2év alatt 4 mellkas CT, lehet e okom akkodalomra?

Üdvözlöm Igen Tisztelt Laki Doktor Úr! Azon, porblémámmal írom levelemet, mert én Hipochonder vagyok, évente 2szer csináltatok laborvizsgálatot, és 3évvel ezelőtt átestem egy Bronhoscopiás vizsgálaton, mert váladék felköhögésnél vércsíkos volt a köpetem.Negatív volt a Bronhoscopia vizsgálat eredménye.De mondták a vizsgáló orvos, hogy csináltassak egy mellkas CT-vizsgálatot, ez megtörtént 2017.07.11-én, negatív eredmény.Ezek után történt 2018januárjában egy bicikli balesetem, ami által megütöttem magam mellkas tájékon, és én 2018.01.19-én csináltattam még egy mellkas CT-t saját költségemre, mert szúrkált a mellkasom, az eredmény Negatív.Ezek után 2018.10.11-én megint rohantam csináltatni mellkas CT vizsgálatot, mert munka közben a nedves járólapon hanyatt estem, és a hátam elkezdett szúrkálgatni, és egyből azt hittem, hogy tüdő alapon van valami, de tévedtem NEGATÍV lett. Az utolsó pedig 2019.02.11-én végeztettem el egy HR CT vizsgálatot, tüdőszűrés helyett. Kérdésem az Doktor ÚR: Az eddigi sugárdózisok végett, van e okom aggodalomra, és pedig ha ezt befejezem ezeket a sűrű vizsgálatokat, akkor megúszhatom e? Tudnak e regenerálódni az elpusztult sejtek az én koromban? Várom szíves válaszát

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Mellkas CT témában

Tisztelt Kérdező!

A mellkas CT vizsgálat a viszonylag alacsonyabb sugárdózisú komputertomográfiás vizsgálatok közé tartozik. A pontos sugárdózist a távolból nem lehet kiszámítani, függ a berendezéstől, az alkalmazott technikától (a HRCT ezen belül is kisebb dózisú) , az elvégzett sorozatok számától, de az átlagos értékekből sem következik számottevő rizikó későbbi betegségekre. Az élet során kapott ionizáló sugárzások összeadódnak, de a sejtek bizonyos mértékű regenerációra képesek. Szerintem jelenleg nincs oka aggodalomra, de a jövőt illetően, sugárzással járó vizsgálatok előtt konzultáljon klinikus szakorvossal, mert nem biztos, hogy mindenre a CT a legjobb megoldás. Még egy hamarabb elvégezhető magánfinanszírozású CT (és más vizsgálatok) előtt is hasznos, ha orvosi javaslatra történik. Így a vizsgáló radiológus is konkrétabb információkhoz, pontosabb kérdésekhez juthat.

Kérdés: 2019. február 15., 17:11; Megválaszolva: 2019. február 17., 19:50
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Melllas Ct eredmény értékelése.
Tisztelt doktornő! Mellkas Ct vizsgálatom eredménye a következő: Jobb oldalon,a 4es tüdő szegmentumban, laterálisan 4-5 mm-es éles kontúrú góc...
2év alatt 4 mellkas CT, lehet e okom...
Szép Jó estét Kívánok Tisztelt Laki Doktor Úr! Pár napja már értekeztünk, így virtuálisan, az ügyben, hogy én 2év alatt 4 mellkas CT-n estem...
ct vizsgálat választás
Tisztelt Doktor ÚR! Már többszörös mellkas rtg-el tüdőgyulladás után több hónappal is fennálló infiltrátumról szeretnék ct vizsgálattal a...
Mi lehet ez?
Kedves DrÚrDrNő! Egy mellkas ct-vel kapcsolatban szeretnék segitsget kérni. Az Anyósom 55 éves régota cigizik és tüdődaganat gyanuval küldték...