• Rokkantnyugdíj megszűnése

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt szakértő(nő)! Férjem 52 éves, 2006. óta CML beteg. Nagyon nehéz volt az első időkben elfogadnia betegségét. "Természetesen" ahogy az lenni szokott ebben az időben került a vállalkozása is nagyon rossz helyzetbe, mindenképpen váltania kellett. Sajnos sokkal kevésbé bírta a fizikai munkát, gyakran érezte erőtlennek, gyengének magát. A család igyekezett ezt a nehéz időt átvészelni. Sikerült váltania, elvégzett egy őrző-védő tanfolyamot. Mivel teljes munka időben nem bírt dolgozni állapota miatt, beadta igényét a rokkantsági nyugdíjra. Ekkor 50%-feletti rokkantságot állapítottak meg számára. Így legalább anyagilag valamivel könnyebben viselte (viseltük) ezt a lelkileg nem egyszerűen feldolgozható időszakot. Most a változások, megszorítások hatására lecsökkentették 40%-ra, ami már csak szociális segélyre jogosítja. A fellebezésen azt mondták neki, ha rosszabb lesz az állapota rögtön jelentkezzen, mert valamilyen "szorzószám" határozza meg a % mértékét, így nem lehet visszasorolni a korábbiak szerint.Teljesen értetlenül állunk, nem értjük, hogy egy ilyen betegségnél, ami nem gyógyítható, csak remisszióban tartható, és egyik napról a másikra kiszámíthatatlan hogyan változhatott a "szorzószám". Ez valóban jogos és ésszerű? Válaszukat köszönöm. Tisztelettel F. Jutka

        WEBBeteg szakértő válasza a rokkantság témában

        Tisztelt Kérdező!

        Valóban nehez érthető, hogy a jogszabály változások miatt egy adott betegeség más megítélés alá esik, mint pár évvel korábban. A bizottságok keze is emiatt részben kötött. Javaslom, hogy keressék fel a gondozást végző haematológust, aki nyiltkozzon a betegség folyamatáról a lehetséges kimeneteléről is. Ezzel a szakvéleménnyel érdemes felülvizsgálatot kérni, hiszen a bizottság is a szakorvosi leletekre támaszkodik.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-26 11:03:51; Megválaszolva: 2010. február 26., 11:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: