A barátomnál kiderült, hogy HPV fertőzése van

Tisztelt Doktor Úr! A barátomnál kiderült, hogy HPV fertőzése van. Én magamon nem találtam és nem tapasztaltam elváltozásokat. Nőgyógyászati nagy műtétem már évekkel ezelőtt megvolt (méheltávolítás, miómák miatt) . Kérdésem a következő lenne. Elkaphatom-e a fertőzést, vagy lehetek-e vírushordozó? Lehetek vírushordozó, milyen tünetekre figyeljek és kihez forduljak ennek megállapításához. Előre is köszönöm a válaszát!

Dr. Kiss György válasza HPV fertőzés témában

Tisztelt Hölgyem!

Nem tudom, hogy a teljes méhet eltávolitották, vagy csak Chrobak mütétet végeztek--ez a méhnyak conserválását jelenti és csak a méhtestet távolitják el.

Ha a teljes méhet eltávolitották, akkor is meg lehet vizsgálni, hogy a hüvelyben van-e HPV virus és tipizálást is lehet kérni.

Ha a méhnyakat konzerválták, akkor rendszeres cytológiai vizsgálat során jelezik a HPV jelenlétét.

NŐgyógyászati vizsgálat során ezeket tisztázni lehet--megnyugtatóan, addig is gumi használatával kell csökkenteni a ping-pong fertőzés lehetőségét.

Üdvözlettel: dr. Kiss

Kérdés: 2016. január 23., 14:17 ;Megválaszolva: 2016. január 23., 14:44
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
HPV 16 pozitív
Kedves Doktornő! Szeretnék érdeklődni, hogy ezelőtt 12 évvel volt egy HPV szűrésen pozitív eredményem, ami után felvettem az akkor adható 5...
HPV megbetegedés - elkaphattam?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az lenne a kérdésem, hogy párommal évek óta (8 éve) együtt vagyunk, nálam tipizálták a HPV-t (16, 31, 66) , neki...
HPV-s a férjem
Tisztelt doktor, a nevem Ildiko es 49 eves vagyok, nemreg (szeptember vegen) a ferjem analizist csinalt es az eredmeny kimutatta, hogy hvp virussa van (16...
Human Papiloma Virus
Kedvs Doki, Nem reg nogyogyasznal jartam, aki megallapitotta, hogy Hpv-m van es az lenne a kerdesem, hogy furodhetunk-e egyutt a parommal vagy vizben is...
HPV 16-konizáció? Milyen veszélyei...
Tisztelt Doktornő! Pécsi, 27 éves, még nem szült nő vagyok. HPV tipizálás után kiderült, hogy 16-os genotípusú HPV-m van. Idén kétszer...