• 2év alatt 4 mellkas CT, lehet e okom akkodalomra?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Üdvözlöm Igen Tisztelt Laki Doktor Úr! Azon, porblémámmal írom levelemet, mert én Hipochonder vagyok, évente 2szer csináltatok laborvizsgálatot, és 3évvel ezelőtt átestem egy Bronhoscopiás vizsgálaton, mert váladék felköhögésnél vércsíkos volt a köpetem.Negatív volt a Bronhoscopia vizsgálat eredménye.De mondták a vizsgáló orvos, hogy csináltassak egy mellkas CT-vizsgálatot, ez megtörtént 2017.07.11-én, negatív eredmény.Ezek után történt 2018januárjában egy bicikli balesetem, ami által megütöttem magam mellkas tájékon, és én 2018.01.19-én csináltattam még egy mellkas CT-t saját költségemre, mert szúrkált a mellkasom, az eredmény Negatív.Ezek után 2018.10.11-én megint rohantam csináltatni mellkas CT vizsgálatot, mert munka közben a nedves járólapon hanyatt estem, és a hátam elkezdett szúrkálgatni, és egyből azt hittem, hogy tüdő alapon van valami, de tévedtem NEGATÍV lett. Az utolsó pedig 2019.02.11-én végeztettem el egy HR CT vizsgálatot, tüdőszűrés helyett. Kérdésem az Doktor ÚR:Az eddigi sugárdózisok végett, van e okom aggodalomra, és pedig ha ezt befejezem ezeket a sűrű vizsgálatokat, akkor megúszhatom e? Tudnak e regenerálódni az elpusztult sejtek az én koromban? Várom szíves válaszát

        Dr. Laki András válasza a Mellkas CT témában

        Tisztelt Kérdező! A mellkas CT vizsgálat a viszonylag alacsonyabb sugárdózisú komputertomográfiás vizsgálatok közé tartozik. A pontos sugárdózist a távolból nem lehet kiszámítani, függ a berendezéstől, az alkalmazott technikától (a HRCT ezen belül is kisebb dózisú), az elvégzett sorozatok számától, de az átlagos értékekből sem következik számottevő rizikó későbbi betegségekre. Az élet során kapott ionizáló sugárzások összeadódnak, de a sejtek bizonyos mértékű regenerációra képesek. Szerintem jelenleg nincs oka aggodalomra, de a jövőt illetően, sugárzással járó vizsgálatok előtt konzultáljon klinikus szakorvossal, mert nem biztos, hogy mindenre a CT a legjobb megoldás. Még egy hamarabb elvégezhető magánfinanszírozású CT (és más vizsgálatok) előtt is hasznos, ha orvosi javaslatra történik. Így a vizsgáló radiológus is konkrétabb információkhoz, pontosabb kérdésekhez juthat.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. február 15., 17:11; Megválaszolva: 2019. február 17., 19:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: