Vizelet Cortisol szint

Tisztelt Doktor Nő! 24. órás vizelet vétel eredményével kapcsolatban kérem szíves véleményét. Hypertonia miatt kivizsgáláson estem át. A vérvételi labor eredmények rendben lévőek, hasi ultrahang ugyancsak rendben lévő. A 24. órás vizelet gyűjtés alkalmával mutatott a vizelet cortisol szint határérték feletti értéket: 1.136 nmol/24óra. Mit jelent ez az érték, mennyire számít kiugrónak? Mi befolyásolhatja ezt az értéket? (Stressz, fizikai edzés stb..? ) . Ön szerint szükséges-e mélyebb endokrinológiai kivizsgálás? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Attila

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza hypertonia témában

Tisztelt kérdező!

Az értéket befolyásolhatja a stressz is, de pl. ha rosszul mérte meg az összmennyiséget, akkor ez is állhatott a kóros eredmény hátterében. Ilyenkor érdemes megerősítő, vagy kiegészítő vizsgálatot végezni, pl. overnight dexametheson szupressziós tesztet. Ilyenkor éjfélkor 2 tabletta dexamethasont kell bevenni és másnap reggel kortizolszint mérés történik. Ha a kortizol szint megfelelő mértékben lecsökken, teendő nincsen, ha nem, akkor további vizsgálatok szükségesek. Ezt endokrinológiai szakrendelésen tudja indikálni a szakorvos.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. május 11., 19:04; Megválaszolva: 2015. május 12., 16:09
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint