Prolactin és mellékvese

Tisztelt Dr. Nő! 25 éves férfi vagyok! Az elmúlt 1 évben 17 kg-t fogytam. 2014-ben véletlen kerültem endokrinológushoz nagy fejfájások miatt. Emelkedett serum prolactin a duplájára volt emelkedve. 3 szori sella Mr ép hypophyst és parasellaris régiót vizualizált. Microadenóma nem mutatható ki. Tesztoszteron szint rendben FSH és LH alacsonyabbak (gondolom ez normális lehet hiszen én férfi vagyok) a prolactin a bromocriptin nélkül visszaemelkedik 3 szori és 2 szeri értékekre labor alapján. Egyéb labor eltérés amióta lefogytam nincsen. Kardiológiai vizsgálatok negatívak (holter, abpm, echo, terheléses EKG) Csak supraventricularis extrasystolet találtak (24 órás ekg során) úgymond (Ide fulladás meg nehézlégzés miatt kerültem melyek úgy néz ki, hogy asztma miatt vannak) . Hasi uh cholestrol polypust igazolt. Itt ugyan nem írtak semmit a mellékvesékről. Arra lennék kíváncsi hogy esetleg Ön a magasabb prl értékek miatt szükéségesnek tart esetleg további vizsgálatokat? Pl hasi MRI vagy ACTH, aldoszteron, androsztendion, HCG, DHEA-S, Kortizol és SHBG-t. Lehetséges, hogy gond van a mellékvesémmel? A hajam néha hullásnak indul ezt különböző hajvitaminokkal tudom korrigálni (Hamar visszasűrűsödik) . Tesztoszteron szintek rendben voltak. Hasi panaszaim is sűrűn vannak sokat ég a gyomrom bevonatos a nyelvem illetve szokott szúrni köldöktájnál. Albumin és összfehérje utolsó laborban 1-el volt refrencia érték felett. Mostanában nagyon sokszor vagyok fáradékony illetve éjszakánként a pulzusom 40-ről 1 vagy maximum néhány percig kiugrik 90 körüli értékre. Ön szerint ez lehet hormonális alapon vagy inkább pszichés eredetű lehet? (kávé, cigi, alkoholt nem fogyasztok) . Gyermekkori asztmám van enfizéma gyanúja miatt csökkentett sugártartalmú mellkas CT vizsgálaton vettem rész mely teljesen negatívnak bizonyult és a légzs funkciós vizsgálat is normális viszonyokat igazolt. Javasol valamilyen egyéb vizsgálatot részemre esetleg? Endokrinológusom nem javasolt viszont itt két kardiológus és egy belgyógyász azt javasolta, hogy hasi mri-t érdemes lehet nézetni a mellékvesék miatt. Illetve a mellkasom is sokat szokott fájni meg a hátam itt az endokrinológus küldött el egy nyeletéses rtg-re ahol az oesophagus a sternoclavicura, magasságában enyhén balra ívben dysl. és comprimalt. Itt Substernalis strumma gyanúja merült fel mely nyaki UH-val nem igazolódott és A TSH eredmények sem támasztották alá. Utolsó vérvételben volt (Teljes vérkép és retykolucita, albumin, összfehérje, vese funkciók, máj funkciók, amiláz és lipáz, alfa 1-antitriszpin, crp, ck, bilirubin, ldh, reuma faktor, süllyedés.) Ezek mind rendben voltak kivéve az összfehérje és az albumin. Egyébként a vérben nem voltak eddig érdemi eltérések míg nagyobb túlsúllyal rendelkeztem addig a vérzsírok és a máj funkciók magasak voltak azóta normalizálódott. Köszönöm, hogy elolvasta és a válaszát is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza prolactin témában

Tisztelt kérdező!

A magas prolactin szint kezelése önnl folyik, és endokrinológus gondozása alatt áll. Véleménynem szerint, mivel Ő jobban ismeri Önt, vizsgálta, részletesen megbeszélték a tüneteit, érdemes lenne elfogadni azt,amit ő tanácsol. Ha nem bízik benne, akkor érdemes lenne másodvéleményt kérni egy másik szakembertől, de ezt személyes vizsgálat keretében javaslom.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2021. február 26., 14:57; Megválaszolva: 2021. március 17., 19:29
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint