HPV vírus elleni védőoltás 46 évesen

Lányom ügyében érdeklődnék, aki 46 éves és Amerik, ában él. Nála évek óta pozitív a HPV teszt., 4 évvel ezelőtt a szövetvizsgálat negatív lett. Most újra pozitív a teszt-je, 27.-én megy ismét szövetmintavételre. Kérdésem, hogy ilyen esetben nálunk végeznek-e az állandó partnernél -- férjnél - HPV vírus tesztet - mert ott nem. és a HPV vakcinát hány éves korig adják, lehet-e ebben a korban még beadatni. A HPV vakcinával kapcsolatos web oldalon ugyanis nincs korhatár meghatározás, és azt olvastam, hogy akkor is érdemes beadni, ha a beteg kapcsolatba került már a vírussal. Neki sem immunerősítést, sem mást nem tanácsoltak, egyébként maximálisan egészséges életet él, azt mondta neki az ottani orvos, hogy a szervezete most már biztosan nem fogja legyőzni a vírust. Lehetséges a partnertől a visszafertőződés, és ebben az esetben ha kiderülne, mi a végleges megoldás. Szeretnék Neki valahogy segíteni. Köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza HPV fertőzés témában

A HPV fertőzésnél meg kell határozni milyen törzsek vannak. Attól függ a további kezelés.

A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) okozza, amely nemi érinkezés útján jut a szervezetbe. Sajnos az óvszer használata nem védi meg teljesen a nőket a HPV-fertőzéstől, mivel a vírus nem kizárólag a közösüléssel, hanem az intim testrészek bőrfelületének érintkezésével is terjed.

A HPV-nek körülbelül 100 különféle típusát ismerjük, de ezek közül csak körülbelül 15 okoz méhnyakrákot. Két rákkeltő vírustípus (16-os és 18-as) együtt a világszerte előforduló összes méhnyakrákos eset több, mint 70 százalékáért felelős.

A HPV nagyon elterjedt: a becslések szerint élete során a nők legalább 80 százaléka megfertőződik vele, és a fertőzések 50 százaléka során valamelyik rákkeltő típus jut be a szervezetükbe. Szerencsére sok fertőzés magától elmúlik, ám ha tartósan fennmarad, a méhnyakrák kialakulásának kockázata meredeken emelkedik. A rákkeltő típussal való tartós fertőzöttség a méhnyak sejtjeinek kóros és rákmegelőző elváltozásaihoz vezethet, amelyekből idővel kialakulhat a daganat.

A HPV azért is veszélyes, mert a rákkeltő típusával való fertőződés után a szervezet immunrendszere nem elég erős a további fertőződésektől való védelemhez. A védő funkciók ráadásul az idő előrehaladtával gyengülnek, a fertőzések nagyobb eséllyel válnak tartóssá, így az idő előre haladtával a daganat keletkezésének is megnő a valószínűsége.

Kérdés: 2012. augusztus 18., 08:15; Megválaszolva: 2012. augusztus 21., 23:12
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Cytologia P3 eredmény
Üdvözlöm! Cyt P3, LSIL, Hpv Cytologiai eredményem P3-as lett, enyhe LSIL és HPV megjelöléssel. Az orvos Klion D100, Flukonazolt irt fel. Köszönöm...
HPV szűrés CML-es betegség
Tisztelt Doktor úr! A HPV fertőzésről szeretnék többet megtudni.Fél éve élek párkapcsolatban, nekem a jelenlegi párom az első, neki voltak...
HPV NA típus páromra nézve nem...
Tisztelt Válaszoló! A legutóbbi kontroll eredménye a következő: HPV genotípus: NA Eredmény: a minta HPV DNS pozitív, azonban a vizsgált...
HPV vírust mutatott a rákszűrés
Tisztelt Doktor Úr! Ismerősöm nevében kérdezném, hogy rákszűréssel kimutatták a HPV vírust. És P3 lett a rákszűrés eredménye ezért vissza...