pajzsmirigy uh

Kedves Doktornő/Doktor úr! Az alábbi ultrahang leletem véleményezésére, értelmezésére szeretném kérni: A pajzsmirigy lebenyek szimmetrikusak, nem nagyobbak, az isthmus nem szélesebb. Mindkét oldalon a mirigyállományban több apró (2-3 mm) cysta figyelhető meg. Jobb oldalon a felső és alsó harmadban egy-egy 10 mm, bal oldalon a középső harmadban dorsalisan egy 15x15x18,5 mm nagyságú cysta látszik, mindegyik nagyobb cysta falán apró növedék figyelhető meg. A nyakon megnagyobbodott, kóros szerkezetű nyirokcsomó nem mutatható ki. Vélemény: cystae gl. thyreoideae l. u. Véreredények 2019 május elején: TSH 4,195 mIU/l (0,400-4,000) anti TPO <0,25U/ml (0,0-9,0) prolaktin 2072,0 mIU/l (127-637,0) prolaktin PEG kezelés után: 1730,6 mIU/l prolaktin visszanyerés: 84% 2019. januárban: TSH 4,841 mIU/l (0,400-4,000) 2018. októberben: TSH 2,874 mIU/l (0,400-4,000) szabad T4 11,08 pmol/l (7,75-15,21) szabad T3 4,52 pmol/l (3,90-6,90) Nagyon aggódok a ciszták miatt. Az utóbbi időben vírusos torokgyulladásom volt, erősen köhögtem, lehetnek ettől a ciszták? Endokrinológushoz pár hét múlva van időpontom. Válaszát köszönöm,

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza a prolactin témában

Tisztelt kérdező! A cysták folyadákkal telt képletek a pajzsmirigyben. A növekedésüket követni érdemes, és ennek függvényében leszívás és az esetleg nyert sejtek citológiai vizsgálata szükséges. Ezt az orvosa mondani fogja. A magasabb prolactin szint gyógyszerekkel jól kezelhető.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2019. június 14., 10:39; Megválaszolva: 2019. június 24., 13:55
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztencia?
Pajzsmirigy probléma?
Mellérzénység
Vér eredmény értékelése