatot amit így is lehet, az alulműködés miatt. A vérkép igazolni látszik azt amit gondoltam, hogy baj van. TSh ismét emelkedett 16,701 uIU/ml (0,380-5,330 helyett), Anti TPO 209,2 IU/ml (0,0-9,0 helyett) FT4 normál szinten. Még az orvoshoz nem tudtak új időpontot adni kiértékelésre. Segítséget szeretnék kérni, hogy a fentiek alapján mire utalhatnak pontosan az eredményeim, hova lenne érdemes fordulnom, milyen vizsgálatokat lenne érdemes elvégeztetnem? Köszönöm szépen előre is!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza a Egyéb témában

A leírtak alapján szükséges a gyulladás kezelése,erre antibiotikum terápia jön szóba. A kreatinin a vese működést mutatja.Ez a gyulladással összefüggésbe lehet. A pajzsmirigy működés okozza a testsúly növekedését,egyéb panaszait.Ez összefügg a petefészek működésével is. A látott leletek és panaszai alapján belgyógyász szakorvoshoz szükséges fordulnia,aki endokrinológia betegséget is gyógyít.

Kérdés: 2020. november 08., 19:38; Megválaszolva: 2020. november 10., 11:21
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nőgyógyászat
Nuvaring használata több mint 4...
Hova forduljak?
Lehetek terhes?
Mi okozhatja a panaszaimat?