Hogyan tovább emlődaganat esetén?

Tisztelt Doktornő! Édesanyámnál rosszindulatú melldaganatot diagnosztizáltak. Volt biopsziás vizsgálaton, és PET CT-n, még elküldték mammográfiára, és fül-orr gégészetre. Sajnos még nem tudjuk a kezelés módját, és a leletek alapján nem tudjuk mi vár ránk a továbbiakban. A mintavételes vizsgálat eredménye a következő: Bal axillaris nyirokcsomókból származó henger biopsziás minta: High grade adenocarcinoma nyirokcsomó metastasisa. Oestrogen receptor 0 %, progesteron receptor 0 %, c-erb-B2 0 (negatív) , Ki-67 40 % pozitív, CK5 részlegesen pozitív. A klinikai adatokat is figyelembe véve, basalis típusú emlő carcinoma metasisának megfelelhet. Megjegyzés: Mikroszkóposan nyirokcsomókból származónak jelzett henger biopsziás minta vizsgálható. A megítélhető szövet legalább 80 %-át necrosisokkal tarkított high grade adenocarcinoma infiltrátuma foglalja el. A daganatsejtek GATA3 negatívak. Ugyanakkor a klinikai adatok elsősorban triple negatív emlő carcinomát támogatnak. PET CT lelet leírása: A fej-nyak régió nyálkahártyáinak megfelelően a típusos helyeken fiziológiásan emelkedett FDG-felvétel ábrázolódik. Jobb oldalon a lágyszájpadon fokális FDG halmozódás látható (SUV max: 6,9) egyértelműmorfológiai eltérés nélkül.Jobb oldalon: supra-.és infraclavicularisan kóros FDG-dúsulás nem detektálható. Bal oldalon: a tarkó tájékon egy 18 mm-es, supraclavicularisan 3 db 10-13 mm-es,ill.infraclavicularisan 3 db 14-23 mm-es fokozott FDG halmozású nyirokcsomó látható (SUVmax: 6,6-11,6) A jobb emlő külső-felső negyedében 25*15 mm nagyságú,lágyrész denzitású képlet látható fokozott FDG halmozással (SUVmax: 10,2) . A jobb axillában 40*19 mm-es és 30*25 mm-es nyirokcsomó konglomerá-tum és 11 mm-es és egy 16 mm-es nyirokcsomó látható fokozott FDG halmozással (SUVmax: 5,0-10,8) . A bal emlő külső-felső negyedében 47*30 mm nagyságú terime látható jelentősen fokozott FDG halmozással (SUVmax: 14,8) . A bal axillában 53*47 mm-es, 43*26 mm-es,30*25 mm-es, 30*17 mm-es nyirokcsomó konglomerátum és 18 mm-es nyirokcsomó, valamint a bal m.pectoralis minor alatt 30*28 mm nyirokcsomó konglomerátum és 14 mm-es nyirokcsomó látható fokozott FDG halmozással (SUV max: 8,35-13,43) . A bal tüdőfél S8-ban 7 mm-es, elmosódott kontúrú góc látható, mely kis mérete miatt metabolikusan nem véleményezhető. A jobb tüdőfélben kórjelző, gócos eltérés, fokális FDG halmozódás nem észlelhető. A mediastinumban és a tüdőhilusokban megnagyobbodott nyirokcsomó, illetve kóros FDG halmozódás nem ábrázolódik. A máj normális nagyságú, natív felvételeken a VII. szegmentumban dorsalisan egy apró (2 mm-es) meszes góc ábrázolódik, egyebütt körülírt densitásbeli eltérés, fokális FDG halmozódás nem észlelhető. A kismedencében kóros FDG halmozás nem detektálható. A leképzett csontokban kóros dúsítás nem ábrázolódik. Kérném szépen a leírtak kiértékelését, és véleményét, hogy mi vár ránk a továbbiakban? Sajnos minden olyan lassan halad, és tanácstalanok vagyunk. Édesanyám 60 éves. Köszönöm szíves válaszát! Hanna

Dr. Baki Márta válasza Mammográfia témában

Tisztelt Levélíró!

Az emlő daganatok komplex kivizsgálásához a mammográfia és ultrahangos vizsgálat, amely kiterjed mindkét oldali nyaki és hónalji nyirokcsomók vizsgálatára is. Amennyiben szükséges, akkor az emlők (mindkét oldali) nuklearis magrezonancia (MR) vizsgálata tud pontosabb diagnózist felállítani. Jelenleg annyit tudunk, hogy mindkét emlőben és hónalji nyirokcsomókban kóros képletet igazoltak. Csak a bal oldali hónalji nyirokcsomóból történt mintavétel, de – véleményem szerint – a jobb oldali emlőből és hónalji nyirokcsomóból is javasolt lenne szövettani vizsgálatot végezni. Amennyire a vizsgálatot végző orvos, vagy az az orvos, aki édesanyját kivizsgálja szükségesnek látja, akkor a bal oldali emlőből is jó lenne szövettani vizsgálatra mintát venni.

A nyak egyéb területén lévő PET-CT-n kimutatott fokozott halmozást mutató nyirokcsomók miatt valóban gégészeti vizsgálat javasolt. Amennyiben kórosat nem találnak, akkor az emlő daganattal kell foglalkozni, figyelembevéve a fent javasolt szövettani vizsgálatok eredményeit is.

A jelen szövettani eredmény alapján édesanyjának kemoterápia javasolt, állapotától függően adagolt mennyiségben és minőségben.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. május 03., 09:41; Megválaszolva: 2022. május 04., 18:58
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Mennyire gyógyítható?
Emlődaganat?
emlőbetegségek
Szeretném az alábbi diagnózis értelmezését, ez mninden esetben rosszindulató dolgot jelent? Sajnos kb. 2-3 hónap a mintavétel várható...
Mész-szemcsék
Tisztelt Doktor Úr! A véleményét szeretném kérni. Az előzményekről annyit, hogy 2008-ban magas prolaktinszinttel kezeltek. 2002-toől, amióta a...
mammográfia értelmezése
Kedves dr úr. A mammográfiámon ez áll. Glandularis emlők. Kóros lágyrészárnyék nem látható. Mk oldalon néhány a bimbó felé konvergáló...