Mennyire gyógyítható?

Kedves Doktornő! Véleményét szeretném kérni a csatolt lelet eredményét illetően. Édesanyámról lenne szó, aki 65 éves egészséges életmódot élő, minden évben jártunk mammográfiai vizsgálatra, s még sokkolt minket ez a lelet. Másodvéleményére vagyok kíváncsi. Ill. mennyire jobb, vagy rosszabb a kilátás, miszerint elsődlegesen műtéti megoldást választottuk, majd persze következik a gyógyszeres kezelés. Kérdésem még, hogy műtétet kovetően mikor kezdődhet a kemoterápiás kezelés. Tisztelettel várom a válaszát. Amennyiben nem probléma kerhetem, hogy válaszában számomra érthetően kifejtené a lelet pontos tartalmát. Összeroppant az egész család, s nem tudjuk, hogyan kezeljük. De ez másik téma. Mégegyszer köszönöm Anikó

Dr. Baki Márta válasza mammográfia témában

Kedves Anikó!

Az nagyon jó dolog, ha évente járt édesanyja emlő szűrő vizsgálatra. Ennek során javasolni szokták, hogy havonta önvizsgálat is történjék, azaz az emlő megtekintése és áttapintása mellett a nyaki és hónalji területet is tapintsák át a hölgyek. Nagy valószínűséggel az emlőben nem lehet egyértelműen kitapintani ezt a mammográfia által kimutatott 12x11 mm-es képletet, de elképzelhető, hogy a jobb hónaljban a 23 mm-es elváltozást viszont igen. Az emlő és a hónalji nyirokcsomó szúrásának szövettani eredménye 3 oldalas, amiből csak az első oldalt kaptam meg. Ebből még sok minden nem állapítható meg, csak az, hogy az emlőben egy rosszindulatú, kis kiterjedésű daganatot találtak. Ezen válasz során nincs arra lehetőség, hogy szó szerinti fordítást és annak részletes magyarázatát ismertessem. Feltételezhető, hogy a hónalji nyirokcsomóban is daganatos elváltozást észleltek, de erről már nincs pontos információnk. Abban az esetben, ha a hónalji nyirokcsomók betegek, s nagyságuk több cm-es, akkor felajánlható, hogy műtét előtt gyógyszeres kezelést kapjon édesanyja. Önök inkább az elsődleges műtétet választották. Ekkor a hónalji nyirokcsomókból is eltávolítanak néhányat, vagy ha ezek pozitívak voltak, akkor kiterjedtebb a műtét. A műtétet követően nyirokcsorgásra lehet számítani, s ennek mértéke határozza meg, hogy mikor milyen kezelést tudnak majd adni. Ez általában 2-4 hét között szokott lenni. A sebgyógyulástól és a műtét részletes szövettani ismeretében lehet a további kezelést meghatározni.

Természetesen vizsgálatokat kell végezni annak irányában is, hogy valahová másfelé terjedt-e a daganat. Abban az esetben, ha ez csak az emlőre és a hónalji nyirokcsomóra terjedt ki, akkor nagy valószínűséggel a komplex (a műtét után esetleg kemo-, hormon-, sugár-, stb…) kezelés után csak megfigyelést igényel. Abban az esetben, ha már a szervezetbe máshová is terjedt, azaz áttétet képzett, s azt helyileg nem lehet ellátni, akkor viszont általában hosszan tartó terápiát igényel. Ezzel úgynevezett krónikus (esetleg évekig tartó kezelést igénylő) betegséggé lehet tenni az esetek nagy részében, megfelelő életminőség mellett.

Az onkológiai centrumokban pszichológusok is dolgoznak, így hozzájuk nyugodtan fordulhatnak, aki segít Önöknek a betegség tudatának feldolgozásában. Erre vonatkozóan a kezelő orvostól kérjenek további információt.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. április 25., 23:10; Megválaszolva: 2022. április 27., 06:00
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Emlődaganat?
emlőbetegségek
Szeretném az alábbi diagnózis értelmezését, ez mninden esetben rosszindulató dolgot jelent? Sajnos kb. 2-3 hónap a mintavétel várható...
Mész-szemcsék
Tisztelt Doktor Úr! A véleményét szeretném kérni. Az előzményekről annyit, hogy 2008-ban magas prolaktinszinttel kezeltek. 2002-toől, amióta a...
mammográfia értelmezése
Kedves dr úr. A mammográfiámon ez áll. Glandularis emlők. Kóros lágyrészárnyék nem látható. Mk oldalon néhány a bimbó felé konvergáló...