• pajzsmirigy uh

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő/Doktor úr! Az alábbi ultrahang leletem véleményezésére, értelmezésére szeretném kérni: A pajzsmirigy lebenyek szimmetrikusak, nem nagyobbak, az isthmus nem szélesebb. Mindkét oldalon a mirigyállományban több apró (2-3 mm) cysta figyelhető meg. Jobb oldalon a felső és alsó harmadban egy-egy 10 mm, bal oldalon a középső harmadban dorsalisan egy 15x15x18,5 mm nagyságú cysta látszik, mindegyik nagyobb cysta falán apró növedék figyelhető meg. A nyakon megnagyobbodott, kóros szerkezetű nyirokcsomó nem mutatható ki. Vélemény: cystae gl. thyreoideae l. u. Véreredények 2019 május elején: TSH 4,195 mIU/l (0,400-4,000) anti TPO <0,25U/ml (0,0-9,0) prolaktin 2072,0 mIU/l (127-637,0) prolaktin PEG kezelés után: 1730,6 mIU/l prolaktin visszanyerés: 84% 2019. januárban: TSH 4,841 mIU/l (0,400-4,000) 2018. októberben: TSH 2,874 mIU/l (0,400-4,000) szabad T4 11,08 pmol/l (7,75-15,21) szabad T3 4,52 pmol/l (3,90-6,90) Nagyon aggódok a ciszták miatt. Az utóbbi időben vírusos torokgyulladásom volt, erősen köhögtem, lehetnek ettől a ciszták? Endokrinológushoz pár hét múlva van időpontom. Válaszát köszönöm,

        Dr. Fáklya Mónika válasza a prolactin témában

        Tisztelt kérdező! A cysták folyadákkal telt képletek a pajzsmirigyben. A növekedésüket követni érdemes, és ennek függvényében leszívás és az esetleg nyert sejtek citológiai vizsgálata szükséges. Ezt az orvosa mondani fogja. A magasabb prolactin szint gyógyszerekkel jól kezelhető.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2019. június 14., 10:39; Megválaszolva: 2019. június 24., 13:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Októberben voltam egy nyaki ultrahang vizsgálaton, ahol ezt eredményt kaptam: A pm. lebenyk normál nagyságúak és szerkezetuek. A jobb l. kp. harmadában 13 mm-es cysta, falánál 6 mm-es növedék, mellette 5 és 6 mm-es cysta és...
        Jo napot erdeklodnek orvosom elkuldott vizsgalatokra hormon cukor vizsgalatra es pocit megijedtem eredmemytol es nem akarok varni mig visszamegyek prolaktin hormonnal jott vissza hogy 36.5 ertek es egy plusz van ez problema es koleszterinnel 6.0 es Asat (GOT)...
        Jó napot kívánok. Már egy jó ideje vannak ( van hogy napi szinten van amikor egy hétig sincs) rosszulléteim. Meg próbálom elmagyarázni hogy mik a tünetek : először teljesen kiszárad a szám nyelni szinte alig tudok (ha innék pár kortyot tuti...
        Tisztelt Doktornő! A következő problémával fordulok Önhöz. Hajdúsítás volt a cél, amelyet meg szerettem volna valósítani. Az internetes böngészések során világossá vált, hogy a genetikai hajhullást a hajhagymák érzékenysége miatt...
        Tisztelt Doktornő! Néhány éve subacut pajzsmirigy gyulladásom volt. Jelenleg az az oldali pajzsmirigyem kisebb lett a másik oldalon pedig van egy 4 mm-es göb. Laboreredményem a legutolsó: TSH:0,64; T3:4,27; T4:16,79.Emlőrák műtéten estem át...
        Szép napot ! A problémám a következő: Szem előredülledése, /különösen a bal /,fáradékonyság,se hízás-se fogyás,hideg göb van. Labor értékek :TSH 0.812,koleszterin 4.2,HDL 1.54,LDL 2.26 ,euthyreoid állapot. Vélemény: Struma nodosa...
        Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi labor eredmények utalhatnak-e pajzsmirigy gondokra. TSH: 0,820 mIU/l FT4: 16,10 pmol/l FT3: 5,85 pmol/l Válaszát előre is köszönöm!
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A vèrvètelnèl az alábbi èrtèkeket kaptam; Èhgyomri glukoz:5.5 60 perces glukóz: 6.0 120 perces glukóz: 5.3 Inzulin: 6.9 Inzulin 60 perces: 68.8 Inzulin 120 perces: 36.7 Inzulin rezisztencia: 1.69 Kèrem...
        Tisztelt doktor Úr/doktor Nő! Egy munkahelyi laborvizsgálat során a női nemi hormon szintjeimet is vizsgálták. Megnéztem, a laborvizsgálat a cikluson 26.napján történt. Osszradiol érték:...
        Tisztelt DoktorNő. Kicsit hosszú lesz az én esetem. Idén le kellett állítani a Cymbalta antidepresszáns kezelést (pánik/szorongásos betegség miatt) mert állandó kifulladás érzésem volt,fokozottan izzadtam, kb. 1.5 óránként át kellett...