• Nyálmirigy daganat operációjának veszélyessége

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor! 45 éves nő vagyok. 2005-ben mágneses rezonancia felvételen a bal parotidisban 3mm cisztát diagnosztizáltak. 2008-ban ultrahangon kb.8 mm, kerekded formájú, hipoehogén széllel a környező szövetektől jól elhatárolódó, puhaszövetű formációt ( csomót) diagnosztizáltak a bal parotis régióban, majd további vizsgálatok nélkül, csupán ez alapján kiirtak operációra a szerbiai orvosok, ahol élek. (Ezenkivül csak külsőleg tapintással végzett vizsgálat volt). Az ő diagnózisuk: TU gl.parotidis sin. Külsőleg tapintható csomóról van szó a bal fülem alatt. Nem nyugodtam, elmentem Budapestre a fül-orr gégészeti klinikára, szakorvoshoz, 2008-ban, ő nem ultrahang vezérelt, tűszúrásos mintát vett. A felállitott diagn. LYMPHADENOPATHIA R-59.0, Reaktiv nyirokcsomó 7220.0. A budapesti orvos szerint operáció nem szükséges. Leirás:" A vizsgált keneteken szabályos acinus-ductushámsejt csoportok jelenléte mellett emelkedett számban láthatóak lympoid elemek, ezek javarészt kis érett lymphocitáknak felelnek meg." A csomó azóta sem múlt el. Nem tudom mit tegyek. Egyes vélemények szerint a tűszúrás ha nem ultrahangos vezénylésű volt, nem biztos, hogy pontos diagnózist adott. A szerbiai orvosok további konzultációra nem hajlandóak, azt mondták meg kell operálni és ennyi. Kérdésem: MENNYIRE VESZÉLYES EGY PAROTIS OPERÁCIÓ AZ ARCIDEG SÉRÜLÉSÉNEK VESZÉLYE MIATT, MILYEN ARÁNYBAN FORDUL EZ ELŐ A GYAKORLATBAN? Mert ettől félek. Melyik kockázat a veszélyesebb, hogy rosszindulatúvá válik a csomó vagy hogy megsérül az arcideg? MILYEN VIZSGÁLATOKAT TUDNÁNAK MÉG AJÁNLANI, HOGY ELDÖNTHESSEM MEGOPERÁLTASSAM-E? Előre is köszönöm válaszukat.

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a nyálmirigy témában

        Tisztelt Asszonyom! Ennyi információból nehéz biztosat mondani. Mindenképpen nyálmirigy és arcidegsebészeti centrumot kell keresni. Ilyen helyen biztonsággal ki is tudják vizsgálni, és el is tudják végezni a műtétet, ha kell. Sajnos definitív diagnózist csak az eltávolított szövet pathológiai vizsgálatával lehet mondani. De ettől még lehet ártalmatlan nyirokcsomó megnagyobbodás is.


        Kérdés: 2012. március 18., 18:30; Megválaszolva: 2012. március 19., 22:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: