Hepatitis?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Hepatitisszűrésre küldött a háziorvos emelkedett májenzimértékek miatt. GOT: 76 U/L (5-40) , GPT: 300 U/L (4-38) , Gamma-Gt: 99 U/L (5-50) . Ezen kívül a vérsejtsüllyedés volt emelkedett: 14 mm/Ó (6-11) , és egy picit alacsonyabb a vörösvérsejt, haemoglobin, haematocrit és vas értéke. Ezek alapján a háziorvos hasi uh-ra küldött, ami negatív, és hepatitisszűrésre. Utóbbi eredménye: Hepatitis B vírus anti-HBc/ELISA (BioMercieux): 0, 0 az értéke, és minősítése határérték, ami miatt ismételt mintavétel javasolt. A többi érték negatív. A kérdésem az lenne, hogy mit jelent az, hogy határértéken van a Heptatitis BVírus anti-BBc/ELISA értéke? Egyébként a rutinvérvételre, amikor is kiderült, hogy a májenzimértékek emelkedette, azért került sor, mert egy elég erős vírusos megfázásom volt lázzal és nagyon erős, több napig tartó, fullasztó köhögéssel. Lehetséges, hogy emiatt emelkedett a májenzimértéke, vagy mi okozhatja még utóbbiak emelkedését? Még annyit, hogy semmilyen panaszom nincsen. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza hepatitis B témában

Kedves Kérdező!

Az anti-HBc: a B vírus fertőzést jelző ellenanyag, kimutatható akut, krónikus és gyógyult fertőzésekben is. A HBsAg után 1-4 héttel jelenik meg. Mivel Önnél kétes volt az eredmény, ezért javasolják a kontroll vizsgálatot, melynek alapján eldönthető, hogy fennáll-e a fertőzés. Ha negatív, akkor az nem magyarázza az emelkedett májenzim értékeket. Az nem derül ki, hogy történt-e más hepatitis szerológiai vizsgálat is. A májfunkciós értékek megemelkedését más vírusfertőzés is okozhatja, így az Epstein-Barr vírus, mely mononucleosist okoz illetve a Cytomegalovírus fertőzés is.

Kérdés: 2012. április 24., 13:34; Megválaszolva: 2012. április 26., 17:57
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Tényleg csak Covid, vagy valami...
Védőoltás Meningococus
Karantén, Immunrendszer, ovikezdés
Covid teszt oltás előtt
Covid vakcina