• Hepatitis B fertőzés--- védőoltás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Hepatitis B fertőzésen átesett édesanya vagyok. A fertőzés teljesen tünetmentesen zajlott nálam, olyannyira, hogy nem sikerült visszavezetni, hogy hol és mikor fertőződhettem meg. Egy véletlen vérvizsgálat során derült ki, és labor eredmények alapján a fertőzés már korábban lezajlott, kigyógyultam belőle, és a szervezetem védett a Hepatitis B-vel szemben. Most viszont van egy óriási aggályom. Van ugyanis egy 13 éves lányom, aki a napokban fogja megkapni a Hepatitis B elleni kötelező védőoltást. A gyermek fertőzöttségét ezidáig nem vizsgáltattuk. Érdeklődnék, hogy jelent-e kockázatot számára, ha esetleg már ő is átesett a Hepatitis B fertőzésen (általam esetleg), és most a védőoltást is megkapja? Szükséges esetleg kivizsgáltatni őt még a védőoltás előtt? Nagyon köszönöm a válaszát. Tisztelettel: egy aggódó édasanya

        Dr. Sarkadi Adrien válasza a hepatitis B témában

        Kedves Kérdező! Amennyiben teljesen megfoghatatlan az Ön előzménye, a fertőzés zajlásának időpontjáról irányinformáció sincs, a gyermek kivizsgálása nem elsősorban az oltás beadásának kérdése, vagy szükségességének mérlegelése szempontjából fontos. Mivel a fertőzést a terhes kismama átadhatja gyermekének, nem zárható ki, hogy az Ön terhességének időszaka nem-e volt érintett, ez azért fontos, mert a gyermekkorban hepatitis B vírussal fertőzöttek 25%-a felnőttkorban krónikus hepatitis következményeként kialakuló májzsugorban vagy májrákban hal meg. A gyermek tulajdonképpen csak a terhesség/szülés kapcsán kaphatott Öntől fertőzést, tekintve, hogy a vírus csak vérrel és nemi úton adható át. Tisztázzák a gyermek szerológiai státuszát! Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektlógus


        Kérdés: 2019. szeptember 11., 14:50; Megválaszolva: 2019. szeptember 11., 19:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.