• Koponya MR lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi MR lelet értelmezésében kérném a segítségét. A 18 éves lányom leletéről lenne szó, akit az endokrinológus orvos küldött koponya MR-re magas prolaktin szint miatt. Válaszát előre is nagyon köszönöm! Sella MR vizsgálat Sagittalis síkú prae- és postkontrasztos T1 súlyozott, T2 súlyozott, coronalis síkú T1 és T2 súlyozott szekvenciákat készítettünk. Gadovist: 6ml CD készült Kérés indoka: Fáradékony, haja hullik. Bőre szárazabb. Emelkedett PROL érték. Lelet: A sella normál nagyságú. Az adenohypophysis dorsalis részében T2 képeken egy 3 mm-es jelszegény, T1 képeken nem azonosítható képlet látható, melynek megfelelően a dinamikus méréseken egy hasonló nagyságú bizonytalan, kevésbé halmozó terület figyelhető meg. Egyebekben a hypophysis normál nagyságú és szerkezetű, a nyél középállású. A suprasellaris régió kóros eltérés nélkül ábrázolódik. A leképezésre került agyállományban kóros nem azonosítható. Vélemény: Microadenomára susp. eltérés az adenohypophysisben.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a prolactin témában

        Tisztelt kérdező! A microadenoma egy kis képlet az agyalapi mirigyben, ami termelhet hormont is. Ekkora méretben teendő nincsen vele. A Bromocriptin szedése elegendő, és időnként indokolt kontroll MRI- vel megnézni, hogy változik-e a nagysága.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2020. július 31., 15:26; Megválaszolva: 2020. augusztus 03., 19:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: