Kicsit magas TSH

Tisztelt Doktornő! Azzal kapcsolatban lenne kérdésem, Ön szerint érdemes-e részletesebben megnézetnem a pajzsmirigyemet. Még 2009-ben volt egy üzemorvosi rutinvizsgálatom, ahol majdnem 12-es TSH értékem volt, ezután kerültem pajzsmirigy szakrendelésre, ahol arra jutottak végül, hogy nem kell foglalkoznom a dologgal, mert az ultrahang eredményem negatív lett, antitestekre is negatív lettem, a TSH-m pedig pár hónap múlva visszaált 4-6 közötti értékekre. A T3, T4-em rendben volt mindig. Most kisbabát szeretnénk, emiatt újra megnézettem, először a háziorvos küldött vérvételre novemberben, ott a TSH-m 5, 46, a szabad T4 értéke 0, 98 volt. Január elején volt egy pozitív terhességi tesztem, akkoriban voltam ismét üzemorvosnál, 5, 29-es TSH-t mértek akkor. Sajnos még az 5-ik hét előtt megjött a vérzésem, ami ebben az időszakban tudom, hogy nem feltétlenül ennek tudható be. A kérdésem az lenne, kell-e foglalkozni a kicsit magasabb TSH értékemmel? Mert a háziorvosom szerint felesleges, az üzemorvos szerint viszont mindenképpen lejjebb kellene vinni, ha kisbabát szeretnénk. Én meg nem tudom, melyiküknek lehet igaza, hogy foglalkozzam-e a problémával, kicsit tanácstalan vagyok. Köszönöm válaszát előre is! Üdvözlettel, Eszter

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

Igen, mert a terhesség vállalásához az optimális TSH 1-2 mU/ml között van. Mindenképpen javaslom, az endokrinológus felkeresését.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2016. január 16., 12:45; Megválaszolva: 2016. január 22., 15:13
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Pajzsmirigy alul vagy felülműködés...
Tisztelt Dr. Nő/Úr Arra szeretnék választ kapni, létezik e olyan (hormon) injekciós kezelés kifejezetten pajzsmirigy alul vagy esetleg pajzsmirigy...
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése