• letapadt kuki vagy fitymaszűkület

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Kisfiam 2 éves, és eddig nem húzogattuk a kukiját hátra, mert igen eltérő információkat találtam erre vonatkozóan. Az orvosok egy része azt javasolja, hogy 2-3 éves korig nem kell, mert magától is megoldódhat a probléma, ill. élettani okok miatt van (védelem) letapadva, ill. azért sem javasolják a húzogatást, mert berepedhet, elfertőződhet. Míg az orvosok másik része, sajnos ez a nagyobb hányad, a hirtelen hátra húzást javasolja/végzi. Eddig a háziorvosunk sem vizsgálta meg a gyermekem kukiját, de most a 2 éves státuszvizsgálatnál igen, és látta, hogy nagyon le van tapadva. És sajnos valóban szinte egy kicsit sem mozdul. Kérdésem az lenne, hogy biztosan letapadásról vagy akár fitymaszűkületről lehet e szó? Honnan lehet eldönteni? Mert úgy tudom, hogy fitymaszűkület esetén nem javasolt a húzogatás. Most esténként a házi orvosunk javaslatára húzogatjuk, de szinte semmit sem mozdul. Másik kérdésem, egy homeopátiás internetes oldalon egy orvos a calcium fluoratiumot javasolta erre a problémára, ez valóban segíthet e valamit? Tehát kérdéseim összefoglalva: - Mi a különbség a letapadt kuki és a fitymaszűkület között? - Adhatom e a calcium fluoratiumot erre a problémára? Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Szabina 27

        Svábhegyi Gyógyintézet válasza a fitymaszűkület témában

        Kedves Kérdező! Fitymaszűkület esetén a gyermek fitymáját nem lehet hátrahúzni, szűk, merevebb tapintatú, még a húgycsőnyílást sem lehet sok esetben megtekinteni. Ilyen esetekben sebészi megoldás szükséges (körülmetélés). A fityma letapadása esetén a fityma bellemeze és a makk nyálkahártyája között van egy sejtes összenövés. Ez utóbbi bizonyos krémekkel és óvatos hátrahúzással fokozatosan is oldható. Fontos különbség, hogy ebben az esetben maga a fityma nem szűk, műtétre nincs szükség. 2-3 éves korig tényleg érdemes megoldani, mert igen kellemetlen tud lenni, ha iskolai szűrővizsgálat során derül fény rá, és akkor oldják meg. A homeopátiás készítménnyel kapcsolatosan nincs tapasztalatom, ezért felelősséggel nem tudok nyilatkozni róla. Üdvözlettel: dr. Székely Zsuzsanna Svábhegyi Gyógyintézet www.svabhegy.eu


        Svábhegyi Gyógyintézet
        Gyermekgyógyászati partnerünk Itt kérdezhet

         Svábhegyi Gyógyintézet

        Kérdés: 2012. március 30., 22:16; Megválaszolva: 2012. április 05., 17:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: