mammográfiai szűrés

Tisztelt Cím! Tavaly tavasszal mammográfiai szűrésen voltam, és az asszisztens hölgy azt kérdezte, hogy ugye már nem akarok gyereket, mert ha igen nem ajánlja a röntgent mammográfiai vizsgálatnak, mert megöli a tejmirigyeket. Azt javasolta, hogy ultrahangos vizsgálattal kérjem a vizsgálatot (és mondott egy női orvost, aki ilyet csinál) , ami drágább, de biztonságosabb. Mivel szeretnék gyereket, fontos lenne, hogy tényleg igaz-e ez, illetve mi a teendő? Még annyit, hogy "veszélyeztetett vagyok", mert 2 közeli hölgy rokonnak volt ilyen problémája. Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza mammográfia témában

Tisztelt Kérdező!

A mammográfia nem "öli meg" a tejmirigyeket. Az emlődiagnosztikával foglalkozó szakemberek és nemzetközi szervezetek által elfogadott, tudományosan megalapozott álláspontok, irányelvek szerint az Ön korában az emlővizsgálatok alapvető módszere a szakszerű tapintás mellett a mammográfia, mert azzal lehet legpontosabban, leghamarabb kimutatni az esetleges korai emlőrákra utaló jeleket. Az ultrahang is fontos kiegészítő vizsgálat, de a mammográfiát a tünetmentes és fokozott rizikónak ki nem tett nők esetében csak fiatal korban, 30 év alatt helyettesítheti. Azt nem tudom értelmezni, hogy mit jelent a két közeli hölgy rokon "ilyen problémája". Azt, hogy ebből mi következik az Ön esetére, csak a problémák pontosabb ismeretéből mondható meg - ez attól függ, hogy a rokonoknál volt-e esetleg rosszindulatú elváltozás vagy sem.

Kérdés: 2015. március 06., 17:55; Megválaszolva: 2015. március 11., 07:19
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mellkasfelvétel
Kedves András! Kérem, segítsen értelmezni a radiológiai véleményt. Válaszát hálásan köszönöm! (Nem tudom, fontos - e az értékelésnél, hogy a...
Lelet értelmezése.
Gerinc MRI
Derékfájdalom
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy scheuermann műtött vagyok,21 éves, (2-től a 12-es csigolyáim vannak...
MR lelet értelmezése
Tisztelt Doktor Nő! Friss MR leletemen a következők szerepelnek: Spondylosis és polydiscopathia. Jobbra convex scoliosis. Kis focalis zsíros...