Emlődaganat?

Tisztelt Doktornő! A következő lelet értelmezéséhéz kérném a segítségét, esetleges véleményezését. A lelet tartalmát csatoltam. Kérdésem lenne, hogy ez alapján (biopszia eredményt még nem tudunk) egyértelműen kijelethető, a daganatos megbetegedés jelenléte. Az ultrahangos Dr,nő egyértelműsítette, ill, a biopsziát vevő Dr, szintén valószínűsítette, hogy ez bizony rák. El vagyok keseredve anyukámról lenne szó , aki már elkönyvelte , hogy rákos. Van e remény (tudom az mindig van) , hogy mégsem rák, ill. ha mégis akkor ilyen lelet mellett van e esélyünk a felépülésre. Persze a vizsgálatok folynak, és csinéljk, majd, amit kell, de biopszia nélkül valóban megáll az orvosok előrevetőtett rák diagnosztika? Sebészünk már van (ultrahangos doktornő javaslatára kerestünk egyet) . Egyenlőre nem tudjuk a biopszia eredményét , de kutatunk onkológus után is. Mi történhet , ha beigazolódik , lehetséges e műtét? Mi a protokol, hogyan zajlik a menet a rossz eredmény esetén, hogyan lehet a beteget visszarángatni a valóvilágba? Hiszen ő már abban a tudatban , hogy rákos. Az egész család összeomlott elvagyunk nagyon keseredve, minden évben rednszeresen járünk szűrővizsgálatra és ez van . egészséges , nem dohányzó, nem alkoholizáló életmód mellett is szembesülnünk kell ezzel. Utolsó kérdésem öröklődik e a betegség , nagyobb e a hajlamosság , hogy én is lehetek rákbeteg? A családunkban halmozottan fordult elő . Köszönöm , ha végégolvassa, és várom szíves válaszát a csatolmányom elemzését tenkintve. Üdvözlettel Anikó

Dr. Baki Márta válasza mammográfia témában

Kedves Anikó!

Kérdései szerteágazók, s a válaszadás keretei viszont korlátozottak.

1./ Statisztikai adatok alapján a fejlett országokban minden 10. nő élete során kapcsolatba kerül emlőrákkal. Nagyon helyesen tették, hogy évente szűrő vizsgálatra jártak. Levele alapján nem derül ki, hogy édesanyja hány éves. Öröklődő daganat gyanúja akkor merül fel, hogyha a családban több, inkább fiatalabb korban fordul elő emlő, petefészek, hasnyálmirigy, stb… daganat .Amennyiben ilyenről van szó, akkor annak igazolására megfelelő eljárások rendelkezésre állnak.

2./ A rosszindulatú elváltozást csak akkor lehet egyértelműen meghatározni, hogyha azt szövettani vizsgálat megerősíti. Levele alapján úgy tűnik,hogy mintavétel történt, értékelése folyamatban. Persze vannak gyanús vizsgálati eredmények – például mammografia – de a végső meghatározást a szövettani eredmény fogja meghatározni.

3./ Jelen esetben szükséges majd azt tudni, hogy a hónalji nyirokcsomók milyen állapotban vannak, s ha ezek is pozitívak, akkor inkább esetleg a műtét előtt egyéb kezelést igényel édesanyja. Azt, hogy melyik terápiás lehetőség választandó először és utána, azt úgynevezett onkológiai bizottság, onkoteam feladata meghatározni. Valószínű, hogy a szövettani eredmények után egy ilyen sok szakmából álló orvoscsoport meg fogja beszélni édesanyja állapotát és javaslatot tesz a további kezelést illetően.

4./ Természetesen nehéz feldolgozni azt, hogy valakinek rosszindulatú daganata keletkezett, de nagyon sok esetben ezek teljesen gyógyíthatók. Általában az onkológiai osztályokon, de a kórházakban mindenütt pszichológusok is rendelkezésre állnak, hogy a betegnek és hozzátartozójának segítsenek.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. április 09., 22:30; Megválaszolva: 2022. április 10., 07:26
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Mennyire gyógyítható?
emlőbetegségek
Szeretném az alábbi diagnózis értelmezését, ez mninden esetben rosszindulató dolgot jelent? Sajnos kb. 2-3 hónap a mintavétel várható...
Mész-szemcsék
Tisztelt Doktor Úr! A véleményét szeretném kérni. Az előzményekről annyit, hogy 2008-ban magas prolaktinszinttel kezeltek. 2002-toől, amióta a...
mammográfia értelmezése
Kedves dr úr. A mammográfiámon ez áll. Glandularis emlők. Kóros lágyrészárnyék nem látható. Mk oldalon néhány a bimbó felé konvergáló...