korai terhességnél ct vizsgálat

Tisztelt Doktornő! Párommal babát tervezünk, ìgy nem védekezünk. Tegnap csináltam egy terhességi tesztet, ami negativ lett. Kb. 2 hét mùlva kellene menstruálnom. Ma mellkas ct-n voltam (kontrasztanyagos). Kérdésem az lenne, ha mégis terhes lennék, mennyire hatott károsan a vizsgálat a magzatra? Nagyon aggódok, hogy bajt csináltam, de már szükséges volt elvégezni a vizsgálatot. A ct-n semmiféle takarást nem kaptam, nem védte semmi az érzékeny részeket. Nagyon félek, sok ijesztő dolgot olvastam erről! Köszönöm előre is a válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a mellkas CT témában

Tisztelt Kérdező! Nem derült ki, hogy a tesztet miért végezte, csak a vizsgálat miatt, vagy előtte kimaradt-e a menstruációja. Amennyiben a ciklus közepén történt a tesztvizsgálat, és két hete normális menstruációja volt, a megtermékenyülés ugyan éppen bekövetkezhetett, de ezt a teszt még nem mutatja ki, vagyis ebben az esetben a teszttől információ nem várható. A tesztek nem egyforma érzékenységűek, az alkalmazott termékre rá van írva, mikortól mutatja ki a terhességet. Ha egyszer már kimaradt a mensese, akkor ebben az időben a terhessége kb. 4 hetes lehetne és erre a teszt már pozitív volna; tehát ez esetben nem lehet terhes, ebben egy nap gyakorlatilag nem számít. A mellkasi CT által alkalmazott röntgensugárzás egyébként messze esik a kismedencétől, a méhtől és így csak nagyon kis mennyiségű, a testéből szóródott sugárzás érhette a méhét. Direkt sugár a CT beszűkített sugárnyalábja miatt nem érheti a kismedencét, ezért nem érdemes takarást alkalmazni, ez nem hiba. Ilyen körülmények között károsító hatás minden bizonnyal nem érte a kismedencéjét még akkor sem, ha mégis terhes volna. A következő két hétben felesleges aggódnia. Ha a következő menstruáció megjön, akkor a kérdés megoldódik; ha kimaradna, végezzen új terhességi tesztet és menjen el nőgyógyászához, készítsenek ultrahangvizsgálatot is.

Kérdés: 2014. április 03., 21:30; Megválaszolva: 2014. április 07., 20:24
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mennyire káros ennyi sugárzás?
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly ősszel voltam mammográfián és tüdőszűrőn, ezek a rendszeres éves szűresek voltak. Majd decemberben kórházba...
Mennyire jelentett veszélyt a kapott...
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...